Başarıları ödülle taçlandırıldı

Güncelleme Tarihi:

Başarıları ödülle taçlandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2012 00:00

Geçen yıl Avrupa’nın Lider Konferans ve Toplantı Oteli kategorisinde ödüle aday gösterilen 16 otelden 4’ü Türkiye’dendi. Birinciliği Ankara Sheraton kazandı.

Haberin Devamı

ANKARA SHERATON

Geçen yıl Avrupa birincisiydi

Ankara Sheraton, geçen yıl kongre turizminin gözdesi İstanbul, Antalya, İzmir gibi illerdeki tesisleri geride bırakıp Dünya Seyahat Ödülleri’nde turizm profesyonellerinin oylarıyla Avrupa ve Türkiye’nin Lider Kongre&Toplantı Oteli seçildi. Otelin Pazarlama Müdürü Ayşe Yeremanoğlu bu sürpriz başarıyı, merkezin kongre uzmanlarının belirttiği ihtiyaçlar, görüşler doğrultusunda hazırlanmış olmasına bağlıyor.
1991’de Starwood Hotel&Resorts’ün Sheraton markasıyla açılan otel, 2005’teki restorasyonla oda sayısını artırdı, 5 bin metrekarelik toplantı alanına kavuştu. Sheraton Ankara Hotel&Convention Center adını aldı. Konferans merkezinin ana salonu tiyatro düzeninde 566 kişilik. Ayrıca, çiçek isimleri taşıyan altı salonu tiyatro düzeninde 30 ila 180 kişilik, hepsi gün ışığı alıyor. 180 kişilik Kamelya ve Manolya salonları da gerektiğinde ikiye bölünebiliyor. Konferans merkezi kendi mutfağında üç bin kişiye yemek hizmeti sunabiliyor. Otel bölümünde de 1355 metrekarelik balo salonu buluyor. Büyük Balo Salonu gerektiğinde üç parçaya bölünüyor. Sheraton’un sergi salonu 1343 metrekare. Bu salonlara ilaveten yine çiçek isimlerini taşıyan dört salonu ve fuayesi tiyatro düzeninde birleştirildiğinde 1040 kişilik oturma mekanı elde ediliyor. (www.sheratonankara.com)

Haberin Devamı

BOĞAZİÇİ SWISSOTEL

Türkiye’de lider ilan edildi

İstanbul’un Maçka semtinde, Dolmabahçe Sarayı bahçesinin üstündeki Boğaziçi Swissotel, 21 yıldır kongre turizmine hizmet veriyor. İki kez Dünya Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yaptı. Ocak ayında da 50 ülkeden uluslararası kongre düzenleyen organizasyonları bir araya getirecek Konferanslar Birliği Forumu’na (AC Forum) ev sahipliği yapacak. Swissotel, geçen hafta açıklanan Dünya Seyahat Ödülleri’nde “Türkiye’nin Lider Kongre ve Toplantı Oteli” seçildi. Satış ve Pazarlama Müdürü Nazlı Işıklı “Şimdi hedefimiz Avrupa’nın lider kongre oteli ödülü” diyor. Işıklı’ya göre kongre merkezinin en büyük avantajı markası: “Swissotel isminin sağladığı güvenilirlik bizi rakiplerimizden ayrıştırıyor. Biz de kalite standartlarımızı koruyarak rakiplerimizden ayrışıyoruz.”  
Swisotel, üçü balo salonu olmak üzere toplam 28 toplantı mekanına sahip. Bunlar binanın 5,7 ve 10’uncu katlarında. Salonlardan en büyüğü tiyatro düzeninde 1600 kişiye ev sahipliği yapabilen Fuji Balo Salonu.
Otel geçen yıl Türkiye’nin en iyi lüks oteli kategorisinde World Luxury Hotels ödülü aldı. (www.swissotel.com.tr)

