Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Güncelleme Tarihi:

Kalbinizde iz bırakacak 10 film
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 16:09

İzlediğiniz her film üzerinizde bir iz bırakır. Bu sene İstanbul Film Festivali programında yepyeni filmler, yeni yönetmenler  keşfetmeye çağıran birçok film var.

Haberin Devamı

EVA'YA HUZUR YOK 

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

1952 yılında, Arjantin´in sevilen First Lady´si Eva Peron kanserden öldüğünde, bedeni sergilenmek için mumyalanır. Üç yıl sonra askeri darbeyle devrilen Juan Peron ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Artık Eva´nın cansız bedenini askeri cunta kontrol etmektedir, hem de bu bedenin sahip olduğu yıkıcı politik kuvvetin farkındalığıyla... Arjantin sinemasının yeni nesil en heyecan verici yönetmenlerinden biri olan Pablo Agüero, cansız bir beden üzerinden ülkesinin acılarla ve hayal kırıklıklarıyla yoğrulmuş yakın tarihine ışık tutuyor. Görsel tercihleriyle bazen bir kâbusa bazen ise bir rüyaya çalan Eva´ya Huzur Yok, Gael García Bernal´e de kariyerinin en ilginç rollerinden birini bahşediyor.

Haberin Devamı

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

ARA

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Antik Yunan tragedyası Orestes´in postmodern bir adaptasyonu, sahneye çıkan genç bir adamın mikrofonu devralmasıyla kesilir. Genç adam, kendini koronun bir üyesi olarak tanıtır ve sahnelenmekte olan oyunu interaktif bir deneyime çevirir. Sahneye davet edilen bir grup seyirci çabucak oyuna dahil edilir. Sahne ise “Orestes bugün yaşasa ne yapardı?” sorusunun cevabının arandığı bir foruma dönüşür. Ancak eğlenceli başlayan bu oyun giderek kontrolden çıkmaya başlar ve korkutucu bir hal alır. Ara´nın gerçek bir “rehinelerin rehin alındıklarını fark etmedikleri bir adam kaçırma olayı”ndan esinlendiğini söyleyen yönetmen Yorgos Zois, tek mekânda geçen gerçek zamanlı bu gerilimi, baştan sona ilginçliğini koruyan bir metin ve etkileyici bir görüntü yönetiminin etkisiyle soluksuz izletiyor.

Haberin Devamı

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

SON

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Bir avcı, köpeğiyle birlikte ormanın derinliklerinde yürüyüşe çıkmıştır. Birkaç saat içerisinde gayet iyi bildiği ormanda kaybolur. Başına geleceklerden habersiz, geceyi ormanda geçirmek zorunda kalır. Daha önce Filmekimi´nde Holiday / Tatilde Katil, Valley of Love / Aşk Vadisi filmlerini izlediğimiz Guillaume Nicloux´un yeni filmi Son, dünya prömiyerini Berlin Film Festivali´nin Forum bölümünde yaptı. Nicloux, bu filmle beraber kariyerinin ilk döneminde tohumlarını anlattığı fantastik ve girift dünyaya geri dönüyor; kişisel tarihinin en karanlık hikâyelerinden birini anlatmaya soyunuyor. Son, yılın en tuhaf, en akıl kurcalayıcı ve en tahrik edici filmlerinden biri...

Haberin Devamı

Kalbinizde iz bırakacak 10 film
 

 

MIDNIGHT SPECIAL 

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Sığınak ile tanıdığımız Jeff Nichols´ın Berlin´de Altın Ayı için yarışan yeni filmi Midnight Special, 80´li yılların fantastik filmlerine bir saygı duruşu adeta. Roy, oğlu Alton´ı bir zamanlar üyesi olduğu dini tarikata kaptırmıştır. Özel güçlere sahip olan Alton´ın sadece bu tarikat değil, devlet de peşindedir. Bunun üzerine Roy arkadaşı Lucas´ın yardımıyla oğlunu kaçırır. Bir süre sonra onlara eşi Sarah da katılır. Böylece devlet ajanlarından kaçarken, Alton´ın güçlerinin de keşfedileceği bir yolculuk başlar. Baştan sona nefes nefese izlenen bu fantastik gerilimle Nichols, Spielberg, Carpenter veya Shyamalan gibi yönetmenlere göndermeler yapıyor ama kendi tarzını korumayı da başarıyor.

Haberin Devamı

Kalbinizde iz bırakacak 10 film
 

 

YÜCE SEZAR!

