Engelli ne bekler?

Güncelleme Tarihi:

Engelli ne bekler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2023 07:00

Herkes gibi biraz da kendimizi düşünerek bizimle ilgili bir vaat var mı diye bekledik kampanyalar süresince. Fakat yeni hiçbir şey duyamadık.

Haberin Devamı

Nedense mayıs ayları bana çok uzun gelirdi hep ama bu yıl hem ülkenin hem benim gündemlerimiz çok yoğun olunca hızla akıp gitti. Birden haziranda buldum kendimi. Seçim gündemi oyaladı hepimizi. Her şeyden bahsedildi kampanyalar boyunca. Ben de takip etmeye çalıştım teknolojinin bana izin verdiği, sokaklarda duyduklarım kadarıyla. Öğrendiklerim hiç eğlenceli değildi. Gerek siyasetçiler gerekse vatandaş tarafından kötü bir dil kullanılıyordu. Çocukların komik sokak kavgalarına benzettim bunları çoğu zaman.

Oy kullanmamız için yapılan şablon çok kullanışlı olmuş. ‘Başardım tek başıma’ diyorsunuz kabinden çıkınca.

Tabii herkes gibi biraz da kendimizi düşünerek bizimle ilgili bir vaat var mı diye de bekledik kampanyalar süresince. Fakat yeni hiçbir şey duyamadık. Sadece iki şeye rastladım. Bilmem kaç maddede düzeltiverdiler hayatımızı hemen. İki satır eğitimden bahsedildi, “Hakları olan eğitimi vereceğiz” dediler. Bizimle ilgili her şeyi, ailemize destek olarak sunacaklarını beyan ettiler, ki zaten var olan durum bu. Her hak zaten ailelere veriliyor. Yaşınız reşit ya da değil diye sorulmaksızın! Bu da engelli insanların aileleri için maddi bir varlık gibi algılanmalarına yani engelliliğinden dolayı devletin ailesine verdiği maddi kaynaklardan dolayı bir geçinme aracına dönüşmesine neden oluyor. Yaşınız reşit olana kadar bu normal ama 18’inize gelince de maddi hakkınız size devredilmiyor. Akli normalliğiniz yeterli olsa bile bir geçim olgusu gibisiniz aile için. Herkes için bunu söyleyemem tabii ama çoğu ailede böyle. Bundan kaynaklı olarak da kendi kararlarınızı kendiniz alamıyorsunuz.
Seçim öncesi bazı durumlar hızlanır, bilirsiniz. Engelli istihdamı da birden gündem oldu. Memur atamaları hızlanınca buna bizi de katıp bir atama kurası çekildi. Bu tören sırasında “Sen hiç engelliye benzemiyorsun, neyin var bakayım senin” dendiğini duydum. Soruda kötü bir niyet yoktu mutlaka, sadece meraktan sorulmuş bir soruydu. Ama defalarca yankılandı aklımda. Böyle olmasaydı keşke.

Diğer taraftan oy kullanmamız için yapılan şablon çok kullanışlı olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler. Basit düşünülmüş, kullanımı çok kolaydı. ‘Başardım tek başıma’ diyorsunuz oy kullanma kabininden çıkınca. Bu kadar basit işte yaşamak istediğimiz duygu. Neye benzediğimizi değil, nereye varmak istediğimizi konuşalım…

BAKMADAN GEÇME!