Haberin Devamı

BÜYÜK ABANT OTELİ

Parlamenterleri ağırlayacak

Abant Gölü’nün kıyısındaki Büyük Abant Oteli ve Kongre Merkezi, temmuz ayında Capital ve Ekonomist dergilerince düzenlenen Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları yarışmasında, kongre otelleri kategorisinde birinci seçildi.
Otel Müdürü Mehmet Temel “Yarışmaya başvurmamıştık. Ödül sürpriz oldu ve bize şevk verdi” diyor. Temel, Büyük Abant Oteli’nin toplantı, seminer konusuna odaklandığını, tüm personelini bu konuda eğittiğini söylüyor.
Adını yılda iki kez düzenlenen Abant Platformu toplantılarıyla duyuran Büyük Abant Oteli gelecek ay TBMM Dış İlişkiler Komisyonu’nun organizasyonunda düzenlecek Akdeniz Ülkeleri Parlamenterler Birliği Asamblesi’ni ağırlayacak. Bankalar Birliği’nin finans dünyasına yön veren sonbahar toplantısı da Abant’ta yapılıyor. Büyük Abant Oteli üç yıl önce yapılan restorasyonla toplantı merkezini genişletti. Sinema salonu dahil, altı konferans mekanı bulunuyor. Bunlardan en büyüğü tiyatro düzeninde 900 kişi alabilen Büyük Abant Salonu. (www.buyukabantoteli.com)

Haberin Devamı

2013’ün en büyük beş kongresi İstanbul’da

Yılda ortalama 160 büyük uluslararası toplantının düzenlendiği Türkiye’de, kongre turizminin aslan payı İstanbul’a ait. Gelecek yılın en büyük beş kongresi de İstanbul’da gerçekleştirilecek. Ağırlık tıp etkinliklerinde.

WFRN
Yeni gelişmeler tartışılacak

Nörohabitasyon Uluslararası Federasyonu (WFNR), felç, Parkinson, beyin yaralanmaları, MS, çocuk felci gibi sinir sistemini etkileyen hastalıkların uzmanlarını yılda bir kez bir araya getiriyor. Bu alandaki yeni araştırmalar tartışılıyor. 10 Nisan’da İstanbul’da başlayacak ve beş gün sürecek Sekizinci Nörolojideki Tartışmalar Dünya Kongresi’ne tüm dünyadan 3 bin 500 uzmanın gelmesi bekleniyor. (wfnr.co.uk)

Haberin Devamı

EFORT
43 ülkenin ortopedistleri buluşacak

Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Federasyonu, 43 ülkenin ulusal ortopedik birliklerini çatısı altında topluyor. Gelecek yıl iki büyük uluslararası kongresinden birini İstanbul’da diğerini 5 Haziran’da İstanbul’da yapılacak üç günlük 14’üncü kongreye yedi bin uzman katılacak. Beş ayrı ödül verilecek. Konferansın yerel başkanlığını Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’nden Prof. Dr. Hakkı Sur üstlenecek. (www.efort.org)

ERA-EDTA
Dünyaca ünlü uzmanlar geliyor

Avrupa’nın önemli üniversite ve tedavi merkezlerinin böbrek ve organ nakli uzmanları yılda bir kez mayıs ayında bir araya geliyor. İstanbul Kongre Merkezi’nde, 18 Mayıs’ta başlayıp dört gün sürecek 50’nci ERA-EDTA Kongresi’ne tüm dünyadan sekiz bin uzman katılacak. Kongrenin başkanlığını Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar üstlenecek.www.era-edta2013.org)

Haberin Devamı

YPO-WPO
Dünyayı yöneten genç beyinler liderliği tartışacak

62 yıllık Genç Başkanlar Örgütü (YPO), yaklaşık 120 ülkeden 20 bin genç üst düzey yöneticiyi bir araya getiriyor. ABD kaynaklı uluslararası örgütün, yönetim kurulu başkanlığı görevinde kendini kanıtlamış profesyonelleri çatısı altında toplayan birimi ise Dünya Başkanlar Örgütü (WPO) adını taşıyor. 28 Şubat’ta İstanbul’da başlayacak YPO-LPO Global Liderlik Zirvesi’nin büyük bir organizasyon olması bekleniyor. Üç günlük zirveye 2 bin 500 yönetici katılacak. (www.ypo.org)

