Çocuklarda sınav stresiyle başa çıkabilmenin 4 yolu

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda sınav stresiyle başa çıkabilmenin 4 yolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 12:34

Çocuklarımız güzel ve oyunla dolu bir bebeklik döneminin ardından okul denen sorumlulukla karşılaşıyor ve aniden olgun bir tavır sergilemek zorunda kalıyorlar. Bu duruma bir çok çocuk kolayca adapte oluyor ve kısa sürede bu düzene alışıyor. Ancak bazı çocukların adaptasyon süreçleri daha sıkıntılı oluyor ve özellikle başarısızlık korkusu nedeniyle sınav stresi gibi durumlarl karşılaşılabiliyor. Bu gibi durumlarda ise yardım elini uzatmak ve bu sıkıntının üzerinden gelebilmek kesinlikle aileye düşüyor. Ebeveynler olarak bu stresle başa çıkabilmeyi çocuğunuza öğretebilmeli ve onun yanında olmalısınız. İşte yaklaşımınızda size yardımcı olabilecek yollar.

Haberin Devamı

Kaygıyı kabul edin

Her çocuk öncelikle anlaşılmak ister. Bu nedenle böyle bir stress durumunun varlığını kesinlikle görmezden gelmeyin ve çocuğunuzu anladığınızı ona belli edin. Kaygı belirli sorumlulukların yerine getirilmesi için iyi bir uyarıcıdır. Ancak düzeyi artarsa sonuç beklenenden daha kötü olur çünkü panikle birlikte çocuğunuz yapması gereken şeyleri de yapamaz hale gelir. Bu nedenle biraz kaygının normal olduğunu ama fazlasının onu yıpratabileceğini çocuğunuza anlatın ve normalleştirmeye çalışın.

Çocuklarda sınav stresiyle başa çıkabilmenin 4 yolu

Zamanı yönetmesini öğretin

Sınav yaklaştıkça stres seviyesi de artar. Ve öğrenciler çoğunlukla sınavdan hemen önce çalışmaya başladıklarından bu süreci oldukça stresli bir şekilde geçirirler. Bunun olmasına izin vermemek sizin yönlendirmenizle olur. Çocuğunuzun sınav döneminde sınavlarına nasıl çalışacağını onunla birlikte planlayın ve son dakikaya bırakmasına izin vermeyin. Bunun kendisi için ne kadar iyi olacağını ona öğretmiş olursunuz.

Çocuklarda sınav stresiyle başa çıkabilmenin 4 yolu

Haberin Devamı

Sınavın hayatın sonu olmadığını anlatın

Sınavdan kötü alan öğrenci dersleriyle birlikte kendisine olan sevginin ve saygının da düşeceğini düşünür. Bu nedenle de sınav kaygılı bir durum haline gelir. Bunun böyle olmadığını, karakteriyle bilgisinin aynı kefeye konulamayacağını ona tatlı bir dille anlatabilirsiniz. Sınav sonucunda çocuğunuzun kendisini yetersiz ve değersiz görmesinin önüne geçmek için sınavın neyi ölçmek için yapıldığını ona anlatmalısınız.

Çocuklarda sınav stresiyle başa çıkabilmenin 4 yolu

Sınav sonucuna kilitlenmeyin

Çocuğunuz sınavdan istediğiniz sonucu alamamış olabilir. Ancak bu sınav için çabaladığını görüyorsanız onu yine de takdir etmelisiniz. Bu çocuğunuzun başarısız olsa bile bir sonraki sınavda da şevkle çalışmasını sağlayacaktır. Çocuğunuzun gelecekteki başarısı şimdi k sınavlara bağlı değildir ve onun özgüvenini yüksek tutmak ilerisi için çok daha önemlidir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!