Aşkı için dağlara 6 bin basamak oyan 70’lik Çinli

Güncelleme Tarihi:

Aşkı için dağlara 6 bin basamak oyan 70’lik Çinli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 17:51

Tabii ki, Türk basın geleneklerine uyarak AŞKINDAN DAĞLARI DELEN ÇİNLİ FERHAT’IN HİKAYESİ felan diyeceğiz adına... Salak bir Hollywood filmi bulamadığım için riili sorri!

Sonu kötü bittiği için Love Story’yi değil, Love Unlimited Orchestra’dan Love's Theme’i dinleyerek okuyun yazıyı...

*

Çin’in en büyük aşkı” yarışmasında birinciliği 70’lik Liu ile 80’lik Xu’ya verdiler.

Hikayemiz geçen asrın ortalarına uzanıyor. O tarihte 20 yaşında olan genç delikanlı Liu Guojiang güzel Xu Chaoking’e vurulur. Ama ne acıklıdır ki... Xu delikanlıdan on yaş kadar büyük, üstelik çocuklu bir duldur.

Haliyle (yoksa hikayenin tadı kaçardı) Liu’nun ailesi bu aşka karşı çıkar. Çevresi delikanlıyı dışlar. Sonunda, Liu ve Xu köylerini terk edip töreden kaçmak zorunda kalırlar. (Çinliler bizden de gaddardır, kimbilir töre cinayetleri ne tatlıdır!)

Ve... (İsterseniz bunu da Kemal Sunal’ın Davaro’suna benzetin) Şongking bölgesindeki bir dağın tepesinde, karanlık bir mağaraya sığınırlar.

Aradan geçen elli küsur sene boyunca Xu her gün sevgilisine sorar:

- Benimle bu mağaraya canlı canlı gömüldüğün için pişmanlık duymuyor musun?Liu’dan her seferinde aynı cevabı verir:- Biz birbirimizi sevdikçe, her türlü zorluğun üstesinden geliriz.Hüngür yani...*Dağları oymak meselesine gelince...

Bir metafor değil gerçek!Xu artık 80’ini geçmiş. Rutubetli bir mağarada geçen hayat onu hırpalamış. Eskisi gibi dağlarda, kayalarda ceylanlar gibi sekemiyormuş. Ve yaşı 70’i geçen Liu, sevgilisi dağ tepesindeki mağaraya mahkûm olmasın diye dağları bir kazma bir kürekle oyarak 6.000 basamaklık bir merdiven haline getirmiş.İşte bu büyük aşk birinciliğe layık görülmüş...

*

Xu ile Liu, binlerce kilometre uzakta yapılan törene katılamamışlar. Birincilik ödülünü oğulları almış. Sahneye elinde babasının bir mürekkep şişesinden imal ettiği gaz lambasıyla çıkan Liu MingşengBüyük aşkları yüzünden annem ve babam yarım asırdır dağların tepesinde karanlık bir mağarada yaşıyor. Bizim hiç elektriğimiz olmadı, her zaman babamın yaptığı bunun gibi gaz lambalarıyla aydınlandık. Annem ovaya zaten çok nadiren inerdi. Yaşlanınca babam onun için elleriyle kayaları oyarak 6 bin basamaklık bir merdiven yaptı’ demiş.

Bu arada, size bir güzel haber daha, Ciangcin Eyaleti’nin Mustafa Sarıgül’ü Dai Rong, törende duygulanarak söz vermiş:- Liu ve Xu’nun aşk hikayesinden o kadar etkilendim ki, mağaraya en kısa zamanda elektrik çektirmek için elimden geleni yapacağım!<ı>Not: Milletçe idrak ettiğimiz şu kutlu ve mutlu 14 Şubat Sevgililer Günü’nde size okuttuğum bu gerçek hikayenin dramatik unsurunun içine etmemek için... “ulan hadi zamanında çaresizlikten mağaraya sığınmak zorunda kaldınız, amenna; peki o günden bugüne, 50 senedir düz ovaya niye inmediniz? Konfüçyüs’ün ittir ettiği dağlarda kayaları oyarak 6.000 tane basamak yapacağına, ovada bir gecekondu inşa etseydin ya a salak!” demeyeceğim! Demiyorum işte... 

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!