EUROECHO
Avrupa’nın kalbi İstanbul’da atacak

Avrupa Kardiyoloji Birliği, 55 ulusal kardiyoloji örgütünden 75 bin kalp hekimini çatısı altında topluyor. Yılda ortalama 10 uluslararası toplantı düzenleyen birlik, ESC Kongresi adı altında Avrupa’nın en büyük tıbbi toplantısını gerçekleştiriyor. 2013’teki EUROECHO toplantısı 9 Aralık’ta İstanbul’da başlayacak ve beş gün sürecek. Toplantıya tüm dünyadan 2 bin 500 uzman katılacak. (www.escardio.org)

İstanbul kongre turizminde ilk 10’daki yerini koruyor

Türkiye, dünya kongre turizminde 23’üncü sırada. Kentler kategorisinde ise 2010 yılındaki çabalar sonucu İstanbul sürpriz şekilde dünyanın ilk 10 kongre şehri arasındaki yerini aldı.

Esra ERDOĞAN
eerdogan@hurriyet.com.tr

Uluslararası kongre turizmi istatistikleri her yıl Uluslararası Kongre ve Toplantılar Derneği (ICCA) tarafından yayınlanıyor. ICCA istatistikleri sadece uluslararası dernek ve birlikler tarafından belli bir rotasyon ve periyotla düzenlenen 50 kişiden fazla, en az dört ülkeden katılımcısı olan kongreleri kapsıyor. 2011 yılı ICCA istatistiklerine göre dünyada toplam 21 bin kongre düzenleniyor. Bunların içinde yıllık, iki yılda ya da 3-4-5 yılda bir gerçekleşenler yer alıyor. Buna göre 2011’de toplam 10 bin 700 kongre düzenlendi. Türkiye bu kongrelerin 159’una ev sahipliği yaparak dünya kongre ülkeleri listesine 23’üncü sıradan girdi. İstanbul 113 kongre ile dünya şehirleri sıralamasında 9’uncu sırada yer alıyor. İstanbul’un üstünde sadece birer kongre fark ile Amsterdam ve Londra yer alıyor. İstanbul 67 bin delege ile katılımcı sayısı bakımından da dünya 8’incisi konumunda.
Geçen yıl toplam 759 kongre ile ABD kongre turizminin en popüler ülkesi oldu. ABD’yi Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Çin, Hollanda ve Avusturya izliyor. En popüler kongre şehri 181 kongre ile Viyana. Onu Paris, Barselona, Berlin, Singapur, Madrid, Amsterdam, İstanbul ve Pekin izliyor. Kongrelerin yüzde 59’u Avrupa, yüzde 19’u Amerika ve yüzde 16’sı da Asya kıtasında gerçekleşiyor. 2011 yılında bir önceki yıldan 800 daha fazla kongre düzenlendi. Bununla beraber, ortalama katılımcı sayısında ve ortalama geceleme sayısında gerileme olduğu saptandı.
Türkiye’de kongre turizmi için Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen iller İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, Mersin, Konya ve Kapadokya olarak sıralanıyor. Bu şehirler içinde İstanbul, Antalya, Ankara ve İzmir öne çıkıyor. Kuşadası’nda yapımı tamamlanan KOMER kongre merkezinin 8-9 bin kişilik kapasitesi ile İzmir’in kongre turizmine katkı sağlaması bekleniyor.
Eğitim seviyesi ve alım gücü yüksek olan bir kongre turistinin Türkiye’de kalış süresi ortalama 4 günü buluyor. Bu turist grubu, kıyı turizmi için gelen turistlere oranla üç misli daha fazla harcama yapıyor.
Kongre turizminin diğer bir önemli özelliği de tüm yıla yayılması ve mevsimselliği azaltmasındaki etkinliği. Bir şehrin kongre merkezi olabilmesi için dört özelliği bir arada bulundurması gerekiyor. Direkt uçuş imkânı, kongre merkezi, şehiriçi ulaşım kolaylığı, şehrin katılımcılar için sunduğu imkanlar, konaklama yeri.
Dünya kongre turizminin 200 milyar dolarlık ciroya yaklaştığı tahmin ediliyor. Türkiye bu pazardan düşük bir pay alıyor olsa da, İstanbul’un yükselişi dikkat çekici. Türkiye’de gerçekleşen tüm uluslararası kongrelere yılda 40-45 bin kişi katılıyor.

