Kedinizi rahat ettirin

Güncelleme Tarihi:

Kedinizi rahat ettirin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin önde gelen haftalık haber dergisi Tempo, son sayısında ücretsiz bir ‘‘Kedi Köpek Dergisi’’ veriyor. Modern hayatın ağırlığından kurtulmakta en büyük yardımcılarımız olan kediler hakkında bilmek isteyeceğiniz pek çok bilgiyi içeren dergi, aynı zamanda ideal bir bakım rehberi.

Kedi bakımı aslında dünyanın en kolay işlerinden biri. Zaten bu konudaki en büyük yardımcınız, bakımını üstlendiğiniz kedinin ta kendisi. Kediler, ev hayvanları içinde bakımına en düşkün hayvan olarak tanınıyor. Tüylerini saatler boyu hiç sıkılmadan, bıkmadan, özenle yalayan kediler, sahiplerinin abartılı bakımları karşısında saten temiz olduklarını düşündükleri için müthiş sıkılıyorlar. Ancak yine de sevgili ev arkadaşınız için bir şeyler yapabilirsiniz.

VÜCUT BAKIMI

Tüylerin taranması için gerekli olan tek şey, pürüzlü ve nemli bir bakım aletidir. Bu da tüm kedilerde doğal olarak bulunur. Kediler dilleriyle tüylerine ve derilerine yapışan kirleri rahatça temizlerler. bu sırada çok da tüy yutarlar ama yuttuklarını ya dışkı yoluyla, ya da öğürerek atarlar. Kedi dostları, bu temizliğe bir fırçayla katılabilirler. Hafifçe bastırarak tüylerini taramanız kedinize iyi gelecektir. Orta ve uzun tüylü kedileri günde bir kez fırçalamanız yeterlidir. Bu arada fırçanın çok sert veya çok yumuşak olmamasını dikkat edin. Bu arada birbirine yapışmış tüyleri de bir makasla kesin. Sudan kesinlikle nefret eden kedinizi yıkamak zor olacaktır. Kedi şampuanıyla köpürtülmüş su dolu bir kaba, kafasını sokmadan daldırıp çıkarmayı deneyin. Zorlu olacağını tahmin ettiğimiz bu işlemin ardından bir havluyla kedinizi kurulayın. Daha sonra da kediyi muhakkak sıcak bir ortamda tutun

TÜY DÖKÜLMESİ

Kediler ilk 6 ayın ardından, her mevsim değişişikliğinde 15-20 gün boyunca tüy dökerler. Buna engel olmanın en kolay yolu tüylerini etrafa dökmeden onu fırçalamak.

Hastalık halinde:

Hormonal, parazit, enfeksiyon, yanlış beslenme, sinirsel, stres veya aşırı yıkama kaynaklı olabilir. Bölgesel dökülme varsa cilt hastalığıdır. Bir veteriner hekime danışın.

Kist tehlikesi:

Kedi tüyünün insanda kist yapacağına inanılır. Aslında söz konusu kist bir tür parazitten kaynaklanır. ‘‘Echinococcus granulos’’ olarak bilinen bu parazit, ‘‘cyst hydadic’’ adlı bir kistin oluşumuna neden olur. Bu parazit, inek, kuzu gibi hayvanların etlerinde, iç organlarında ve bitkilerde de yaşar. Kedilere de pişirilmeden verilen etle ve sakatatla bulaşır. Ancak bu parazit kedide yaşayamaz. Bu nedenden dolayı kistin insanlara bulaşma olasılığı yoktur. Yani bu kistin nedeni kediniz değil, yıkamadan yediğiniz yeşil bitkilerdir.

PÜF NOKTALARI

Kedinizin yalnızlık çekmesini istemiyorsanız ona bir arkadaş alın.

Kediler cinsel kızgınlık dönemlerinde muhakkak rahat bırakılmalıdır. Bu dönem sadece mart ayında değil, dört mevsimde 15-20 günlük devreler halinde görülür.

Dengesiz beslenmemelidir. Tek tip veya fazla miktarda yiyecek verilmesi zararlıdır. Ancak en sağlıklı beslenme kuru mamadır.

Kedilerin vücut bakım dozu abartılmamalıdır.

Kulak temizliği yaparken, sadece dış çeper temizlenmeli, içinin temizliği veteriner hekime bırakılmalıdır. Aksi halde kulak zarını patlatabilirsiniz.

