İnternette dağ bisikleti sezonu açıldı!

Güncelleme Tarihi:

İnternette dağ bisikleti sezonu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 00:00

Sonbahar dağ bisikleti tutkunlarının mevsimi. Piknikçilerin terk ettiği ormanlar, deniz ve göl kenarları sadece onlara kalıyor. Türkiye’de pek çok bisikletçi, bisiklet grubu ve tur var. Aralarındaki iletişimi internet yoluyla sağlayan bisiklet tutkunları belirli günlerde bir araya gelip bisiklete biniyorlar. Üstelik bu gezilere katılabilmek için bisikletinizin olmasına bile gerek yok. Yine internet siteleri aracılığıyla bisiklet kiralayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Dağ bisikletinin sadece 20 yıllık bir geçmişi var. Pek çok ekstrem spor gibi Kaliforniya’da ortaya çıkan dağ bisikleti çok tutulunca, kısa sürede doğal ortam şartlarına uygun, gelişmiş bisikletler üretildi. Bisikleti gündelik hayatın içinde, otoyollarda kullanamayan ama hayatından da çıkarmak istemeyen bir grup bisiklet tutkununun, kendilerine yeni parkurlar aramalarıyla ortaya çıkan dağ bisikleti sporunun günümüzde milyonlarca meraklısı var.

Dağ bisikletleri şehrin gürültüsünden bunalan, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen insanlar için ideal bir spor dalı. İstanbul, Konya, Ankara, İzmir, Eskişehir, Kütahya ve Çanakkale başta olmak üzere pek çok şehirde aktif olarak bu sporla uğraşan, haftada birkaç kez toplanıp bisiklete binen insanlar var. Parkur olarak şehir yakınlarındaki ormanları, deniz ve göl kenarındaki patikaları, çevre köyleri tercih ediyorlar.

Haberin Devamı


Dağ bisikleti sporcularının favori mevsimi sonbahar. İlkbaharda ve yazın ormanlarla yeşil alanlar piknikçilerin uğrak yeri haline geldiğinden çok kalabalıklaşıyor ve bisiklete rahatça binmek mümkün olmuyor. Ayrıca sıcak da bu sporu yapmayı zorlaştırıyor. Bisiklet gezilerine İstanbul’dan katılmak isteyenlerin, internet sitelerine ya da Bisiklet Sevenler Derneği’ne üye olması yeterli. İnternet sitelerindeki forumlardan istedikleri geziyi seçip katılabilirler. Katılım için hiçbir ücret ödenmesi gerekmiyor. Bisikletinizi alıp buluşma noktasına gidebilirsiniz. İnternet sitelerinin bir çoğu bisiklet kiralamak isteyenlere de yardımcı oluyor. www.mtbtr.com, www.bisikletdunyasi.com ve www.yesilbisiklet.com gibi sitelerin Türkiye genelinde etkin forumları var. Bu forumlarda düzenlenmesi planlanan geziler duyuruluyor, ilgilenenler birbirleriyle irtibata geçiyor.

İstanbul’da www.bisiketdunyası.com sitesinin etkinlikleri çerçevesinde, yaklaşık 15 günde bir 2-3 saatlik geziler düzenleniyor. Kullanılan başlıca parkurlar; Belgrad Ormanı, Kağıthane’den Karadeniz sahili, Ağaçlı, Çiftalan Köyü ve Kemerburgaz, Kabataş-Avcılar, Kabataş-Sarıyer, Bostancı-Pendik. Sabah 09.00-10.00 gibi buluşan grup 30 kişiden de oluşabilir, 300 kişiden de. Parkurlara hakim, deneyimli sürücülerin liderlik ve artçılık yaptığı grup, kalabalık olduğunda birkaç küçük gruba ayrılıyor.

Ankara’daki bisiklet gezileriyle ilgili bilgi almak için www.deltabisiklet.com sitesine üye olabilirsiniz. Her hafta sonu ODTÜ arazisi, Eymir Gölü, Bilkent arazisi, İncik köyü taraflarına düzenlenen gezilerde yaklaşık 50 kişilik gruplarla 40-50 km yol katediliyor. Sabah saat 7.00 gibi buluşan ekip, çay kahve molalarıyla yaklaşık 5 saat bisiklete biniyor.

