Aslında bir yerde herkes KURBAN

Güncelleme Tarihi:

Aslında bir yerde herkes KURBAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kurban grubunun ilk albümü, Kurban bayramının ilk gününde (bugün) piyasaya çıkıyor. Bunu ‘‘pis bir pazarlama numarası’’ sanmayın, çünkü grup tam iki senedir bu albüm için çalışıyor. Yaptıkları müziğin türüne bir ad koymak istememeleri, burunlarının büyüklüğünden değil. ‘‘Artık her tür birbirinin içinde. Biz bu karmaşadan doğan güzelliğin tadını çıkarıyoruz. Ama çok genel olarak söylemek gerekirse rock müzik yapıyoruz’’ diyorlar. Bostancı Gösteri Merkezi'nde, bungee jumping ipleriyle tavana bağlanarak çektikleri klip televizyonlarda gösterilmeye başlandı bile.

Adınız neden ‘‘Kurban’’?

- Ortalık kurbandan geçilmiyor. Ana haber bültenleri ve gazete manşetlerinden ilham aldığımızı söyleyebiliriz. Bir de Türk halkının çok içiçe olduğu bir kelime kurban. Vay kurban nasılsın, filan. Aslında kimse bir müzik grubuna yakıştırmıyor bu ismi. Kızlar, müzik güzel ama adınız niye Kurban diyorlar. İlkel bir yanı var ya. Ama bizim hoşumuza gidiyor. Biraz konrast bir durum oldu.

Albümün çıkışı Kurban Bayramı’na denk geldi. Bu bir tesadüf mü?

- Evet evet. Tamamen tesadüf. Şunun bilinmesini isteriz, biz bu albüm için iki senedir çalışıyoruz. Yani 1999 yılının Kurban bayramında albüm çıkaralım diye başlamadık işe.

Kendinizi de kurban gibi hissediyor musunuz?

- Evet. Müzik yapmak albüm yapmak bunlar zor şeyler. Bu işe kalkıştığımız için biraz kurbanlık var hepimizde. Aslında müzik teknolojisi çok ucuzladı. Artık insanlar evlerinde kendilerine kaset yapabiliyorlar. 20 sene önce bir grup çıkardı. Milyonlarca fan'ı olurdu. Yalnızca o konuşulurdu. Artık böyle bir şey yok. Müzikte de merkeziyetçi yapı yok oluyor. Hayatın başka alanlarında olduğu gibi.

Grup nasıl kuruldu?

- Hepimiz ayrı ayrı gruplarda çalıyorduk. Sonra bir araya geldik. Birbirimizin müzisyenliğini biliyorduk. Barlarda kendi parçalarımızı değil, cover parçalar çalardık. Kendi bestelerimizi çalmak istediğimizde ve bu istek bir albüm yapma fikrini de beraberinde getirince Kurban kurulmuş oldu.

İKİ SENEDE ALBÜM ŞANS

İki sene sonunda albüm yapmak şans mı?

- Aslında, evet. Bunlar bizim ilk bestelerimiz. Yapımcı firma kapılarında sürünmedik. Mesela yapımcımız İskender Paydaş.

Siz de halk türkülerini sert sert yorumluyor musunuz?

- İşte en önemli soru! Doğrusunu isterseniz, biz de Aşık Veysel'in ‘‘Kara Toprak’’ adlı türküsünü, alt yapısını değiştirerek yorumlamıştık. Hatta bu albüme koymayı düşünüyorduk. Ama, gruplar albümlerinde halk türkülerine yer verince, yani bu türkü modası başlayınca parçayı albümden çıkardık. Üstelik biz bunu iki sene önce yapmıştık. Sorunun cevabı, aslında evet. Ama bu albüm için hayır.

KONSERLER ÖNEMLİ

Etkilendiğiniz bir grup var mı?

- Arif Sağ, Muhsin Akarsu, Yavuz Top. Bunlar bir grup sayılırsa, evet bunlardan etkilendik. Bunlar benim (bestelerin hemen hemen hepsine imza atan Deniz) çocukluğumdan beri dinlediğim ve etkilendiğim müzisyenler. Ya da Barış Manço ve Kurtalan Ekspres. Hepimizin hem ortak dinlediği müzikler var hem de bizi birbirimizden ayıran kişisel müzik zevklerimiz var. Mesela Umut elektronik müziğe hepimizden daha yakın. Bunlar ayrılıklar albüme renk kattı.

Sizce kaç satar bu albüm?

- 3-4 milyon satar. Ha ha ha. 50 ile 100 bin arasında satabilir.

Satış kaygısını ne kadar taşıdığınızı merak ediyorum.

- Çok inanarak yaptığımız ve sonucundan memnun olduğumuz bir albüm. Eğer satış açısından başarılı olmazsa, ikinci albümü yapmaya gerek kalmayacak. Şu da var, biz konserleri çok önemsiyoruz. Bol bol konser vermek istiyoruz.

Bu senekiler artık sizleri duyamaz ama seneye kesilecek olan kuzulara bir mesajınız olabilir mi?

- Sonuna kadar dirensinler. Kaçabildikleri kadar kaçsınlar. Ne diyelim, birileri hep kurban oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!