Düet meydan savaşı

Güncelleme Tarihi:

Düet meydan savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2011 00:00

Albümlerin eskisi kadar satmadığı günümüzde şarkıcılar birbirine destek olma yolunu seçiyor. Düetler iki farklı sanatçının hayran kitlesini birleştirirken görsel olarak da kliplere ve konserlere renk katıyor. Artık iyi besteyi kapmanın yanı sıra iyi bir düet eşi bulmak için rekabet rüzgarları esiyor

Haberin Devamı

DÜETLERİN DE KRALI

Tarkan, kendi yeni şarkıları için hayranlarını uzun süre bekletse de söz ve müzik üretimini durdurmuyor. Hemen hemen her sene şarkı verdiği isimlerle mikrofonun başına geçiyor. Kimilerine vokal yaparken kimileriyle şarkıyı baştan sona birlikte söylüyor. Tabii albümlerin satmadığı bu dönemde Tarkan düetleri birçok sanatçının adeta satış ve başarı bileti. Ondan şarkı, hatta bir de düet kapan o seneyi bir nevi garanti altına alıyor... Sanatçılar arası rekabette kızışıyor. Tuğba Ekinci gibi isimler düet teklifi yapmak için ödül töreni sahnesini bile basıyor.

Süper düet olarak lanse edilecek TARKAN - BÜLENT ERSOY


Bu hafta müzik dünyasına bomba gibi düşen bir diğer düet haber de Bülent Ersoy’un yeni albümünde Tarkan’la söylediği şarkıydı: ‘Bir Ben Bir Allah Biliyor’. Arabesk tınıları ağırlıkta olan şarkıda Tarkan vokal yapmanın ötesine geçiyor ve bir bölümü solo, bir bölümü Ersoy’la okuyor. Ve şarkıya pop bir hava katıyor. Şarkıda en göze çarpan, iki güçlü sesin iyi bir ikili olması ve birbirlerinin seslerini bastırmamaları. Kısaca Tarkan ve Bülent Ersoy ortaklığından ortaya kadeh tokuşturarak dinlenecek efkarlı bir şarkı çıkıyor. Eelence Gece kulübünün DJ’i Mert Can “Tarkan’ın sesinin alaturkaya yatkınlığı zaten var. Değişik olacağına eminim, başarılı bir sonuç bekliyorum” diyor. Müzik eleştirmeni Atilla Aydoğdu ise biraz karamsar: “Tarkan’ın daha önce bestelerini seslendiren şarkıcılarla yaptığı çalışmaları göz
önüne alırsak bu kez de farklı bir sonuçla karşılaşmayacağımızı düşünüyorum. Ama tabii ki medya tarafından yine ‘süper düet’ olarak lanse edilecek”.

Haberin Devamı

Şarkı kadın vokal istiyordu TARKAN - ÜMİT SAYIN

90’larda Türk pop müziğine sözleri ve besteleriyle damga vuran Ümit Sayın da bu sene bir best of albümü hazırladı: ‘Söz Müzik Ümit Sayın’. Şarkılarını okuyan pek çok isimle stüdyoya girdi. Tarkan’la arkadaşlığı 19 yıl öncesine dayanan Ümit Sayın ‘Gitme’ şarkısının klibinde de Tarkan’la oynadı. TTNET üzerinden 477.499 kez dinlendi. Atilla Aydoğdu, ikiliyi görsel açıdan en uyumsuz ikili olarak yorumluyor: “Tek bir yorumcu için hazırlanmış bir şarkıyı iki kişi seslendirince düet mi oluyor? Düet demeğe en uzak şarkı bence”. Salih Saka bu şarkının bir kadın vokal istediğini söylüyor. Sortie Müzik Direktörü ve DJ’i Cihat Uğurel ise bu düete pozitif yaklaşıyor: “Bu şarkı zaten çok iyi bir şarkıydı Ümit Sayın’la ayrı bir tat olmuş”.

Haberin Devamı


Birlikte Voltran’ı oluşturdular TARKAN - AJDA

Bu yaz Megastar ve Süperstar kardeşliği ‘Voltran’ı oluşturdu ve ‘Yakar Geçerim’ yaza damga vurdu. TTNET üzerinden 5.145.648 kez dinlendi. Aslında bu birlikteliğe düet demek hata. Çünkü şarkıda Tarkan’ın sesi tamamen duyulmuyor. Klipte de görünmüyor. Ama yine de onun klasik nağmeleri Ajda Pekkan’ın yorumuyla birleşince yazın hitini ortaya çıkarıyor. Milliyet Yazarı Tolga Akyıldız Ajda Pekkan ve Tarkan düetini şöyle yorumluyor: “Tarkan’ın yıldızının yeniden parladığı, Ajda Pekkan’ın liste başı olduğu bir dönemde yapılan düet ‘bu ikiliye dikkat’ dedirtti. Şarkı beni heyecanlandırmasa da gerçek bu”. Doğan Grubu Radyoları Müzik Direktörü Cenk Durmaz, “Bence bu şarkı düet değil. Tarkan şarkı içerisinde sadece geri vokalde yer alıyor Keşke şarkı içerisinde belli bölümleri yorumlamış olsaydı. Lezzetli olan şarkı hafızalarda ayrı yer bırakırdı ama bu haliyle de tam not aldı” görüşünde. DJ Salih Saka’ysa şarkıyı gecede en az iki kere çaldığını anlatıyor: “Ama Tarkan ne yapıyor onu duyamıyorum. Bana göre buna düet denmez bunun adı vokal yapmak”.

