En iyi 10’lar kitap oldu

Güncelleme Tarihi:

En iyi 10’lar kitap oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2004 01:02

Artık Hürriyet’in bir klasiği haline gelen Türkiye’nin en iyi 10’ları kitap oldu. Hürriyet Cuma’nın her hafta bir başka konuda yayınladığı en iyi on listeleri Kasım 2002’de çıktığı ilk sayıdan itibaren büyük ilgi uyandırdı. Yer alanların övünerek duvarlarına astığı listeler giremeyenleri üzdü. Birçok gazeteci ve yazar bu listeleri yazılarına konu aldı, zevklerden kaynaklanan, jürinin seçimleriyle çakışmayan farklılıklar eleştirilere yol açtı.

Okuyucular en iyi 10’lar listelerinin müptelası oldu. Sık sık telefon, elektronik posta ve faks mesajlarıyla kaçırdıkları sayıları istemeye, yayınlanan listelerin kitap olup olmayacağını sormaya başladılar. Mekán, dükkan sahipleri bu listeleri referans olarak göstermeye, basın bültenlerinde kullanmaya başladılar. Bu arada ilginç şeyler de yaşandı. Mesela babasının işkembeci dükkanı en iyi 10 listesine giremeyen küçük bir kız çocuğunun yazdığı mektup öyle içtendi ki, apayrı bir haber oldu. En iyi 10 pastane listesine giremeyen yine Ankaralı bir pastane sahibi, hodri meydan diye girenleri pasta yarışmasına davet etti.

52 KONUDA 520 EN İYİ

Kitap Hürriyet Cuma’nın ilk bir yıllık seçmelerini kapsıyor. İçinde geziden aktiviteye, yeme-içmeden keyfe kadar 8 ana başlıkta toplam 52 liste yer alıyor. Bu listelerin oluşması için 3 fotoğrafçı ve on kişilik bir merkez ekibin yanı sıra Hürriyet Ankara Bürosu ile Doğan Haber Ajansı büroları Türkiye’nin her yerinde seferber oldu.

Listelerde yer alan mekan, ürün ve yerler adres, telefon, internet adresi ve fiyatla birlikte ünlü müdavimleri, spesiyalitesi, en çok bilinen yönleri ile tanıtılıyor.

220 KİŞİLİK DEV JÜRİ

Kitaptaki en iyi on listelerinin her biri için o konuya hakim onar kişilik jüri heyetleri oluşturuldu. 52 listenin oluşması için toplam 220 jüri üyesi tercih kullandı. İstediği tercihi yapmak konusunda serbest bırakılan her jüri üyesi, diğerlerinden habersiz olarak, kendine ait beş tercih belirledi. Sıralamalar jüriden derlenen tercihlerde en çok oyu alanlardan başlayarak yapıldı. Aynı sayıda oyu alan en iyiler ise başharflerine göre sıralandı.

6 aylık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan Hürriyet En İyi On kitabı bugünden itibaren Türkiye’nin her yerindeki D&R ve diğer tüm kitapçılarda satışa sunuluyor. Fiyatı 14 milyon lira. Bu kitapla birlikte, sık sık konu edilen bir sohbet malzemesi de artık belgelenebilir bir hale gelmiş oluyor. ‘Şu tarihte, filanca yerde şunu yedim, tadı hálá damağımda’ ya da ‘Öyle bir manzarası var ki eşi benzeri yok’ türünden ballandıra ballandıra anlatılan efsaneler, artık tek bir kitapta tescillenmiş oluyor.

KLASİK MUTFAKLAR

Karar verin gerisi kolay


İyi bir yemek yemenin yolu önce ne tür bir yemek yemek istediğinize karar vermekten geçer. ‘Klasik Mutfaklar’ bölümünde sizin için sekiz ana başlıkta o konuların en iyileri seçildi. Kararınızı verin, bugün balık mı yemek istiyorsunuz, bir kebapçıya gitmek mi? Türk yemeği için başka, ocakbaşı için başka önerilerimiz var. Yok, meyhanede karar kıldıysanız sizi başka, ille de esnaf lokantası derseniz başka yere göndereceğiz. İftar mı açacaksınız, yola mı çıkacaksınız? Çünkü en iyi iftar lokantaları ile yol lokantaları da bu bölümde.


