Ay Tutulması nedir? Ay Tutulması ne zaman ve nasıl olur?

Güncelleme Tarihi:

Ay Tutulması nedir Ay Tutulması ne zaman ve nasıl olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 08:58

Ay tutulması nedir?, Ay tutulması ne zaman olur?, Ay tutulması çeşitleri nelerdir? ve Ay tutulması nasıl olur? gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının son bölümünde sorulan 'Ay Tutulması' seyirciler arasında merak konusu oldu. Peki; Ay tutulması nedir ve ne zaman olur?

Haberin Devamı

15 Şubat akşamı ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında sorulan 'Ay tutulması ne zaman olur?' sorusunu sizler için araştırdık. İşte; Ay tutulması tarihi ve merak edilen tüm detaylar...

Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda gerçekleşir. Ay, Dünya'nın gölgesine girerek, Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybeder ve bu olayın sonucunda da Ay Tutulması meydana gelir. 

Ay Tutulması nedir Ay Tutulması ne zaman ve nasıl olur

Bu şartlar sağlandığında Dünya'nın gölgesi Ay yüzerine düşer. Bu 42 milyar kilometreye uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 kilometre daha geniştir. Ay, saatte 3456 kilometre hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile 1 saat arasında değişir. 

Haberin Devamı

Ay tutulması, yeryüzünden Ay'ın ufuk çizgisinin üzerine olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilmektedir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferinde kırıldığından dolayı, Ay tutulmasında, Ay tamamen kaybolmaz ve Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

Ay tutulması genellikle yılda iki kez olur. Bazı özel durumlarda ise Ay tutulması hiç ortaya çıkmaz. Ay tutulmasının yılda üç kez meydana geldiği de görülmüştür.

Ay Tutulması nedir Ay Tutulması ne zaman ve nasıl olur

Ay tutulmasının çeşitleri

Astronomlar Ay tutulmasını basitçe 3 türe ayırır;

Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer. Çok rahat gözlenemediği için genelde akademik düzeyde incelenir.

Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Çıplak gözle tutulma rahatlıkla gözlenebilir.

Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir renge bürünür. ve kolaylıkla gözlenir. Bu kızarmış ışınımın incelenmesiyle Yer atmosferi hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir (atmosferin kimyasal kompozisyonu, atmosferdeki toz miktarı, vb.). Bir başka ifadeyle Tam Ay Tutulması süresince Ay yüzeyi, Yer atmosferini niteleyen bir ayna görevini üstlenmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!