3 yıldır bu şarkının peşindeydim

Güncelleme Tarihi:

3 yıldır bu şarkının peşindeydim
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 06:57

Çevre kirliliği ve iklim değişikliği konularında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Zeliha Sunal, “3 yıldır peşindeydim” dediği “Sev Dünyayı” şarkısını sonunda almayı başardı. Tasarımcı kimliğiyle de adından söz ettiren ünlü şarkıcıyla hem yeni single’ını hem de atık malzemelerden hazırladığı kıyafetlerle düzenlediği defileyi konuştuk.

Haberin Devamı

Sanatçı, aktivist ve tasarımcı olarak yaptığınız çalışmalarda doğanın ve hayvanların önemine dikkat çekiyorsunuz. Bu konuda çalışmaya ilk ne zaman başladınız?

- Evde bozulan her şeyi babam tamir eder, elbiselerimizi annem dikerdi. Ekonominin evde başladığını düşünürlerdi. Benim de onlardan edindiğim pek çok alışkanlığım var. Kolay kolay atamam. Her elbiseme, her ayakkabıma aşk ile bağlıyım.

2011 yılında ÇEVKO Vakfı’nın bir kamu spotunda oynadıktan sonra ambalaj atıklarına biraz daha farklı bakmaya başladım. 2014 yılında Funda Şen ile birlikte YouTube’da “Handcraft TV” isimli bir ‘kendin yap’ sitesi açtık. Orada ambalaj atıkları ile oyuncaklar ve kadınlar için ilginç fikirler ürettik. Bu arada ÇEVKO ile kadın ve çocuklar için proje bazlı çalışmaya başladık. Öncelikle ambalaj atıkları ile çalışırken daha sonra alanımı genişlettim. Çevreyi kirleten her unsur ve iklim değişikliği üzerine çalıştım.

Haberin Devamı

Geri dönüşünce ülkemize çok ciddi ekonomik katkılar sağlayan atıkları da keşfettim.  Önceliğim farkındalığı artırmaktı. Karbon ayak izi hesaplamaları yaptırdık ve bu çalışmalar bana iki tane Yeşil Nokta özel ödülü kazandırdı. Kadın ve çocuklarla yaptığım projeler ve “Küresel Isınma” şarkımız da ödüller kazandı.

Sizi bu yönde çalışmalar yapmak için tetikleyen ne oldu?

- Tüketimin hızla ve keyfi olarak arttığını izlemek beni tetikledi. Her sene telefonu değiştirmek, modayı çok sıkı takip etmek, marka kullanımının artması, hatta marka giymediğinizde size küçümseyerek bakmaları, dışarıda ahkâm kesen ama evinde çevre için hiçbir şey yapmayanlar, çöplerimiz ayrılarak atılmadığı için defalarca gidip gelen çöp arabaları, ekstra harcanan benzin ve insan gücü...

İklimin değişmesiyle ölen hayvan türleri, susuzluk ve sıcak nedeniyle yetişemeyen bitkiler, denizde hunharca avlanmalar... Bunların hepsi birleşince benim sigortam attı ve her yaptığım programın bir bölümünü çevre için ayırmaya başladım.

HER ŞEYİ TAMAMLADIĞIM GÜN EŞİM HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

“Sev Dünyayı” adlı şarkınızla da yine bu konulara değiniyorsunuz. 3 yıldır bu şarkının peşindeymişsiniz. Neden zor oldu bu süreç?

Haberin Devamı

- Pandemi öncesi çevre için “Hedef Sıfır Atık”, karantina süresinde “Küresel Isınma” şarkılarını çıkarmıştım. Salgın dolayısıyla kapalı olduğumuz dönemlerde bu güzel şarkıyı mutlaka seslendirmek istiyordum. Konuyu o dönem projeyi oluşturan Serter Ayhan ile paylaştım ama hayallerimiz pandemi dolayısıyla suya düştü.

Bu arada eşimin rahatsızlığı nedeniyle ben de işlerimi yavaşlatmak zorunda kaldım. Ancak tekrar başvurduğumda gelen haberler sevindirici oldu. Şarkının bestecisi Atilla Şereftuğ ve Daniela Simmons, söz yazarları Cem Karaca (mirasçıları) ve Can Ayhan bana şarkıyı ücretsiz kullandırma sözü verdiler. Çok mutlu oldum ve şarkıyı vaktiyle seslendiren onlarca şahane şarkıcıya mahcup olmamak için aranjör Tolga Kılıç ile titizce çalıştık.

Haberin Devamı

Bu süreçte eşim yoğun bakıma alındı ve ben gözyaşlarımı içime akıtarak klibi Cihan Kahraman ile Kocaeli’nde çektim.

 Bu zorlu süreçte pil ve elektronik atık geri dönüşümü yapan Exitcom Recycling bana destek olmasaydı çok zorlanırdım. Sevgili Murat İlgar özellikle klipte kendi de oynayarak dikkati bu dünyada beraber yaşadığımız diğer canlılar üzerine çekti.

Ve sevgili eşim, her şeyi tamamladığımız gün hayata gözlerini yumdu...

3 yıldır bu şarkının peşindeydim

ÇÖPLERDEN GÜNLÜK KIYAFETLER HAZIRLADIM

Atıksız Yaşam Platformu’nun da içinde yer aldığı organizasyonun kapanış defilesini gerçekleştirdiniz.
O organizasyondan da bahseder misiniz biraz?

Haberin Devamı

- Uzun süredir ambalaj atıklarından elbiseler hazırlıyorduk. Özellikle hastanede hem eşime eşlik ediyor hem de kıyafetlerin parçalarını yapıyordum.

Sergileyecek bir yer arayışı içindeyken Banu Noyan’ın düzenlediği Open Stage ilanını gördüm. Arkadaşıma müracaat edip “Bu defileyi yapabilir miyiz?” diye sorduğumda memnuniyetle kabul etti.

14 Kasım defile tarihimizdi. 12 Kasım’da eşimi toprağa verdim. Yine de bu organizasyona katılacaktım ama Beyoğlu’ndaki hain patlama oldu. Ve defilemiz 16’sına kapanış defilesi olarak ertelendi. Gözlerim yaşlı gittim ve gerçekleştirdim.

Nasıl bir koleksiyon hazırladınız?

- Çöp olarak gördüğümüz her şeyi kullandım. Kağıt, alüminyum içecek kutusu ve açacak halkaları, pet şişe ve gazoz kapakları, terzi atıkları, çuvallar, poşetler, çöp torbaları, kasetler, plastik kablo kilitleri, atık düğmeler, soğan çuvalları ile normalde de giyilebilecek günlük kıyafetler hazırladım.

Haberin Devamı

BU ÇALIŞMALARDAN VAZGEÇMEM

Bundan sonraki çalışmalarınız neler? Hep bu yönde işler yapacaksınız değil mi?

- O kadar emek verdim ki, sonuçlarını görmeden bu çalışmalardan vazgeçmem imkânsız. Müziğimle birleştirerek daha da geliştirme yolundayım. Öğrenmenin sonu yok.

 İŞTE HAYALİMDEKİ DÜNYA

Hayalinizdeki doğa, dünya nasıl?

- Yine dört mevsimi yaşadığımız, su ve gıda sıkıntısı olmadan temiz hava soluduğumuz, çevreye ve birlikte yaşadığımız hayvanlara merhamet duyan, vicdanlı insanların yaşadığı bir dünya...

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!