KEYİF

Sefahat Ya Resulullah!


Keyif bölümünde yiyecek ya da içeceklerin yanı sıra insanların vakit geçirmekten hoşlanacağı, ister çay, ister kahve, ister nargile olsun, o siparişle birlikte bir ambiansı da tüketeceği mekanlar tanıtılıyor. Bu düşünceden hareketle, Türkiye’nin en iyi nargilecileri, en güzel Türk şarapları, en başarılı kokteyl barları, en havalı terasları, çay bahçeleri, kahvecileri ve kahvaltı mekanları ‘Keyif’ başlığında.

UZMAN MUTFAKLAR

Tek kalemde tek tabancalar


Tek bir yiyecek türünde uzmanlaşmış mutfaklar vardır. Buralarda çoğu zaman bir mönü zenginliği bulamazsınız, tek bir kalemde en fazla birkaç çeşit sunulur. İşte uzman mutfaklar bölümü, böyle tek bir konuda en iyi olanları tanıtıyor. Mantı, börek, işkembe, kuru fasulye, lahmacun, salata, köfte, sandviç, kanat ve pide deyince, meraklılarına bunların en iyilerini bulacakları adresler ‘Uzman Mutfaklar’da tavsiye ediliyor.

YİYECEK

Al götür evde yersin


Yemek deyince ille de bir yere gidip oturmak anlaşılmamalı elbette. Satın alıp, evinize götürebileceğiniz ürünler de var. Yiyecek bölümünde bu ürünler biraraya toplandı. Türkiye’nin en lezzetli peynirleri, turşucuları, ramazan pideleri, şarküterileri, balıkları ve aktarlarına bir şans verin. Kendilerini beğendirmek için hepsi ‘Yiyecek’ bölümünde sizi bekliyor.

DÜNYA MUTFAKLARI

Çinli ile İtalyan yarışıyor


Türkiye’de kaç tane Çin lokantası var ki en iyilerini seçtiniz, derseniz yanılırsınız. Büyük şehirlerde irili ufaklı birçok Çin ve İtalyan lokantası müşterilerine en iyiyi sunmak için birbirleriyle yarışıyor. İşte bu yarışın galipleri, aynı zamanda kitabın en kısa bölümü olan ‘Dünya Mutfakları’nda.

TATLILAR

Kan şekeriniz yükselecek


6 ayrı tatlı başlığı ve bu konuda Türkiye’nin en iyileri tatlılar bölümünde. Muhallebiciler, pastaneler, hamur tatlıları, künefeciler, çikolatacılar ve dondurmacılardan oluşan ‘Tatlılar’ bölümünü daha incelerken kan şekeriniz yükselecek.

AKTİVİTE

Pastoral piknik mi çılgın parti mi?


Yürüyüşe başlayacaksınız, parkur mu arıyorsunuz? Bu yaz sörf öğrenmek için nereye mi gitmelisiniz? Kendinizi iyi hissetmek için, çılgın bir partiyi mi tercih edersiniz, pastoral bir piknik yerini mi? Belki de ne biri ne öbürü, bugün size gereken şöyle güzel bir hamam sefası. Bütün bu tercihler için doğru bölümdesiniz: ‘Aktivite’. En iyi konser nerede dinlenir, en başarılı sunumlar hangi galerilerdedir? Türkiye’nin en başarılı sahafları kimler? Sayfaları çevirmeye devam edin, hálá doğru bölümdesiniz.

GEZİ

İsteyen dağa isteyen koya


Gezi bölümünde okuyucuya, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden tam 50 görülmesi gereken yer sunuluyor. Meraklısına alternatif çok: En şirin camiler de var, en güzel plajlar da. İsteyen yaylaya tırmanır, isteyen şirin koyları dolaşır. Peki Türkiye’nin en şirin on kasabası hangileri? Bu kitaba bir göz atmadan tatil planı yapmamalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!