Dr. Mengi'nin gizli aşkı Belgin Doruk'tu

Güncelleme Tarihi:

Dr. Menginin gizli aşkı Belgin Doruktu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2001 00:00


Demirhan HARARLI/MAGAZİN SERVİSİ
Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yayımladığı ‘‘Badem Ağacı’’ adlı anı kitabında sinema ve sahne dünyasının ünlülerinden oluşan hastalarının özel yaşamlarını açıkladığı için eleştirilen Psikiyatr Dr. Ergon Mengi'nin bir sırrı daha ortaya çıktı. Dr. Mengi'ye aşık olup şiirler yazan hastasının Yeşilçam'ın ‘‘Küçük Hanımefendisi’’ Belgin Doruk olduğu anlaşıldı.

Psikiyatr Dr. Ergon Mengi, ‘‘Badem Ağacı’’ adlı kitabında hemen hemen bütün hastalarının adlarını çekinmeden yazıyor, ama uzun bir bölüm ayırdığı bir hastasının ismini ısrarla saklıyordu. Dr. mengi, bu hastasından ‘‘zamanın en tanınmış sanatkárı’’ demekle yetiniyordu. Mengi'nin ‘‘Depresyondan çıktıkça birbirimize daha yaklaştığımızı hissediyorum’’ dediği kişi, muayene odasında birçok anısını ve sırrını paylaştığı Belgin Doruk'tan başkası değil.

Kitapta Belgin Doruk'un doktoruna yazdığı aşk mektupları ve şiirler de var. Sıradışı bir hayatı olan Dr. Mengi, kitabında Belgin Doruk hakkında ‘‘Onun aşkına cevap verememenin üzüntüsünü ve acısını hala duyarım. Bazen mesleğime lanet ederim’’ diye yazıyor. Dr. Mengi, kitabının 125'inci sayfasında, Belgin Doruk'la tanışmasını şöyle anlatıyor:

YANAKTAN ÖPÜCÜK

‘‘Zamanın en tanınmış sinema sanatkárı, çok beğendiğim ve saygı duyduğum bir hanımefendi, bütün güzelliği ve zarafetiyle içeri girdi. Kendilerini yakından görmenin mutluluğunu duyarak ‘hoşgeldiniz, buyrun hanımefendi' diye, kendisini kapıda karşıladım. Oturduktan sonra, bir müddet ikimiz de göz göze gelip sessiz kaldık. Yavaş yavaş bana dertlerini anlatmaya başladı. İlaçlarını yazdım. Ondan sonra her hafta gelmeye başladı. Depresyondan çıktıkça, birbirimize daha yakınlaştığımızı hissettim. Bir gün postadan sevgi dolu sözcüklerle dolu çok uzun bir mektup çıktı. Daha sonraki ziyaretinde bundan hiç bahsetmedi. Mektupları ve şiirleri geldikçe, kendisine özlem duymaya başladım. Ama kendisine ve ailesine olan saygım, hislerimi bu saygının arasında gizliyordu. Fiziksel olarak yanaklarından alınmış bir iki öpücük dışında aramızda hiçbir şey geçmedi.’’

KARŞILIK VEREMEDİM

Dr. Ergon Mengi, zamanla mecbur kaldığı soğuk davranışlarının Belgin Doruk’u bunalıma sürüklediğini ve onu Amerikan Hastanesi'ne yatırmak zorunda kaldığını da yazıyor. Belgin Doruk, Amerikan Hastanesi'nden çıktıktan sonra, bir daha onu aramamış. Mengi, onun aşkına yanıt veremediği için, büyük üzüntü duyduğunu, o öldükten sonra çok acı çektiğini ve mesleğine lanetler yağdırdığını da belirtiyor.

Zirvede ama mutsuzdu

Bir güzellik yarışmasının sonucunda kendini Yeşilçam'da bulan ve siyah- beyaz filmlerle Türk sinemasına damgasını vuran Belgin Doruk, zirveyi de yalnızlığı da yaşadı. ‘‘Küçük Hanımefendi’’rolüyle tanınan ve bu tanımlamayla da bütünleşen Belgin Doruk, ikinci kuşak döneminin unutulmaz oyuncuları arasında yerini aldı. 1980'li yıllarla birlikte sinemadan koptu. İçine kapanıp Bebek'teki evinde inzivaya çekildi. Hatta intiharı bile denedi. 26 Mart 1995 yılında hayata gözlerini yumdu.

KÜCÜK HANIMEFENDİ’DEN DOKTORUNA AŞK ŞİİRLERİ

Ağlayacağım sevgilim

Kapat gözlerini

Çiçek gibi mektuplar döşedim gözlerine

Şimdi halsizim parmaklarım titriyor

Yeşil duvarlarda kayboluyorum

Mavi geceler çarpıyor yüzüme

Göğsümde sakladığım resmin bana, ağlama diyor

Ağlayacağım sevgilim,

Kapat gözlerini

BİR MEKTUPTAN

Sevgili Doktor'um,

Gece sabaha karşı, saat altı. Ezan okunuyor. Gözlerim koydaki fenerin yanıp sönen yeşil ışığına çakılı, düşünüyorum. Bütün bir gece uyumadan seninleyim. Kare kare hatıraları izliyorum...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!