Geleceğin caz starları

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin caz starları
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2008 00:00

Caz sanatçısı Önder Focan’a dört yıl önce Estonya’daki Nomme Jazz Festivali’nde jüri üyeliği teklif edildi. Focan’ın aklına, yarışmaya müzisyen gönderme fikri geldi ve İstanbul’daki caz kulübü Nardis’te bunun için yarışma düzenlemeye karar verdi. İşte bu yarışmanın dördüncüsü geçen hafta yapıldı.

Jüride Ahmet Yeşiltepe, Önder Focan, Sibel Köse, Baki Duyarlar, Hakan R.Tüfekçi, NTV’den Ayşe Gencer, gazeteciler Sedat Ergin, Sevin Okyay, Açık Radyo’dan Seda Binbaşgil, Jazz Dergisi yazarı Selçuk Sun gibi isimler vardı. "Sahne bulmak ve sahnede pişmek özellikle caz sanatçıları için çok önemlidir" diyor Zuhal Focan. "Nardis’in hedefi hem kendimize hem dünyaya yeni sesler kazandırmak. Yurtdışına müzisyen yolluyoruz ama yabancı basın, Türk basınına göre konuyla daha fazla ilgileniyor." Bu yılki yarışmaya 20 kişi katıldı. Demolarına üç şarkı kaydeden müzisyenlerin sayısı ilk elemede 12’ye düştü. Geçen haftaki finalde yedi kişi daha elendi. Finalistler Yaşam Hancılar, Cem Tuncer, Serkan Çakıt, Burçak Yavuz, Sırma Munyar ve Funda Sezer, Polonya, Finlandiya ve Estonya gibi ülkelerde hem Nardis’i hem de Türkiye’yi temsil edecek.

Jeodezi ve fotogrametri okudu caz vokalisti oldu

Yaşam Hancılar (29) İTÜ Jeodezi Fotogrametri mezunu ama bu mesleği yapmıyor. Caz yaşamını finanse etmek için bir şirkette çalışıyor. Gitar dersleri aldı. Şarkı söylemeyi çok seviyordu. Önce pop, rock söyledi ama sonra caz vokalisti olmaya karar verdi. Sibel Köse’yle çalışmaya başladı. Geçen yıl kurduğu Jazzmates ile 14. İstanbul Uluslararası Caz Festivali Genç Caz konserlerine katıldı. Nardis yarışması sayesinde Estonya Nomme Caz Festivali’nde Genç Caz bölümünde yarışacak. "Nardis’ten Estonya’ya gidiyorum. Estonya’dan sonra nereye yolum düşer bilemiyorum. Somut bir şey yapabilmiş olmak heyecan verici" diyor.

Yarışmaya girmekten korkarken Miss Summertime oldu

Başak Yavuz (27) Mimarlık okuduktan sonra, restorasyon konusunda yüksek lisans yaptı. Cazla birlikte mimarlığı da yürütüyor. İlkokulda piyano dersleri alıyordu. Bir ara orkestra şefliği hayali kurdu. Bir arkadaşının davetiyle Nardis’e gittiğinde başka bir yola saptı, çünkü cazın büyüsüne kapılmıştı. O andan itibaren caz vokalisti olmaya karar verdi. Modern Müzik Akademisi’nde ses teknolojisi ve kayıt tekniği dersi aldı, Sibel Köse ve Randy Esen ile caz vokal, Baki Duyarlar ile müzik teorisi, Tülin Uyar ile şan çalıştı. Geçen yıl Polonya’da 40 yıldır süren Pulawy Workshop’una katıldı. Nardis’teki yarışmaya girerken korkuyordu. Ama sahnede çok rahattı. Şimdi Finlandiya Miss Summertime Festivali’ne katılacak.

Arif Mardin anısına tek kişiye verilen bursu kazandı

Sırma Munyar (18) Beş finalistin en küçüğü. Caz ve fusion dinlemeye Robert Koleji’ne girdiği zaman başladı. Beş yıldır piyano, bir yıldır şan dersi alıyor. Geçen yıl, American Turkish Society’nin Arif Mardin’in anısına düzenlediği bursa başvurdu. Bu burs Türkiye’den sadece bir öğrenciye, Sırma Munyar’a, ABD’deki ünlü müzik okulu Berklee’de 5 haftalık bir eğitim sağladı. Sırma’ya ilk sahne teklifi de Önder Focan’dan geldi. Focan ona, repertuvarını hazırla, gel Nardis’te sahneye çık, dedi. Bu yarışma sayesinde Polonya’daki Pulawy caz atölyesine katılacak. Zuhal Focan, Sırma için "Grubun en genci olmasına rağmen inanılmaz olgun" diyor. "Şimdiki hedefi kadın caz vokallerinin katıldığı Finlandiya’daki Lady Summertime olmalı."

