Herman Melville'in 200'üncü yaşı şerefine

Güncelleme Tarihi:

Herman Melvillein 200üncü yaşı şerefine
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2019 16:43

Moby Dick adlı romanıyla edebiyat tarihinin unutulmazları arasına giren Herman Melville, 200'üncü doğum yıldönümünde Türk okurla buluşuyor.

Haberin Devamı

 Melville'in yaşamından izler taşıyan öykülerden oluşan Veranda Öyküleri adlı kitap, VakıfBank Kültür Yayınları tarafından okura sunuluyor.

ABD’li yazar Herman Melville dünya edebiyatının geç keşfedilen ama önemli isimlerinden. 1819’da New York’ta doğan Melville, gençlik yıllarında denizlere açılıyor, birçok ülkeyi bu sayede görüyor, kişileri ve doğayı gözlemliyor. Balina avcılığı yaptığı deniz seferlerinin birinde yamyam kabilesine esir düşen Melville, ülkesine döndüğünde önce öğretmenlik yapıyor, ardından gümrük müşaviri olarak çalışıyor. Hayatı sıra dışı yaşanmışlıklarla dolu Melville tüm bunları ise gerçekçi bir anlatımla hikâyelerine taşımayı ihmal etmiyor.

Herman Melvillein 200üncü yaşı şerefine

Haberin Devamı

Veranda Öyküleri yazarın hayatından adımlar içeren altı hikâyeden oluşuyor. Onun eserlerinin başarısı, yani Melville’i edebiyat tarihi için önemli kılan unsur, gerçek ile kurguyu inandırıcı bir şekilde iç içe geçirmesinden ve bunu güçlü ifadelerle aktarmasından kaynaklanıyor.

Moby Dick” isimli roman Melville’in en önemli eserleri arasında zirvede konumlanırken sayısız kez sinemaya uyarlanan bu roman, aynı zamanda esere de adını veren katil balina ile onu yakalamayı takıntı haline getiren Kaptan Ahab karakterinin arasında geçenleri anlatıyor; “tutkularının tutsağı olan insan” merkeze alınıyor.

Kitap, Arzu Altınanıt'ın çevirisiyle okura sunuluyor.

 

Vitamin, mineral, protein bir arada: Ispanaklı yumurta

BAKMADAN GEÇME!