Hamsili pilav nasıl yapılır? İşte hamsili pilav tarifi

Güncelleme Tarihi:

Hamsili pilav nasıl yapılır İşte hamsili pilav tarifi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 15:06

Hamsili pilav, Karadeniz yöresinin en bilindik yemeklerinden biri. Ünü Türkiye’nin diğer altı bölgesine de yayılan hamsili pilavı, püf noktalarına dikkat ederek ister ısıya dayanıklı fırın kaplarında, isterseniz porsiyonluk kaplarda hazırlayabilirsiniz. İşte, hamsili pilav tarifi

Haberin Devamı

Hamsili pilav, gerek görüntüsü gerekse lezzetiyle gönülleri fethediyor. Balıkların zede almadan bütün bir halde ayıklanıyor olması pilavın lezzeti ve görselliği açısından oldukça önemli. Kılçığı ayıklanmış hamsiler ve tereyağlı iç pilav buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Karadeniz'in en ünlü yemeği olan, hamsi tutkunlarının sık sık yaptığı hamsili pilavın yapım aşamalarını derledik.

Malzemeler;

1,5 kg hamsi
1 tatlı kaşığı tuz

Pilavı İçin;

1,5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kuş üzümü
½ bağ dereotu

Üzeri İçin;

2 yemek kaşığı tereyağı

Hamsili pilav nasıl yapılır?

Ayıklanmış hamsilerin orta kılçıklarını çıkartın. Bol suda iyice yıkayıp süzgeçle fazla suyun süzülmesini sağlayın.

Haberin Devamı

Pilav tenceresine zeytinyağını koyun. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz, kuru nane, dolmalık fıstık, yenibahar, kuş üzümü ve karabiber ilave edip bir iki tur karıştırın.

Suyunu, kuş üzümünü ve toz şekerini ekleyin önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişirin. Dereotunu ince ince kıyın ve pişen pilava ilave edip bir tur çevirin. Demlenmeye bırakın.

Güveçleri tereyağı ile yağlayın. Hamsilerin derili kısımları alta gelecek şekilde yan yana dizin. Güvecin taban kısmını da hamsi ile iyice kapatın. İçine hazırladığınız pilavdan koyun ve kenarlardan sarkan hamsilerle iyice kapatın. Pilavın üzerini de hamsiyle kapatın. Hamsilerin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün, tuz ile tatlandırın.

Diğer güveçleri de aynı şekilde hazırlayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

BAKMADAN GEÇME!