‘Ferhunde Kalfa’ Nurgül olacak

Güncelleme Tarihi:

‘Ferhunde Kalfa’ Nurgül olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 01:00

Erden Kıral, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın da desteğiyle “Haliç-Altın Boynuz” adlı bir belgesele imza attı. Usta yönetmenin yeni hedefi, Halid Ziya Uşaklıgil’in “Ferhunde Kalfa” isimli hikayesini beyazperdeye aktarmak. Başrol için düşündüğü isimse, “Vicdan” filminde de rol verdiği Nurgül Yeşilçay.

Haberin Devamı

NURGÜL YEŞİLÇAY FOTOĞRAFLARI  

“Haliç-Altın Boynuz”, ilk belgeseliniz gibi lanse ediliyor. Ama daha önce de iki belgesel çekmişsiniz...

- Evet, ilk belgeselimi 1972 yılında, Paris’te çekmiştim. Adı “Çalışma Kartı”ydı. Çalışma kartı almak isteyen Faslı işçiler bir kilisede açlık grevi yapıyordu, ben de grevin 22’nci gününde onların çilesini görüntülemiştim. İkinci belgeselimi ise Afyon’da çektim, onun adı da “Haşhaş”tı.
            
Haliç’in belgeselini çekme fikri nasıl ortaya çıktı?

- Ara Güler’in siyah beyaz Haliç fotoğrafları beni çok etkiledi. Onun fotoğrafta yaptıklarını, ben sinemada yapmak istedim. Bu belgeseli çekmemin bir diğer nedeni de, Haliç’in farklı kültür ve dilleri bir araya getirmesi. Aynı karede hem cami hem de kilise görebiliyorsunuz mesela. Bunlar bana çok ilginç geldi ve bu birlikteliğin belgeselini çekmek istedim...

Haliç’i nasıl tanımladınız belgeselde?

- “Haliç-Altın Boynuz”, lirik bir belgesel oldu. Vehbi Koç Müzesi’nden aldığımız bir çatana üzerinde Haliç’i görüntüledim. Biraz da oradaki insanları anlatmaya çalıştım. Sonuçta Haliç’te çok canlı bir hayat var. Ve tüm bunları, bu dönemde anlattım. Nostalji yapmadım, çünkü nostaljiyi sevmiyorum.

Biz sizden uzun metrajlı bir film beklerken, belgeselle karşımıza çıktınız...

- Bana “Haliç’le ilgili kısa film çek” deseler, bu kadar heyecanlanmazdım. Belgeselin benim için ayrı bir yeri var. Bu nedenle tüm filmlerimin belgesel tadında olmasını istiyorum. Hayatı olduğu gibi kameraya alırsanız, bir haber filmi ortaya çıkar. Belgesel; haber filmi ve kurmaca film arasında çok muğlak bir yerde duruyor. Bu muğlak yer de benim çok ilgimi çekiyor.

“BİR ADAM”IN ÇEKİMLERİ ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK

Yeni filminiz “Bir Adam”ın çekimlerine ne zaman başlayacaksınız?


- “Bir Adam”, filmin geçici adı. Çekimler bittikten sonra değiştirebiliriz. Tam bir kış hikâyesini anlattığı için çekimleri aralık ayında yapmayı düşünüyorum.

Filmin öyküsünden de bahseder misiniz biraz?

- Film, krom madeninde çalışan bir madencinin hikâyesini anlatıyor. Bu adam hasmından kaçtığı için orada çalışıyor ve sürekli panik halinde olduğundan evine gidemiyor. Evinde de genç bir karısı var ama görüşemiyorlar. Adam gerçek olmayan bir tehlikeden kaçıyor, bu durum onda panik atağa yol açıyor.

Kimlerin oynayacağı belli mi?

- Üç oyuncumu belirledim. Biri kadın, diğer ikisi erkek. Şimdilerde benimle birlikte senaryo çalışmalarına katılıyorlar. Senaryoyu ise Öktem Başol yazıyor.

Bu projenin devam filmi olur mu?

- Aslında “Bir Kadın” ve “Bir Çocuk” adında iki film daha çekip üçleme yapmayı düşünüyorum.

Peki bu üçlemenin dışında başka bir projeniz var mı?

- Halid Ziya Uşaklıgil’in “Ferhunde Kalfa” isimli hikayesinin haklarını altı yıllığına satın aldım. “Ferhunde Kalfa” Türk edebiyatındaki en güzel hikâyelerden biri. Onun filmini çekmeyi planlıyorum. Ama senaryoyu henüz yazamadık. Çok kapalı bir hikâye olduğu için sıkı bir senaryo çalışması gerektiriyor. Bu arada yaptığımız sözleşmeye “Dizisi yapılamaz” diye bir madde de koydurdum.

Başrolde kimi oynatacaksınız?

- Nurgül Yeşilçay’la çalışmak istiyorum.

Haberin Devamı

KAMERA ÖNÜNDE GERİLİYORUM

Kamera arkasında başarılı işlere imza atıyorsunuz. Peki kendinizi kamera önünde nasıl buluyorsunuz?


- Korkuyorum! Kamera arkasında evimdeymiş gibi rahatım ama kamera önünde geriliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!