İşe 'aşk' bulaşırsa!

Güncelleme Tarihi:

İşe aşk bulaşırsa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2004 10:52

‘İşyerinde aşk’ kulağa romantik gelse de 'iş aşkları' zaman zaman sorunları da beraberinde getiriyor. Zamanının önemli bölümünü işyerinde geçiren çalışanların bir çoğu, evleneceği kişiyi iş arkadaşları arasından buluyor. Ama şirketler genellikle evli çiftlerin aynı departmanda çalışmasına sıcak bakmıyor. Bu yüzden işi ile aşkı arasında sıkışanlar ya farklı departmana geçmek ya da iş değiştirmek zorunda kalıyor. Bazen aynı işyerinde olmak, eşlerin profesyonel kariyerleri ve evlilikleri açısından tehdit unsuru olarak görülüyor.

İnsanların hayatlarının önemli bir bölümünü geçirdiği işyerleri yeni ilişkilere ve evliliklere de ortam hazırlıyor. Günlerinin büyük bölümünü iş arkadaşlarıyla geçiren çalışanların bir çoğu hayatının aşkını ya da evleneceği kişiyi işyerinde buluyor. İşte sorun da burada başlıyor.

Psikologlar, iş ortamında beraber çalışmanın insanlar arasında birbirine ait olma duygusunu artırdığını söylüyor. Bu duygusal yükseliş kolayca başka yönlere kayabiliyor.

İşyerinde aşkın çalışanların performanslarını ve özgüvenlerini artırdığı belirlenmiş. Ancak diğer yandan eşlerin aynı işyerinde çalışmaları profesyonel kariyerleri açısından bir tehdit unsuru olarak görülüyor.

Türkiye'de kanunlar eşlerin aynı şirkette, bölümde çalışmasını engellemiyor. Ancak işverenler genelde eşlerin aynı birimde çalışmasına sıcak bakmıyor. Bir çok işyerinde aynı departmanda çalışanlar evlenmeleri durumunda ya farklı departmanlara geçmek zorunda kalıyor ya da başka iş arama yoluna gidiyor.

ŞİRKETLERDE UYGULAMA

Uluslararası şirketlerin pek çoğunda evli çiftlerin aynı departmanda çalışmaması konusunda kurallar bulunuyor. Türk şirketlerinde de aynı durum sözkonusu. Anadolu Endüstri Holding, evli çiftlerin aynı departmanda çalışmasına izin vermeyen gruplardan biri. Holding bünyesindeki şirketlerde aynı departmanlarda birinci derecede akrabaların çalışması yasak. Holdingin İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Koordinatörü Solmaz Duysak Coşkun, ‘‘Grupta evlilik konusunda kısıtlamamız yok. Evli çiftler birbirine rapor edebilecek pozisyonlarda bulunamıyor. Aynı departmanda çalışıp da evlenen olursa eşlerden birini başka uygun bir departmana kaydırıyoruz. Bu konuda yazılı kurallarımız var’’ diyor.

Tekstilbank İşe Alma ve Gelişim Yönetmeni Duygu Öğüt, ast üst olmadığı ve aynı şube ya da birimde görev yapmadığı sürece şirketlerinde evliliğe sınırlama getirilmediğini aktarıyor. Öğüt, Teftiş kurulu, İK, iç kontrol gibi bazı kritik pozisyonlarda çalışanlar için hafif yönlendirme yaptıklarını anlatıyor.

Uluslararası bir şirket olan NCR'da da eşlerin birbirlerine rapor edebilecek pozisyonlarda bulunmaması kuralı geçerli. Şirketin İnsan Kaynakları Koordinatörü Gamze Türker, şirket bünyesinde evlenen çok çalışanları olduğunu ancak eşlerden birinin kendi isteğiyle başka iş bulup ayrıldığını kaydediyor.

AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Peryön Ankara Şubesi Başkanı ve Tepe Grubu İnsan Kaynakları Yöneticisi Özden Aslan, işverenlerin genelde aynı departmanda çalışmasına sıcak bakmadığını hatırlatarak, ‘‘Bu konuda haksız değiller aslında. Bireyler özel yaşamlarıyla, iş yaşamlarını birbirinden kesin hatlarla ayıramıyor. Oysa eşlerin aynı işyerinde çalışmaları hem kurum, hem de çalışanlar için avantaja dönüştürülebilir’’ diye konuşuyor.

EŞLER BİRBİRİNE RAPOR EDEMİYOR

Personel Yöneticileri Derneği (Peryön) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bekir Kural, kanunlarda olmamakla beraber büyük şirketlerde aynı departmanda ya da birbirine rapor eden pozisyonlarda eşlerin çalışmasının yasak olduğunu belirtiyor. Şirket kültürü ve işin niteliğine göre eşlerin beraber çalışmasının yasaklanabildiğine de dikkat çeken Kural, şunları söylüyor:

‘‘Evliliğin sağlığı açısından da bu önemli. İşyerinde aşık olunması ve de evlilik doğal bir şey. İşyerleri bin 500 kişilerin çalıştığı kasabalar gibi. Rakip şirketlerde eşlerden birinin aynı pozisyonda çalışması da şirketleri tedirgin ediyor. Ama bu durum gizlilik anlaşmalarıyla engellenebiliyor.’’

Asistan müdür aşkı

Tema Tekstil Hizmetleri Satış Müdürü Nejdet Takı (36), eşi Aylin Arslan Takı (27) ile işyerinde tanışmış. Eşi şirketin bölge müdürü olduğu dönemde asistan olarak yanında işe başlamış. Nejdet Takı, evli çiftlerin aynı şirkette çalışmasının olumlu yanlarının, olumsuz yanlarından çok olduğunu düşünüyor. Şirket prosedürlerinin imkan vermesi durumunda aynı işyerinden çalışan iki kişinin evlenmesini doğru buluyor. Aynı hedeflere dönük çalışmalarının birbirlerine güç verdiğini söylüyor.

Ev-iş hayatı karışıyor

Intertek Testing Services'de insan kaynakları sorumlusu olarak çalışan Emel Dalgıç Yazağaç, eşi Hürkan Yazağaç'la aynı işyerinde çalışıyor. Eşi aynı şirkette Kalite Kontrol Mühendisi. Yazağaç, eşiyle aynı işyerinde çalışmasının zorlukları konusunda şunları söylüyor:

‘‘Yıllık izinlerimizi beraber almak zorundayız. Bu da iki kişinin iş kaybı anlamına geliyor. Eve gittiğimizde hep iş konuşuluyor çünkü günümüzün büyük bir kısmı işyerinde geçiyor. Bazen iş ve ev hayatı tamamen birbirine karışıyor.’’

İnsan Kaynakları ve Yönetim Derneği (Society for Human Resource Management) aynı işyerinde çalışan evli çiftlerin karşılaştıkları sorunları azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

Her ne kadar hiçbir işin garantisi yoksa da, aynı işyerinde olmak, aynı işveren adına çalışmak riskli olabilir. Her zaman için yumurtaları ayrı sepete koymakta yarar var.

Çiftlere öneriler
* İşi eve taşımayın. Çok gerekmedikçe işle ilgili sorunları evde tartışmayın.

* İşyerinde evli olduğunuzu unutun. Eşinizin yapması gereken bir konu size aktarıldığında iş arkadaşlarınıza 'Bu benim işim değil, bu konuyu onunla konuşmalısınız' demeyi öğrenin.

* İş arkadaşlarınıza, onlarla ilgili konuları evde konuşmadığınız konusunda güven verin. Evinizle ilgili sırları da onlara anlatmayın.

* Eşinizin işi konusunda yorum yapmayın, işine karışmayın.

* Ticari bir ortaklık söz konusuysa, şirketi kurmadan önce kurallarını net bir şekilde koyun. Ayrılmak zorunda kaldığınızda doğabilecek çatışmaları önlemek için gerekli adımları atın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!