Kuduz hastalığının bulaşması o kadar kolay değildir. Isırma dışındaki hallerin hiçbirinde kuduz hastalğı bulaşmaz. Sizin dikkat etmeniz gereken şey, aşılarını aksatmamaktır.

Çıkartılması zor maddelerle kirlenmiş tüyler kesinlikle alkol içeren sıvılarla temizlenmemelidir. Bu maddeler kedinizin cildine zarar verir. Tüyler matlaştığı zaman parlatmak için pratik bir yol var. Tüylere pudra veya tebeşir tozu sürün. Daha sonra da kedinizi fırçalayın.

KONFOR TAKTİKLERİ

Kedi her durumda evinizi kendi bölgesi ilan edecektir. Buna bağlı olarak da yemek, tuvalet ve uyku alanı gibi bazı talepleri olacaktır.

Yemek:

Kediler için ne yedikleri değil, nasıl yedikleri önemlidir. Hızlı yemezler ve yemek sırasında rahatlık isterler. Ona yalnız başına keyifle yemek yiyebileceği bir yemek köşesi ayarlayın. Kaplarına çok düşkündürler. Eve ikinci bir kedi gelirse, ona da ayrı bir kap ve ayrı bir köşe açın. Yoksa kopacak patırtıya katlanmak zorundasınız.

Tuvalet:

Kediyi tuvalete alıştırmak çok kolaydır. Tuvaletini yapmasını istediğiniz yere kedi kumu koyun yeter. Kumu çok kirlenirse, evde uygun gördüğü herhangi bir yeri kullanabilir. Buna engel olmak için kumu her gün temizlenmelidir. Tuvalet ve yemek noktalarını da birbirinden uzakta ayarlayın.

Uyku:

Kediler günün 16 saatini pasif vaziyette veya uyuyarak geçirirler. Uyku için özel bir yere, sadece ona ait bir yere ihtiyaçları vardır. Bu yer biraz yüksekte olmalıdır. çünkü kedi her yeri görmek isterler. Bunun için cam kenarları çok uygundur. Ayrıca bir uyku sepeti de çok uygun olacaktır. Ama unutmayın, asıl tercihleri sizin yatağınızın bir köşesi olacaktır...

TIRNAK BAKIMI

Eşyalarınızın zarar görmesini istemiyorsanız, evinizde muhakkak verniklenmiş bir kütük bulundurun. Ayrıca evden çıkmayan bir kediniz varsa, veterinere götürüp tırnaklarını kestirin. Bu iki şıktan birini uygulamazsanız, kedinizin sağı solu tırmalamasını kabul edin. Tırnakları düzenli kesilmeyen kedilerde tırnak dönmesine de rastlanır. Bu da kediye çok acı verir. Eğer kediniz sokağa çıkan bir kediyse, sakın tırnaklarını kesmeyin. Onun en önemli savunma aracını elinden almış olursunuz.

DİŞ BAKIMI

Kedilerin dişlerinde yemeklerinden kaynaklanan bir tabaka oluşur. Bu tabakayı yok etmek için, pet shop'lardan kemik görünümlü sert bir oyuncak veya bir tahta parçası verebilirsiniz. Bu tabaka kedinizi çok rahatsız eder ve elinizi uzattıkça sizi ısırır. Oysa amacı dişlerini rahatlatmaktır. Bu arada veterinere götürdükçe diş taşlarını da muhakkak temizletin.

KEDİLER NASIL BESLENMELİ

Kedi sadece fare avıyla doymaz!

Kedinizi beslerken fareden esinlenerek bir karışım hazırlamayı deneyim. Farede bulunan albümin, nebati maddeler, kemik ve kıllar kedi için en gerekli besinlerdir.

Doğal ortamlarda avlanma duygularını tatmin ettirebilmek, ona yapacağınız en büyük iyiliktir. Pişirilmiş yumurta akı kedilere çok iyi gelir. Taze sütü kaynatarak içirin.

Suyu temiz bir kapta, günde birkaç kez değiştirerek verin. Gebe kedilere beyaz peynir, balık, tavuk ve sebze yedirin. Yavru kedilere süt, beyaz beynir, yoğurt ve biraz şeker serpiştirilmiş yumurta sarısı verebilirsiniz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!