KONGRE VE ZİYARETÇİ BÜROLARI DESTEK İSTİYOR

Kongre turizminin geliştirilmesinde Kongre ve Ziyaretçi büroları, seyahat acenteleri, konaklama ve kongre merkezi kapasiteleri önemli rol oynuyor. Bu amaçla Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere İzmir ve Antalya’da Kongre ve Ziyaretçi Büroları kuruldu. Fakat İstanbul dışındaki bürolar desteğe ihtiyaç duyuyor. Türkiye kongre turizmi açısından tanınmaya başladı. Dünyanın önde gelen diğer şehirleri ise uzun yıllardan beri büyük bütçelerle pazarlanıyor. Kongre ve Ziyaretçi Bürolarının mazisi kongre turizminde önde olan şehirlerde 45 yıl iken, İstanbul 11 yıl önce kongre bürosuna sahip oldu.

TİMUR BAYINDIR (Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı)

Kongre ve fuar için İstanbul’a gelenlerin sayısı 1 milyona ulaşacak

Kongre turizmi turizmin en çok kazandıran alanlarından. Bu konuda yapılan yeni yatırımlarla uluslararası birçok kongre ve etkinlik Türkiye’ye çekiliyor. Kongre turizminde Türkiye’nin en önemli üssü olan İstanbul’a 2012’de yaklaşık 100 bin turistin kongre ve etkinlik turizmi için gelmesi bekleniyor. Kongre, fuar ve etkinliklere gelen kişileri esas aldığımızda bu sayının Türkiye genelinde 1 milyon kişiye ulaşacağını düşünüyoruz.
İstanbul, her geçen yıl dünya kongre takviminde daha önemli bir yere yerleşiyor. Lütfı Kırdar Kongre Merkezi’ne ek olarak İstanbul Kongre Merkezi ve Haliç Kongre Merkezi’nin faaliyete geçmesi kentin kongreler konusunda elini güçlendirdi. Bununla birlikte WOW Istanbul, Hilton, Cevahir Hotel gibi var olan kongre otellerine Pendik’te The Green Park tarafından açılan kongre otellerinin eklenmesi de İstanbul’un kongre takviminin genişlemesine katkı sağlıyor.

YRD. DOÇ. DR. KAHRAMAN ARSLAN (Öğretim Üyesi)

Lüks mal gibi pazarlanmalı

Kongreler bilgilenmek, öğrenmek, haberdar olmak, tartışmak, müzakere etmek gibi çeşitli amaçlarla düzenleniyor. Katılımcıların genellikle iyi eğitimli, yüksek gelirli, para harcayan insanlar olması dolayısıyla kongre turizmi son yıllarda dünyanın en hızlı gelişen pazarlarından biri oldu. Yapılan araştırmalar, tatil turizminde ortalama 600-700 dolar olan kişi başına harcama miktarının kongre turizminde 2 bin dolara ulaştığını gösteriyor. Ayrıca kongre turizminin herhangi bir sezona veya mevsime bağlı olmaması da büyük bir avantaj. Bu yüzden uluslararası kongre turizmi hızla gelişiyor ve bu pazardan pay almak isteyen ülkelerin sayısı artıyor. Buna pararlel olarak bu alandaki rekabet de giderek daha da zorlaşıyor.
Türkiye’de kongre turizminin tarihi çok eskilere dayanmıyor. Özellikle son 10 yılda hava ulaşımının gelişmesine paralel olarak kongre turizminde çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu alanda İstanbul’un gösterdiği başarıyı maalesef diğer illerimiz gösteremedi. Son yıllarda Antalya iyi bir atılım gösterdi. 2014’te ICCA Genel Kurulu’nun kentte yapılması kararlaştırıldı. Dünya çapında 95 ülkeden kongre düzenleyicisi ve dünya kongre sektörüne yön veren en az 3500 profesyonelin katılacağı genel kurul, Türkiye için çok önemli bir fırsat sunuyor. Bu fırsatın değerlendirilmesi için şimdiden çalışmalara başlanması ve ayağımıza kadar gelen bu imkanın ıskalanmaması son derecede önemli.
Türkiye’deki kongre turizminin geliştirilmesi için sadece Kongre ve Ziyaretçi Büroları’nın gayretleri yetmez. Kongre turizminin pazarlanması lüks mal pazarlaması gibidir. Ayrıntı gibi görünen tüm unsurlar ayrı ayrı ama bir bütünlük içinde çok önem taşıyor. Küçük bir ayrıntıdaki hata tüm emekleri boşa çıkarar. Kongre turizminin bu çok boyutluluğu, bu sektörde yer alan tüm paydaşların ortak çabalarına ihtiyaç gösteriyor.

