Civan Canova’nın oynadığı diziler ve biyografisi... Civan Canova kaç yaşında ve neden öldü, kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Civan Canova’nın oynadığı diziler ve biyografisi... Civan Canova kaç yaşında ve neden öldü, kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 14:08

Civan Canova ile ilgili bilgiler araştırılıyor. 4 Ağustos'ta sevenlerine seslenen ve 'beni merak etmeyin' diyen Civan Canova’nın hayatını kaybettiğini yakın arkadaşı Esra Dermancıoğlu açıkladı. 20 Ağustos'ta hayatını kaybeden tiyatronun, sinemanın ve ekranların usta ismi Civan Canova bugün son yolculuğuna uğurlandı. Peki, Civan Canova kimdir, kaç yaşında ve neden öldü?

Haberin Devamı

Civan Canova’nın kaç yaşında ve neden öldüğü merak ediliyor. Canova, kolunda hissettiği ağrı nedeniyle hastaneye gittiğini ve akciğerinde belirsiz bir kitle çıktığını söylemişti. Ünlü isim Civan Canova'nın rol aldığı diziler arasında Çiçek Taksi, Üç Kuruş, Fatmagül'ün Suçu ne, Atiye, Paramparça da bulunuyor.

CİVAN CANOVA KİMDİR?

Türk sinemasının, tiyatronun ve ekranların usta isimlerinden Civan Canova 1955 yılında Ankara'da doğdu.

1973 yılında TED Koleji'ni bitiren Canova, mezuniyetinden bir yıl sonra Yılmaz Güney'in 'Arkadaş' filmi ile ilk oyunculuk deneyimini yaşadı. Oyunculuğu okadar çok sevdi ki, 1974 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümüne girdi...

Civan Canova o yılları şöyle anlatmıştı:

"1974 yazıydı. Bir yandan da oyunculuk sınavına hazırlanıyordum yazlık sinemanın iki boyutlu beton perdesinin önünde; dilimde yarım yamalak Sophokles tiradları, aklımda ulaşmak istediğim geleceğin devrik cümleleri... Tanklar geçiyordu Londra asfaltından sınıra doğru. Selimpaşa pazarında tokyolar, bol paça pantolonlar, Ecevit mavisi gömlekler..."

Haberin Devamı

Takvimler 1979'u gösterdiğinde o artık konservatuar mezunu bir isimdi.

Şerif Gören, Kartal Tibet, Tomris Giritlioğlu, Temel Gürsü ve Ali Özgentürk'ün de aralarında bulunduğu birçok usta isimle çalıştı.

1977'de 'Nehir', 1981'de 'Yaşamak Bu Değil', 'Mutlu Ol Yeter', 1982'de 'Berduşlar', 1983'de 'Yıkılan Gurur', 1986'da 'Hırsız' ve 'Acı Lokma'da rol aldı.

9 yıl süren beyazperde molasının ardından 1995'te Biket İlhan'ın yönettiği 'Sokaktaki Adam' filmi ile izleyici karşısına çıktı.

Civan Canova sadece sinema filmlerinde değil, çok sayıda dizide de unutulmaz karakterlere hayat verdi.

1990 yılında Osman Sınav'ın yönettiği 'Yalancı Şafak' dizisi Civan Canova'nın televizyondaki ilk işiydi...

Ardından senaristlerinden olduğu 'Bizim Aile','Çiçek Taksi', 'Gece Yürüyüşü', 'Esir Kalpler', 'Sınıf', 'Ay Işığı', 'Sensiz Yaşayamam' dizileri geldi.

2011'de rol aldığı 'Fatmagül'ün Suçu Ne'de canlandırdığı Avukat Kadir Civan Canova'nın en sevilen karakterlerinden biri oldu.

Haberin Devamı

Sayısız oyun yazan bir taraftan da resim çizen hatta bunları sergileyen usta sanatçının ilk oyunu, 'Kıyamet Sularında' İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Yönetmen koltuğunda Kenan Işık vardı...

Civan Canova 2014 yılında yıllarca amatör olarak uğraştığı resmi bir adım daha öteye taşıdı.

"Ciddi ve disiplinli bir biçimde elime palet ve fırça almaya cesaret edemiyordum. Her mesleğin kendine has bir yaşam biçimi vardır diye düşünüyordum haklı olarak. Ben her şeyden önce tiyatro oyuncusuydum. Hayatı bakışımı, algılarımı, ilişkilerimi, gündelik yaşantımı, alışkanlıklarımı hep mesleğim belirliyordu. Ressam gibi yaşamadığım, hayata öyle bakmadığım sürece benim ne haddimeydi resim yapmak. Üstelik derme çatma da olsa, bir stüdyom, ondan da geçtim bir resim odam bile yoktu. Hayatım boyunca beni korkutan ama en fazla mutlu edecek olan alanı altmış yaşımda keşfedeceğimi ve cesaretle üstüne gideceğimi aklımın ucuna bile getirmek istemiyordum. Ta ki 2014 yazına kadar."

BAKMADAN GEÇME!