İngilizce’yi caz şarkılarından öğrendim

Funda Sezer (32) Müzik yaşamına Şişli Terakki’nin korosunda başladı. "İngilizce’yi caz şarkılarından öğrendim" diyor. Klasik ve flamenko gitar dersleri aldı, flamenko gruplarında şarkı söyledi. Bir yandan da İstanbul Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okudu. Sekiz yıl bir denizcilik firmasında çalıştıktan sonra hayatta asıl istediğini yapmaya karar verdi. Olcay Kalyan ile klasik şan tekniği, Randy Esen ve Aydın Esen ile caz doğaçlama, Donovan Mixon’dan kulak ve armoni dersleri aldı. 2007’de Berklee ve Umbria Caz Festivali’nin ortaklaşa düzenlediği caz klinikline katıldı. Eşiyle kurduğu İstanbul Quintet grubuyla latin caz yapmaya başladı. Bu yarışmadan Randy Esen’le özel kurs kazandı.

Cazdan para kazanırsam mimarlığı bırakırım

Serkan Çakıt (26): İTÜ Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Şan bölümünü, sonra da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Daha lisedeyken, Milliyet’in müzik yarışmasında erkek vokalist olarak birinci olmuştu. Geçen yıl da Nardis’in yarışmasında derece alarak Polonya Pulawy çalışmalarına katıldı. 2006’dan beri Sibel Köse ile caz vokal, Tolga Bedir’le de caz piyanosu çalışıyor. Serkan Çakıt, Nardis yarışmasında 2008 NTV Özel Ödülü’nü kazandı. "Amacım uluslararası bir cazcı olmak. Cazdan hayatımı idame ettirebilecek kadar para kazanırsam mimarlığı bırakırım, çünkü tek istediğim caz söylemek" diyor.

Belçika Almanya İsviçre’de konser verdi

Cem Tuncer (30) Hem üniversitede müzik okudu hem de Sarp Maden, Gökçen Taşkıran, Bülent Ortaçgil, Önder Focan gibi müzisyenlerle çalıştı. Avrupa’da çok sayıda festivale katıldı, Zürih, Basel, Stuttgart, Köln, Berlin, Hanover, Amsterdam gibi kentlerde konserler verdi. Birçok albümde aranjör, besteci, gitarist olarak çalıştı. Bilgi Üniversitesi’nde müzik lisansını aldıktan sonra yüksek lisans yaptı. Konusu, modal caz müziğinde Türk Müziği makamlarının kullanımıydı. Şu anda İTÜ Konservatuvarı’nda Türk Müziği yüksek lisansı yapıyor, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde caz gitar ve ensemble dersleri veriyor.

NARDİS ÖDÜLÜ ALANA KAPILAR AÇILIYOR

2005 Nardis Genç Caz Vokal Birincisi Evrim Özşuca 5. International Nomme Jazz’de jüri birincisi oldu. Konserlere katıldı, Ted Curson ile Paris’te CD kaydetti. 2006 birincisi Ferhat Öz, 6. International Nomme Jazz’da halk birincisi oldu. Konserlere katıldı, Ted Curson ile Paris’te CD kaydetti. 2007 caz saksofon birincisi Meriç Demirkol 7. International Nomme Jazz’da jüri ikincisi oldu. 2007 caz vokal birincisi Meltem Ege, International Lady Summertime Jüri ve Halk birincisi oldu, Büyük Para Ödülünü ve Berklee bursu kazandı. Şimdi ABD’de.

Nardis 4. Caz Vokal Yarışması’nda burs ve çeşitli ödülleri kazanan isimler soldan sağa: Funda Sezer, Başak Yavuz, Yaşam Hancılar, Sırma Munyar, Serkan Çakıt, Cem Tuncer (öndeki)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!