Yaz köftesi Abdigör nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Yaz köftesi Abdigör nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2014 15:20

İshak Paşa Sarayı'nı yaptıran İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen ve Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak bilinen "abdigör köftesi" ramazan sofralarını süslüyor.

Haberin Devamı

İshak Paşa Sarayı'nı yaptıran İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen ve Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak bilinen "abdigör köftesi" ramazanda vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.
Kentte 400 yıl önce midesindeki rahatsızlık nedeniyle et yemekleri yiyemeyen Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa için arayışa giren dönemin aşçılarının yaptığı abdigör köftesi, aşçılar sayesinde gelecek nesillere aktarılıyor.

MİDESİ RAHATSIZDI

Yaz köftesi Abdigör nasıl yapılır

Yaz köftesi Abdigör nasıl yapılır

Haberin Devamı

Midesindeki rahatsızlık nedeniyle çok sevdiği halde et yemekleri yiyemeyen İshak Paşa Sarayı'nı yaptıran İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa için pişirilen ve Anadolu'nun en eski, en zor diyet yemeği olarak bilinen yemek, ramazan sofralarını da süslüyor.
Düve, toklu veya genç sığırın taze, yağsız ve sinirsiz arka but kısmından yapılan abdigör köftesi için yağsız et, taşın üzerinde tahta tokmakla iki saat dövülerek hamur kıvamına getiriliyor.

 

NASIL YAPILIYOR

Yaz köftesi Abdigör nasıl yapılır


İçine soğan ve tuz eklenerek hazırlanan köfteler, iki avuç arasında portakal büyüklüğünde hazırlanarak haşlanıyor. Köfte, ince kıyılmış kekik ve pirinç katılarak pişirilen pilavın üzerine konularak servis ediliyor.
Haşlanmış eti sevmeyenler için ise dövülen etin bir kısmıyla yöreye has olan tava kebabı yapılıyor.
Zahmetli olduğu için çok özel günlerde ve önemli misafirler için yapılan Abdigör köftesi, Ramazan ayının gelmesiyle yeniden sofralardaki yerini aldı.
Ev kadınları, saatlerce süren hazırlıklar sonucu Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak da bilinen Abdigör köftesi yaparak, ramazan sofralarını lezzetlerle donatıyor.

BAKMADAN GEÇME!