BAŞARAN ULUSOY (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı)

İyi bir planlama sistemi gerekli

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl Türkiye’ye konferans, toplantı, görev amaçlı gelen ziyaretçi sayısı 1 milyon 960 bin 614 kişi. Türkiye’nin bugün kongre turizminde dünya pazarlarından aldığı pay hak ettiği boyutlarda değil. Özellikle İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara gibi şehirler ele alınarak yatırımcılara yön gösterici kongre, fuar gibi etkinlikleri teşvik edici politikalar geliştirilmeli. Kongre merkezi olarak planlanan bölgelerin nitelikli turizm tesislerine ve uluslararası havaalanlarına sahip olması sağlanmalı..

ELİF BALCI FİSUNOĞLU (İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Genel Müdürü)

Hedefimiz ilk 5’e girmek

İstanbul’un kongre sektöründen aldığı pay her yıl düzenli olarak artıyor. Hedefimiz ilk 5’e girmek. Bu çok kolay değil çünkü ilk 6 çok uzun yıllardır değişmiyor ve buradaki zinciri İstanbul’un kırması için elimizden geleni tüm sektör olarak yapmaya çalışıyoruz.
Dernek ve birlik kongreleri kongre ve toplantı turizminde buzdağının sadece görünen yüzü. Bunun dışında her yıl dünyada çok sayıda şirket toplantısı ve teşvik turizmi adı altında seyahatler organize edilir. Tüm bu alt kurumları ile toplantı ve kongre turizmini ele aldığımızda dünya turizm gelirinin yüzde 30’unu oluşturan bir sektörden bahsediyoruz. Kesin istatistik olmadığı için geçen yıl İstanbul’a gelen 8 milyon turistin 2-3 milyonunun kongre ve toplantı turizmi için geldiğini tahmin ediyoruz. Kentteki 5 yıldızlı otellere kongre, toplantıya gelenlerin oranı yüzde 25 - 60 arasında.
Biz TUGEV ve ICVB olarak bu şehirlerde kongre turizminin gelişmesini ve dünya listelerine girmelerini çok önemsiyoruz ve bu alandaki tüm çalışmalara aktif destek veriyoruz. Kuruluşumuz bu yıl 15’inci yaşını kutluyor ve İstanbul’un dünyada söz sahibi bir destinasyon olmasında büyük pay sahibi.

Kongre merkezinin butik ve ekolojik olanı makbul

Bu yıl tüm dünyada kongre sayısının yüzde 3 artması bekleniyor. Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliği’nin araştırmalarına göre, trendlerde de önemli değişiklikler var.

INTERNET

Erişim rahatlığı önem kazandı

Katılımcılar kongreler sırasında dünyayla bağlantısını sürdürmek istiyor. Yüksek hızlı, ucuz internet erişimi bireylerin memnuniyetinde önemli rol oynuyor. Kongre organizatörleri katılımı artırmak için artık ucuz, hızlı erişim sağlayan tesisleri tercih ediyor.

KÜÇÜK OTELLER

Yeni cazibe merkezi

Son 10 yılda kongrelerin mekan seçimlerinde önemli bir değişim gözlendi. Tüm dünyada kongreler, büyük kongre merkezleri yerine otellere kaydı. Şu anda kongrelerin yüzde 45.4’ü mekan olarak otelleri tercih ediyor. Üniversitelerin payı ise son 10 yılda yüzde 1.1’den yüzde 20.9’a çıktı. Uluslararası Toplantı Profesyonelleri Birliği’nin (MPI) araştırmalarına göre resort, şehir, havaalanı otellerinin kullanımının bu yıl yüzde 2-6 arasında düşmesi, buna karşın butik oteller, restoranlar, balo salonları, şehir kulüplerinde düzenlenen etkinliklerin Avrupa ve ABD’de yüzde 3-7 arasında artması bekleniyor.