Çanakkale’de Sarma Bisiklet Grubu, her pazar bisiklet gezileri düzenliyor. Eceabat’ta buluşan topluluk, gezilerde 3 farklı parkur kullanıyor; Bigalı-Conkbayırı, Kabatepe-Alçıtepe-Kilitbahir ve Kabatepe-Anzak koyu-Büyük Anafarta Köyü parkurları. Katılımın ücretsiz olduğu gezilerle ilgili bilgi almak için www.çanakkale.org/haftasonu adresine bakabilirsiniz.

Adana (www.adanabisiklet.com), Bolu, (www.bolubisiklet.com), İzmir (www.bisiklet.tutkusu.com) gibi şehirlerde rutin olarak yapılmasa da çeşitli geziler düzenleniyor. Bu gezilere katılmak için siteleri sıkı takip etmek gerekiyor.

BUNLAR DA GECE BİSİKLETÇİSİ

www.mtbtr.com sitesine üye bir grup dağ bisikleti aşığı, çarşamba geceleri Belgrad Ormanı’nda bisiklet gezileri düzenliyor. Gece bisiklete binmenin çok daha heyecanlı olduğunu belirten bisikletçiler, heyecanlı olduğu kadar dikkat de gerektiren bir sürüş olduğunu vurguluyor. Gece bisiklete binmelerinin sebebi adrenalin bağımlılığı kadar vakit darlığı. Hafta içi çalıştıkları için gündüz antrenman yapamayan sporcular gece sürmeyi tercih ediyor. Gece ormandayken bildikleri parkurların bile kendilerine yabancı geldiğini ve bunun sürüşleri daha keyifli bir hale getirdiğini belirtiyorlar.

Belgrad Ormanı’nın dağ bisikletçileri tarafından en çok tercih edilen yer olmasının pek çok sebebi var. Orman içindeki inişler çıkışlar, patikalar, lastiği tutan ve kaymasına engel olan kaliteli zemin bunlardan bazıları. Belgrad Ormanı şehre en yakın bisiklet parkuru olduğundan ulaşımı da en rahat yer. Ayrıca orman her seferinde farklı parkurlar denemek isteyen maceracıları rutin sürüşlerden de kurtarıyor.

Gecenin karanlığında şehrin kalabalığından ormanın derinliklerine doğru uzanan gece bisikletçileri, lambalarının ışığı ağaçların arasında görünüp kayboldukça ateş böceklerini anımsatıyor. Gece sürüşlerinde Belgrad Ormanı parkurlarını gerçekten çok iyi bilen liderlere ihtiyacınız var. www.mtbtr.com sitesi kurucularından Alptekin Başkır, gece sürüşlerinde liderlik yapıyor. Aynı zamanda orienteering de yapan ve uzun zamandır Belgrad ormanında bisiklete binen Başkır, parkurları çok iyi bildiğini bu yüzden de kaybolma riskinin olmadığını belirtiyor.

‘Gece ormanda bisiklete binmeye korkmuyor musunuz?’ sorusuna ‘İki ayaklılardan korkuyoruz’ şeklinde cevap veriyorlar. Gündüz paralı olan ormanın kapıları gece isteyen herkese açılıyor. Alkolü fazla kaçıranlar bisiklet gruplarını tedirgin edebiliyor. Bunun dışında ormanda sık sık tilkilerle ve geyiklerle karşılaşıyorlar. ‘Aslında ormanda yaban domuzu da varmış ama biz henüz karşılaşmadık’ diyorlar.

Gece ormanda bisiklete binerken dikkat edilmesi gerekenler

Kask takmak

Eldiven kullanmak.

Kaska ve bisikletin üzerine normalden çok daha güçlü halojen lambalar koymak

Ormanda lastiğiniz patladığında, havası indiğinde ya da bisikletiniz arızalandığında sorunu anında çözebilmek için gerekli araç gereç

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!