Donald Trump, 600 dolarlık ayakkabısı için sıkı pazarlık etti

Güncelleme Tarihi:

Donald Trump, 600 dolarlık ayakkabısı için sıkı pazarlık etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2006 00:00

New York’un emlak kralı, ABD’nin en zenginlerinden Donald J. Trump’ın Türkiye’yle tek bağının Türk zenginlere pazarladığı süper lüks daireler olduğunu sanırdım. Çevresindekilere "Giyiminize özen gösterin. Tek kelime söylemeden karşınızdakine kim olduğunuzu anlatan en önemli faktördür" diyen Trump’ın ayakkabılarını Türkiye’den, Jang Club’den sipariş ettiğini öğrendim.

Gerçekten sipariş mi verilmişti, yoksa firma hediye mi göndermişti, Trump ne tür ayakkabı tercih ediyordu? Tüm bunların cevabını bulmak üzere firmanın Merter’deki merkezine gittim. 42 numara ayakkabılardan ikisi gönderilmiş. Hazırlanan çifti denedim. Ayağımı çorap gibi sardı. Masanın üstüne uzatıp Trump pozu bile verdim.

Jag Club’ın kurucusu ve sahibi Ahmet Polat, Princeton Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü mezunu. Ama Trump’a ulaşıp, ayakkabı satmasının uluslararası ilişkiler uzmanlığıyla hiç alakası yok. Tamamen teknolojinin nimetlerine borçlu bunu:

"Trump, ünlü bir Amerikan moda dergisinde Prens Charles’ın ayakkabısını görmüş, çok beğenmiş. Dergide Charles ’ın kıyafetlerinin markaları, alındıkları yerlerin listesi varmış. Sekreterinden firmamızın web adresini bulmasını istemiş, sitemizi incelemiş. Bizi aradı, üç ayakkabı siparişi verdi."

SIKI PAZARLIKÇI

Serveti 2.7 milyar doları bulan bir işadamının siparişten sonra teşekkür edip, telefonu kapatması beklenir. Ama Trump kapatmamış.

"Fiyat sordu. Her biri için 600 dolar talep ettik. Amerika için normal ama bana tenzilat yapın, dedi. Kendisine özel bir fiyat olduğunu belirtince, pazarlık etmeyen parasını çöpe atıyor demektir, cevabını verdi. Sonra fiyatı kabul etti, ayak ölçülerini gönderdi, biz de işe koyulduk."

Peki, yaklaşık bin YTL’lik ayakkabıda hangi malzemeler kullanılır, nasıl yapılır?

"Ayağı saran naturel İtalyan oğlak derisi kullandık. Trump ’un ayağının ön yüzü yüksek. Modeli ayağına uyarladık. Astarı yumuşak işlenmiş bufalo derisinden. İç tabanındaki doğal kauçuktan elde edilen lateks şok emici özelliğe sahip. Topukta biriken kanın sağlıklı dolaşımını sağlayıp, ayaklara binen yükün etkisini azaltıyor. Uzun süre ayakta kalındığında oluşan ağrıları hafifletiyor. Antistatik Fransız köselesi ise iş stresinden kaynaklanan statik elektriği, toprağa iletip kullanıcısını rahatlatıyor." Donald J. Trump ’ın iki siyah ayakkabısı hemen gönderilmiş. Şimdi taba tonunda olan hazırlanıyor.

Trump sadece ayakkabıalmakla kalmamış. Firma üretiminin yüzde 80’inin Avrupa’ya satıldığını, cirosunun 1 milyon doları bulduğunu öğrenince "Gelin sizinle ticari işbirliği yapalım" demiş. Polat’la telefon görüşmesinin ilk sonuçlarına göre, Trump ’ın 27 konut ve alışveriş merkezine birer JAG Club mağazası açılacak. İlk mağaza için imza gelecek ay atılıyor. "Amerika’ya açılma planlarımız, bu fırsatla hız kazandı. Hedef 2010’a kadar 100 mağaza" diyor Ahmet Polat.

Ahmet Polat aileden ayakkabıcı. Princeton Üniversitesi’nde okuduktan sonra dede ve baba mesleğini seçmiş. Ağabeyi fabrikadaki bir iş kazasında ölünce, işi devir almış. Dokuz yıl önce Jag Club’ı kurmuş. Ürünler İngiltere, İsviçre, Fransa olmak üzere Mısır, İran, Lübnan, Kıbrıs, Hindistan, İsrail, Yugoslavya ve Ürdün’e ihraç ediliyor. Jag Club, Türkiye’de de altı mağazaya sahip. Versace, Prada ve Valentino’ya da model hazırlayan iki İtalyan tasarımcıyla çalışıyor. İç pazara sunulan ürünlerin altında "Made in Italy" ihraç edilenlerin altında ise "Made in Turkey" yazıyor. Kullanılan deri ve işçiliğine göre ayakkabıların fiyatı 299-345 YTL arasında değişiyor. Birçok ünlü sima firmanın müşterisi: Prens Charles, Tony Blair, Hüsnü Mübarek, Süleyman Demirel, Tayyip Erdoğan, Yaşar Büyükanıt, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Hilmi Güler...

PRENS CHARLES’IN DÜĞÜN AYAKKABISI İŞLERİNİ AÇTI

Ürünlerimiz Londra’da, Oxford Street’teki Valentino mağazasında satılıyor. Mağazanın sahibi kraliyet ailesi. Prens Charles’ın modacısı ayakkabılarımızın rahatlığını duymuş, bizimle bağlantıya geçti. Charles’ın ayak kalıbını çıkarmamızı, yedi çift ayakkabı hazırlamamızı istedi. Prens ayakkabılarından memnun kaldı. Düğün ayakkabısını da yapmamızı istedi. Siyah oğlak derisinden parlak rugan, içi kırmızı astarla kaplı, 43 numara, bağcıklı klasik bir ayakkabı yaptık. Saatlerce ayakta kalma ihtimaline karşı, rahat etmesi için iç tabanda ayağın nefes almasını sağlayan özel bir kauçuk kullandık. Mısır kotonundan yapılan ped, ter emme özelliğine sahipti. Prensin memnuniyetini duyan Tony Blair’den de sipariş geldi. Nikahtan sonraki 10 günde İngiltere’den 70, Mısır’dan 150 çift sipariş aldık.

Ayakkabıların deri ve köselesi İtalya’dan. Deri ile astar arasında özel bir tela kullanılıyorlar. Ayakkabının kırışmasını önlüyor, hem de hava dolaşımını sağlıyor. İç tabanda kullanılan ortopedik ped, anti-bakteriyel. Bu pedin üzerindeki ince pamuk tabaka kötü kokuyu engelliyor. İç tabanında kullanılan özel bir çelik var. Bu da ayakkabının deforme olmasını engelliyor.

TRUMP’IN 4 HAYVAN ESPRİSİ

Trump bu arada eşi için de sipariş vermiş. "Trump, eşinin ayakkabılarının kendisininkilerden önemli olduğunu söyledi. Bir de espri yaptı: Kadın hayatında 4 hayvana ihtiyaç duyar; garajında Jaguar, yatağında kaplan, omuzlarında vizon ve tüm bunları ödeyecek bir eşek!"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!