Bir, iki... Freddy senin için geldi Üç, dört... Kapını sımsıkı ört

Güncelleme Tarihi:

Bir, iki... Freddy senin için geldi Üç, dört... Kapını sımsıkı ört
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

Bu yaz sizi uykusuz geceler bekliyor. Çünkü Freddy Krueger geri döndü. Korku sinemasının en ünlü serilerinden biri olan Elm Sokağı’nda Kabus, yeniden beyaz perdede.

Haberin Devamı

Yeşil-kırmızı çizgili kazağı, fötr şapkası, bıçaklı eldivenleri ve yanmış yüzüyle gençleri uykusunda avlayan Freddy rolünde bu kez tüm seride izlediğimiz Robert Englund yerine Jackie Earl Haley var. Amerika’da 27 Nisan’da vizyona giren ve box office listelerinde en üst sıralarda yerini alan film, Türkiye’de 21 Mayıs’ta gösterimde.

Onu yeşil-kırmızı çizgili kazağı, fötr şapkası, bıçaklı eldivenleri ve yanmış yüzüyle tanıdık. Düş gezgini seri katil, Elm Sokağı’nda yaşayan gençlerin düşlerini kabusa çevirdi, onları uykularında avladı. Uyanık kalamayanlar için en acımasız şekilde ölüm kaçınılmazdı. Bir neslin izleyerek büyüdüğü Elm Sokağı’nda Kabus (A Nightmare On Elm Street), korku ustası Wes Craven’in yönetmenliğinde, ilk kez 1984’te vizyona girdi ve büyük ilgi gördü. İlk haftasında 1.8 milyon dolarlık bütçesini çıkardı, sonrasında 25.5 milyon dolar gibi büyük bir gişe başarısı elde etti.
Film, felaketin ortasına düşmüş bir arkadaş grubundan yola çıkıyordu. Çocuk seri katili olan Freddy Krueger, çocuklarını kaybeden aileler tarafından yakılarak öldürülmüş ve bu kez rüya aleminde intikam almak için geri dönmüştü. Geceleri aynı kabusları gören dört genç, rüyalarına hükmeden Freddy tarafından birer birer doğranıyordu. Sonunda aralarından biri, masum yüzlü Nancy, canavarı durdurmayı başarıyordu. Ama finalde Freddy tekrar geleceğinin işaretini veriyordu.
Öyle de oldu. 1985’te ikinci bölüm “Freddy’s Revenge”, 1987’de üçüncü bölüm “Dream Warriors”, 1988’de “Dream Master” çekildi. Freddy giderek sevimlileşiyordu bu arada. Cinayetler kan çıkarmadan işleniyor, ölüm, katil, katliam izlencelik hale geliyordu. 1989’da beşinci film Dream Child, 1991’de Freddy’s Dead vizyona girdi. Serinin 7’ncisi ve sonuncusu 1994 yılında yine ilk filmin yönetmeni Wes Craven imzasıyla vizyona girdi. Bu arada 2003 yılında, yine ünlü bir korku filmi olan 13. Cuma’nın kahramanı Jason’la Freddy Krueger’ı karşı karşıya getiren ve Elm Sokağı serisinden ayrı tutabileceğimiz Freddy Jason’a Karşı (Freddy vs. Jason) beyazperdede boy gösterdi.
Böylece Elm Sokağı’nda Kabus, kült bir korku filmi serisi, Freddy Krueger da sinema tarihinin en bilinen korku karakterlerinden biri oldu.

Haberin Devamı

BELGESELİ BİLE YAPILDI

Haberin Devamı

Freddy Krueger’ın gördüğü ilgi, sadece sinemayla sınırlı değil. 1988 yılında Freddy’yi canlandıran Robert Englund’un başrolde olduğu Freddy’s Nightmares adlı TV dizisi Amerika’da ekrana geldi. 44 bölüm çekilen dizi, 90’lı yıllarda ülkemizde de gösterildi. Freddy daha sonra bilgisayar oyunlarına, çizgi romanlara konu oldu, Fun Clup’ları kuruldu. Hatta belgeseli bile yapıldı. Daniel Farrands ve Andrew Kasch adlı iki Amerikalı’nın çektiği Never Sleep Again: The Elm Street Legacy adlı belgesel geçtiğimiz 4 Mayıs’ta ABD’de vizyona girdi.
Peki gerçekten korkutucu bir figür olan Freddy, neden kendisine bu kadar çok hayran topladı? Bunun nedenleri arasında şüphesiz filmlerin sadece bir şiddet gösterisi olmaması, içinde kara mizah unsurları da barındırması var. Bu filmler bir yandan sizi korkutur, bir yandan da bütün bunların aslında bir film olduğunu sürekli hatırlatır. En önemlisi, hepsi çok özgün birer hikayeye sahiptir. Freddy Krueger düşlerde yaşar, kurbanlarına rüyalarında saldırır, gerçeklik ve hayallerin arasındaki bulanık sınırda gezinir. Bu durum filmlere bir gizem, cazibe katar. Freddy izleyicinin korkularını, meraklarını, hayal gücünü harekete geçirir.
Aradan geçen yıllar Krueger’ı unutturmadı. Ve nihayet hayranlarına müjdeli haber geldi. Freddy Krueger, çağdaş bir uyarlama olan A Nightmare On Elm Street ile aramıza döndü. Amerika’da 27 Nisan’da vizyona giren filmin yönetmenliğini, ödüllü müzik klibi ve reklam yönetmeni Samuel Bayer üstlendi. Senaryosunu ise Wesley Strick ile Eric Heisserer kaleme aldı. Ancak Freddy Krueger rolünde 7 filmdir gördüğümüz Robert Englund yerine bu kez Jackie Earle Haley var.
Film şimdiden ABD box office listelerinde en üst sıralarda. Türkiye’de ise 21 Mayıs’ta vizyona girecek. Freddy’nin filmlerinde tüylerimizi ürperten o tekerleme yine kulaklarımızda çınlayacak: Bir, iki... Freddy senin için geldi. Üç, dört... Kapını sımsıkı ört...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!