KONUM

Aslan payı ABD ve Avrupa’da

MPI’nın araştırmalarına göre, ABD ve Avrupa kökenli kongre organizasyonlarında bu yıl da ağırlık bu iki merkezde olacak. ABD’li kongre organizatörleri 2010’da etkinliklerin yüzde 80’ini ülke içinde düzenlerken bu yıl yüzde 72’sini yurtiçinde gerçekleştirecek. Avrupa yüzde 5.5, Kanada yüzde 4.2 pay alacak. Diğer ülkelerin payı ise sekiz puan artıp yüzde 18’e ulaşacak. Avrupalı kongre organizatörleri 2010’da etkinliklerin yüzde 63’ünü AB sınırlarında gerçekleştirmişti. Bu yıl yüzde 69’unu Avrupa’da düzenleyecek. ABD’deki Avrupa kökenli kongrelerin payı yüzde 9.8’de, diğer ülkelerdekiler ise yüzde 19.7’de kalacak.

ÇEVRE DOSTU

Katılımcılar yeşil tesisleri tercih ediyor

Çevre duyarlılığı, seyahate çıkan bireylerin konaklama seçiminde olduğu gibi, uluslararası organizasyonların kongre mekanı seçiminde de önemini koruyor. Büyük uluslararası birlikler üyelerinden gelen istek doğrultusunda, çevre duyarlılığı yüksek tesislere yöneliyor. Frankfurt’ta düzenlenen dünyanın en büyük kongre turizmi organizasyonu IMEX Fuarı bu eğilimi dikkate alarak her yıl çevreye duyarlı tesislere, kurumlara, kongrelere ödül veriyor.

HİBRİD TOPLANTI

Sanal katılım artıyor

Teknolojinin sağladığı imkanlar, video konferansların ucuzlaması, akıllı telefonların yaygınlaşması iş dünyasında karşılıklı görüşme zorunluluğunu gittikçe azaltırken, kongreleri de etkiledi. Toplantıların ortalama katılımcı sayılarında azalma gözleniyor. Yine de kongreler önemini koruyor. Organizatörler gelişmeye ayak uydurmak için video konferans sistemini daha sık kullanmaya başladı. Artık toplantılarda azımsanmayacak sayıda konuşmacı teknoloji yardımıyla salondaki katılımcılara ulaşıyor. Uluslararası Toplantı Profesyonelleri Birliği’nin (MPI) raporlarına göre, bu hibrid kongre trendi sektörün geleceğini oluşturacak.

SEKTÖRLER

Kongreyi en çok doktorlar seviyor

Dünyada her yıl düzenlenen 20 bin civarında toplantının konu dağılımına bakıldığında, tıp etkinliklerinin açık arayla önde olduğu görülüyor. Son 10 yıldır tıp toplantılarının sayısı yüksek sayılabilecek bir ivmeyle artıyor. 2009’da dünyadaki tüm toplantıların yüzde 17.3’ü tıp alanındaydı. Buna karşın geçen yıl tıp kongrelerindeki katılımcı ortalaması düştü. Popüler ikinci kongre konusu ise teknoloji.

DİĞER TRENDLER

Kanada hariç tüm dünyada kongre süreleri kısalıyor. Gelişmeler doğrultusunda bu yıl ABD’de kongrelerin ortalama süresinin 30 dakika, Avrupa’da ise bir saat daha kısalması bekleniyor. Ortalama kongre süresi ise şu anda 3.7 gün. Kongre harcamalarının bu yıl ABD’de yüzde 1, Avrupa’da 0.7 artması bekleniyor.  Katılımcı sayısında Avrupa için yüzde 2, ABD için yüzde 1.9 artış öngörülüyor. Kongre oteli seçiminde, otelin kamuoyunda oluşturduğu imaj tercihlerde son sırada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!