Haberin Devamı

Uyumsuz ikili mahkemelik oldu
GÜLBEN ERGEN-MUSTAFA SANDAL (ŞIKIR ŞIKIR)

Türü: Pop
TTNET dinlenme oranı: 3.907.358
Atilla Aydoğdu: Bu yazın düet demeye en yakın şarkısı ‘Şıkır Şıkır’ olsa da, bu durum Sandal’la Ergen’in birbirleriyle uyumsuz olmasını önlemiyor. Dünyada genellikle iki güçlü sesin birlikteliğinden doğmuş düetlere inat diye gerçekleşmiş bir ikili olduğunu düşünüyorum. Neyse ki bu düetin artık meyve vermeyeceği geçenlerde Sandal’ın Gülben Ergen’i mahkemeye vermesiyle kesinleşti.
Tolga Akyıldız: Parça iyi olduğu için dikkat çekiciydi ama izin polemiği başarıya gölge düşürdü.
Cihat Uğurel: İsteneni yakalayamadı. Kapanışa doğru çalmak zorundayım.
Cenk Durmaz: Şarkıyı duyunca aklıma sadece Gülben Ergen geliyor. Bu yüzden Ergen’i yükseltti. Ama görsel olarak Gülben Ergen-Mustafa Sandal şarkıdaki içtenliği yansıtamıyor.

 

Haberin Devamı

Kenan’ın etinden sütünden yararlanmış
SİBEL CAN - KENAN DOĞULU (HANÇER)

Türü: Arabesk
TTNET dinlenme oranı: 2.871.188
Atilla Aydoğdu: Sibel Can’ın bestelerini satın aldığı erkek şarkıcıların etinden de sütünden de faydalanmak istemesi epey eski bir hastalığı. Son albümünde bu hastalığı birkaç kez nüksetmiş. Her zamanki gibi sonunda dimdik ayağa kalkan taraf Sibel Can olmuş.
Tolga Akyıldız: Sibel Can ve Kenan Doğulu düeti bu iki ismi bir araya getirmesi itibariyle önemliydi. Kurdukları konsept de başarılıydı.
Cenk Durmaz: Hançer, sözleriyle güzel bir şarkı, Kenan Doğulu tarzının dışında bir şarkı ama düet yapmadan da okunabilirdi diye düşünüyorum.
Suat Ateşdağlı: Beste ve düzenleme çok değişik. Kenan’ın tarzı olmayan bir şarkı ama ona çok yakışmış, Sibel’in zaten güzel ve güçlü bir sesi var.

Haberin Devamı

Ticari kaygıyla yapılmış
NİLÜFER - HAYKO CEPKİN (AŞK KİTABI)

Türü: Rock
TTNET dinlenme oranı: 485.161
Salih Saka (DJ): Oldum olası Nilüfer’in sesi bana itici geldi ve rock yapması bence sadece ticari kaygılardan dolayı hazırlanmış bir proje.
Atilla Aydoğdu (Müzik eleştirmeni): Nilüfer’le Hayko Cepkin düet mi yapıyor? Bence stüdyoya ayrı ayrı girip şarkıyı okumuşlar. Sonra biri gelmiş bu iki alakasız yorumu ‘mash-up’ yapmış.
Cenk Durmaz (Doğan Grubu Radyoları Müzik Direktörü): Düet biraz sert olmuş, daha sakin olabilirdi, şarkının biraz ruhunun dışına çıkılmış.
Mert Can (Eelence Kulübünün DJ’i): İkisi de alanlarında başarılı ama Hayko Cepkin’le düet olmamış!
Tolga Akyıldız (Milliyet Gazetesi Yazarı): Hayko Cepkin’in Nilüfer’e kattığı enerji şarkıyı daha
ilginç kılıyor. Cepkin nevi şahsına münhasır bir müzisyen, düet arşivlik olmuş.

Hande Yener tek başına okumalıydı
SİNAN AKÇIL- HANDE YENER (ATMA)

Türü: Pop
TTNET dinlenme oranı: 3.573.232
Suat Ateşdağlı (DJ): Sinan’ın besteleri Hande’ye yakışıyor. Şarkıyı götüren Hande Yener.
Cihat Uğurel (Sortie Müzik Direktörü): DJ’ler çalarken insanları eğlendiren şarkıyı yakaladığımızda bırakmayız, bu parça da öyle... Görsel olarak da birbirine yakışıyorlar.
Tolga Akyıldız: Sinan Akçıl-Hande Yener ikilisinin yaptığı iş bir düet olarak kayda değer değil. Ama ortada iyi bir pop şarkısı var. Hande Yener söylemeliydi o şarkıyı. Diğer bir deyişle Sinan Akçıl şarkı söylemesin!
Salih Saka: Düet olarak gece hayatına damgasını vurdu. Ama Sinan şarkı yazma ve yaratma kısmında kalsın, şarkı söyleyişini sevmiyorum.


BUNLAR DA DİĞERLERİ
Yıldız Usmanova yeni albümü ‘Bir Şans Ver’de ‘Diyemem’ isimli şarkıyı Serdar Ortaç’la söylüyor.
DJ’lerde şarkıları yeniden miksliyor ve şarkıcılar onlar için yeniden stüdyoya giriyor. Bunlar arasında Suat Ateşdağlı - Bengü, Seda Sayan - Hüseyin Karadayı’yı sayabiliriz.
Aranjörler eksik kalır mı? Bu çalışmalar içinde en ses getireni Ozan Doğulu’nun Ajda Pekkan, Kenan Doğulu, Yalın ve Atiye gibi isimlerle hazırladığı ‘130 BPM Allegro’ albümü.
Yine Aranjör Volga Tamöz de Murat Dalkılıç ve Hepsi grubuyla bir single hazırladı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!