Çizgi romanların orijinal kapakları açık artırmada

Güncelleme Tarihi:

Çizgi romanların orijinal kapakları açık artırmada
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2006 00:00

Çizgi roman meraklıları internet başına. 1969’dan beri çizgi roman basan Tay Yayınları arşivindeki 105 orijinal kapak tasarımını 12-15 Haziran arasında gittigidiyor.com’da açık artırmayla satacak.

Kızılmaske, Mandrake, Tommiks, Teksas ya da Zagor gibi çizgi romanların meraklılarına Tay Yayınları’ndan önemli bir sürpriz var. 1969’dan 90’ların başına kadar "Tommiks-Teksas"ları basan Tay Yayınevi, 40 yıllık özel koleksiyonunu satışa çıkarıyor. Bu çizgi romanlara ait orijinal 105 guaj kapak açık artırmaya çıkıyor. 70’lerde Aslan Şükür, Yücel Köksal gibi ustaların elinden çıkan kapak tasarımları 12-15 Haziran arasında gittigidiyor.com’da sahiplerini bulacak.

Tay Yayınları’nın elden çıkarma kararı aldığı 5 Zagor ile 25’er Kızılmaske, Mandrake, Tommiks ve Teksas kapak tasarımı koleksiyonu toplam 105 parça ve her birinden birer tane var. Çizgi roman yayıncılığına 1969 yılında Tom Braks’ı yayınlayarak başlayan Tay Yayınları Türk çizgi roman tarihinde önemli bir yere sahip. Baltalı ilah Zagor, on kaplan gücündeki Kızılmaske, sihirbazlar kralı Mandrake ve çizgi roman türüne kendi adını veren Tommiks ile Teksas 1995 yılına kadar bu yayınevince sevenlerine ulaştırıldı.

Tay Yayınları artık faal değil. Kurucusu Sezen Yalçıner 90’larda çizgi romana ilginin azalmasıyla birlikte çalışma hayatını bıraktı. Koleksiyonu çizgi roman sevenlere açan ise Sezen Bey’in kızı Şebnem Öner: "Bu parçaların onların gerçek sahiplerinin, yani çizgi roman sevenlerin elinde kalmasını, onlar tarafından saklanmasını istedik. Parçaların satışı için bir alt limit belirlenmedi. Hangisinin ne kadar edeceğini hep birlikte göreceğiz."

KIZILMASKE

Lee Falk tarafından yaratıldı ve 1936 yılında gazetelerde bant olarak yayınlanmaya başladı. Orijinal adı "The Phantom". Bengali ormanlarında, Kafatası Mağarası’nda yaşıyor. Yerliler onu ölümsüz sanıyor: Kızılmaske 10 kaplan gücündedir. Tay 1974’te yayınladı.

TOMMİKS

1951’de İtalya’nın EsseGesse çizim-stüdyosu tarafından geliştirildi. Tommiks 15 yaşında bir korucu. Görevi Nevada’daki Kulver Kalesi’nin düzenini sağlamak. Konyakçı (Doppio) ve Doktor (Salasso) adlı iki alkolik yoldaşıyla düşmanları Binbir Surat’la mücadele ediyorlar. 1985-1995 arasında Tay yayınladı.

MANDRAKE

Dünyanın ilk insan üstü güçlere sahip çizgi roman kahramanı Sihirbaz Mandrake’dir. 1924’te Lee Falk yarattı. 1934’te gazetelerde bant olarak yayınlanmaya başladı. Xanadu adlı bir villada yaşayan Mandrake kimi zaman doğaüstü varlıklarla, kimi zaman kötü insanlarla mücadele ediyor. Türk okuyucularıyla 1972’de yine Tay Yayınları sayesinde buluştu.

ZAGOR

Yaratıcıları Sergio Bonelli ve Gallieno Ferri. Gerçek ismi

Patrick Wilding. Meksikalı arkadaşı Don Çiko Felipe Cayetano Lopez Martinez Gonzalez ile birlikte Darkwood ormanında yaşıyor. Kızılderili dilinde "Baltalı İlah" anlamına gelen Zagor’u Tay, 1970’te yayınlamaya başladı.

TEKSAS

1954’te EsseGesse çizim stüdyosu geliştirildi ve 13 yıl süreyle çizildi. Aslında Teksas eyaletiyle hiçbir ilgisi yok. Türkiye’de bu ismi aldı. Kahramanlar Çelik Blek, Rodi ve Profesör Oklitus Amerikan bağımsızlık savaşında kendilerine verilen gizli görevleri yerine getiriyor. Tay, 1985 ve 1995 arasında yayınladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!