Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2004 00:25

SEYAHATTE NE OKUYALIM

ASLI ERDOĞAN BU KİTABI ÖNERİYOR

Cuma Michel Tournier Ayrıntı Yayınları

‘Çok seyahat ederim ama seyahatlerim döndüğümde mükkemmel hale ulaşır, çünkü döndüğümde yolculukta çektiğim sıkıntıları unutur, sadece mutlu anları hatırlarım’ diyen yazar Aslı Erdoğan, en çok Afrika, Asya gibi bilmediği yerlere seyahat etmeyi seviyor. En büyük sıkıntısının yanında çok fazla kitap götürmesi olduğunu söyleyen yazar, gideceği yerle ilgili önceden bilgi edinmeyi sevmiyor, rehber kitapları da ancak gittikten sonra okuyor. Erdoğan Avare okuyucuları için Michel Tournier’nin Cuma’sını, Paul Bowles’in Çölde Çay’ını ve Salman Rushdie’nin Geceyarısı Çocukları’nı öneriyor.

NE DİNLEYELİM

ORHAN OSMAN BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Rendezvous Michel Camilo Sony Müzik

Albümlerinde buzukisiyle dünyanın her tarafını dolaşan Orhan Osman trafik olmayan her türlü seyahati çok seviyor. Yolculukta beste de yapan Osman, yola çıkarken yanına öncelikle kendi CD’lerini alıyor. ‘Kendimi dinlemek, hatalarımı görmek için yolculuk iyi bir fırsat. Onun dışında her yolculukta Hint ve Balkan müzikleri, etnik müzikler dinlerim’ diyen sanatçı Avare okuyucularına Makedon Koçani Orkestrası, Pink Floyd ve Michel Camilo albümlerini öneriyor.

NE OYNAYALIM

Çocuklar tatilde oyun oynamak ister

Çocuklar tarafından en sevilen çizgi filmler arasında yer alan Scooby-Doo ve PowerPuff Girls hafıza ve puzzle oyunlarına dönüşerek çocukları seyahatlerde de yalnız bırakmıyor. Magic Toys tarafından piyasaya sunulan oyunlar hem eğlendirici, hem de hafıza ve gözlem yeteneğini geliştirici nitelik taşıyor.

PowerPuff Girls’ün kahramanları Buttercup için yeşil, Blossom için pembe ve Bubbles için mavi renkteki üç ayrı oyun tablası, üç set renkli gövde parçası ve bir şans çarkından oluşan ‘Tamamla Beni’ oyununda, şans çarkını çevirerek puzzle’ları ilk tamamlayan oyunu kazanıyor. Oyun çocuklara eşleştirme ve karşılaştırma yeteneklerini artırma, renk bilgilerini pekiştirme imkanı sunarken, keyifli dakikalar yaşatıyor. Scooby Doo’nun birbirinden renkli resimleriyle hazırlanmış 40 adet hafıza kartıyla oynanan Memory Games oyununda ise düz bir zemine yayılan kartlar dikkatlice incelendikten sonra ters çevriliyor ve eş olan kartlar hatırlanmaya çalışılıyor. En fazla sayıda kartı eşleştirmeyi başaran oyuncu oyunu kazanıyor.

Bu oyunlar, çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de keyifli dakikalar yaşıyor.

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Truva Lindsay Clark Bilgi Yayınevi

Bu hafta ilk önerimiz şu sıralar sinemalarda da yoğun ilgi gösterilen Truva filmiyle aynı adı taşıyor. Kaynağını, Homeros’un başyapıtı İlyada’ya konu olmuş Truva savaşlarından ve Anadolu’nun zengin mitolojisinden alan Truva, Lindsay Clarke’ın uzun araştırmalar sonucu kaleme aldığı ve Türkiye’de filmiyle birlikte aynı zamanda yayımlanan heyecan dolu bir roman. Kitapta filmin değinmediği ayrıntılara da yer veriliyor. Truva Atı’nın yapılması fikrinin bir nalbanta ait olması, Paris’in, Kral Priamos’un oğlu olduğunu öğrenmeden önce yıllarca dağda boğa çobanlığı yapması, yine Paris’in, tanrıçaların önüne serdiği üç seçenekten aşkı seçmesi, bunlardan yalnızca birkaçı.

AVARE'NİN ŞİİRİ

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

Güzel havalar

Beni bu güzel havalar mahvetti,

Böyle havada istifa ettim

Evkaftaki memuriyetimden.

Tütüne böyle havada alıştım,

Böyle havada áşık oldum;

Eve ekmekle tuz götürmeyi

Böyle havalarda unuttum;

Şiir yazma hastalığım

Hep böyle havalarda nüksetti;

Beni bu güzel havalar mahvetti.

Orhan Veli Kanık
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!