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Coen Kardeşler´in son harikası, bu yıl Berlin Film Festivali´nin açılışını yapan Yüce Sezar!, sinema tarihinin en eğlenceli Hollywood taşlamalarından biri. Filmin kahramanı Eddie Mannix, bir Hollywood stüdyosunda üst düzey yöneticidir ama zamanı idari kararlar almaktan çok, kendisiyle anlaşmalı yıldız oyuncuları karıştıkları skandallardan kurtarmakla geçer. Stüdyonun o ana kadarki en iddialı projesi olan tarihi epik Yüce Sezar!´ın çekimleri sırasında, filmin başrol oyuncusu Baird Whitlock kaçırılınca işler iyice sarpa sarar... Hemen her sahnesine Coen Kardeşler´e özgü kara mizahın damgasını vurduğu Yüce Sezar!, yıldız isimlerin cirit attığı oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

GÖKDELEN

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

İngiliz sinemasının harika çocuğu Ben Wheatley´nin yeni filmi Gökdelen, kült yazar J.G. Ballard´ın aynı adlı romanından uyarlama. Başrollerinde Tom Hiddleston, Jeremy Irons ve Sienna Miller´ın bulunduğu film, hikâyenin geçtiği 70´lerin distopya havasını yansıtan bir bilimkurgu; dünyadan soyutlanmış bir gökdelende lüks bir yaşam süren genç bir doktor hakkında. Doktorun başta memnuniyetle uyum sağladığı bu düzen, eşitsizliği göstermeye çalışan bir belgeselci tarafından bozulur. Film, yapım tasarımı, oyunculukları, Wheatley´in kontrollü yönetmenliği ve Ballard´ın uyarlanması zor dünyasını yansıtma başarısıyla övgü topladı.

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

24 HAFTA

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Astrid işi gereği sürekli göz önünde bir kadındır. Ülkesindeki en popüler komedyenlerden birisidir ve stand up şovlarıyla her akşam sayısız insanı kahkahalara boğar. İkinci çocuğuna hamile kaldığında bunu kitlelerden gizlemeyi düşünmez, hatta siyaseten doğru olmayan esprilerle hamileliğini de mizah malzemesine dönüştürür. Fakat doktor kontrolüne gittiğinde zor günleri başlar. Dünyaya gelecek olan çocuğu, Down sendromludur. Durumu öğrenince bebeği doğurmak veya aldırmak hakkında erkek arkadaşı ve yakın çevresiyle tartışmaya başlar. 24 Hafta, kürtajla ilgili tartışmalara alışık olmadığımız bir yerden bakıyor ve süreci hem tıbbi hem de yasal boyutlarıyla âdeta bir belgesel gibi seyirciye aktarıyor.

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

MARS'TAN HABERLER VAR 

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Harry, İyiliğinizi İsteyen Bir Dost ve Lemming´in yönetmeni Dominik Moll, yeni filminde orta yaş bunalımına absürd bir mizahla bakıyor. 49 yaşında, 20 yıldır aynı işte çalışan Philippe Mars, baba, eski koca, iş arkadaşı ve kardeş rollerinin hepsinde iyi olmaya çalışsa da gezegenler buna izin vermez. Philippe´in tekdüze hayatı, vegan oğlu, başarı takıntılı kızı, anne-babasının çıplak resimlerini yapan kız kardeşi ve dengesiz iş arkadaşı yüzünden yörüngesinden çıkar. Moll önceki filmlerindeki gibi bir kez daha günümüz sisteminde bir şeylerin ters gittiği hissine odaklanıyor. Berlin Film Festivali´nde yarışma dışı gösterilen filmde başrol François Damiens´in performansı çok beğenildi.

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

İBLİS

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Geçtiğimiz yıl filminin yarıştığı Gdynia Film Festivali sırasında kaldığı otel odasında intihar eden Polonyalı yönetmen Marcin Wrona´nın vasiyet filmi, Piotr isimli genç bir adamın, bir arkadaşının kız kardeşiyle evlenmek üzere İngiltere´den memleketi Polonya´ya dönmesiyle başlıyor. Müstakbel eşinin ailesine ait terk edilmiş bir eve yerleşen Piotr, daha ilk günden garip sesler duyuyor ve gelinlikli bir kadının hayalini görüyor. Ertesi gün evin bahçesinde gerçekleşen düğün ise peşpeşe gelişen tekinsiz olaylarla bir kâbusa dönüşüyor. Son yılların en özgün ve en çarpıcı korku filmlerinden biri olan İblis, Polonyalı usta besteci Krzysztof Penderecki´nin müzikleriyle daha da ürkütücü bir hal alıyor.

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

KUM SAATİ SENATORYUMU 

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

Hayranları arasında David Lynch, Francis Ford Coppola ve Quay kardeşler gibi isimler bulunan Polonyalı yönetmen Wojciech Has, hâlâ şiddetle keşfedilmeyi bekleyen usta bir yönetmen. 1965 tarihli kült klasiği Zaragoza´da Bulunmuş Elyazması dışındaki filmleri izleyici karşısına nadiren çıkabilmişti. Zamanında Polonya tarafından yurtdışına çıkarılması yasaklanan Kum Saati Sanatoryumu, gizlice gönderilen kopyasıyla Cannes´da gösterilmiş ve Jüri Özel Ödülü kazanmıştı. 2000´lerde, kopyası Martin Scorsese sayesinde restore edilen film, hikâyeden çok biçim ve atmosferle ilgilenen, görüntü yönetimiyle büyüleyen fantastik, sürreel bir düş. Ya da Derek Elley´nin deyişiyle “Akıllara durgunluk veren bir çalışma, Mahler´in bütün senfonilerinin bir araya toplanmasının sinematografik muadili.”

Kalbinizde iz bırakacak 10 film

 

 

BAKMADAN GEÇME!