İşte Anadolu’nun turiste bakışı

Güncelleme Tarihi:

İşte Anadolu’nun turiste bakışı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 00:00

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından "Anadolu’da Turizm" adı altında yapılan araştırma kapsamında Adıyaman, Afyon, Ağrı, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Karabük, Kütahya, Konya, Mardin, Nevşehir, Sinop, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’da 2 bin 100 denekle görüşüldü.

Yüzde 7: Turistler tacizi hak ediyor

Yüzde 53: Turist kadın Türk erkeğini taciz ediyor

Yüzde 63: Üstsüz güneşlenme normal değil

Yüzde 26: Turistler ahlakı bozuyor

Yüzde 12: Sadece kadın turist ağırlarım

Yüzde 10: Camiye girmelerine karşıyım

Yüzde 28: Evime turist sokmam

Anadolu insanının turizm ve turiste bakış açısını ortaya koyan araştırmanın sonuçları açısından en ilginç soruyu, "Bazı yabancı turistlerin taciz edilmesiyle ilgili haberler konusunda ne düşünüyorsunuz" sorusu oluşturdu. Deneklerin yüzde 7.2’si bu soruya, "Turistlerin bazıları hak ediyor" yanıtını verdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 10.2’si bu tür olayların her ülkede olduğunu, yüzde 10’u medyanın bu tür olayları abarttığını, yüzde 5.1’i bu konunun kendisini ilgilendirmediğini ve yüzde 67’si yabancı turistlerin taciz edilmesini şiddetle kınadığını belirtti.

TURİSTLER CİNSEL İSTİSMAR YAPIYOR

"Cinsiyete göre yabancı turist kadınlar turizm sektöründe çalışan Türk gençlerini cinsel bakımdan istismar etmektedirler" görüşüne kadın deneklerin yüzde 40.9’u, erkek deneklerin ise yüzde 53.1’nin katıldığını belirtti. Bu sonuca göre yabancı kadın turistlerin Türk gençlerini cinsel bakımdan istismar ettiği görüşü yarı yarıya destek buldu.

TURİZM AHLAKI BOZAR MI?

"Cinsiyete göre kadın turistlerin üstsüz güneşlenmesi normaldir" görüşüne araştırmaya katılan kadın denekler yüzde 62.5 oranında katılmadığını dile getirirken, erkek deneklerin yüzde 58.8’i bu görüşe katılmadığını söyledi. Bu durum katılımcıların yarıya yakının üstsüz güneşlenmeye olumlu bakmadığını ortaya koydu.

Katılımcılara yöneltilen "Turizm ülkemizde ahlaki bozulmanın en önemli sebebidir" görüşüne göre katılımcıların yüzde 26.2’i turizmi Türkiye’de ahlaki bozulmanın sebebi olarak görüyor.

CAMİ GEZMEYE ŞARTLI İZİN

"Camilerin yabancı turistlerce gezilmesini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 9.8’i "Bu tür yerlere yabancıların girmesine kesinlikle karşıyım" dedi. Yüzde 48.4’ü yabancı turistlerin kimseyi rahatsız etmemek şartıyla cami ve türbeleri istedikleri gibi gezebileceklerini söyledi.

Aydın: Sonuç düşündürücü

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Seçim Aydın, özellikle taciz konusunda çıkan sonuçların son derece düşündürücü olduğunu ve kendisini çok şaşırttığını belirtti. Aydın şöyle konuştu: "Yıllardır turizm işinde olan bir kişi olarak böylesine bir oran beklemiyordum. Biz turistleri hala kendimiz gibi normal insanlar olarak göremiyoruz. Bana göre ’Cinsel tacizi hak ediyorlar’ cevabı verenler, turizm olgusunun farkında olmayanlardır. Gelenlerin ziyaret nedenlerine farklı ve aykırı anlamlar yükleyenlerdir. Bana göre böyle düşünenler, tacizden turistlerin hoşlandığını, hatta bu beklentide olduğunu düşünenlerdir. Çarpık da olsa, sınırlı da olsa bunu bu nedenle meşru ve normal gören küçük bir kesim var. Küçük de olsa bir bölümümüzün kafası hálá bu yapıda ne yazık ki. Bu yapıyı, toplum genelinde turizme yönelik duyarlılığı geliştirerek değiştirmekte hepimize görevler düştüğü açıktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!