AÅŸk için din deÄŸiÅŸtirmek cahilliktir

Güncelleme Tarihi:

Aşk için din değiştirmek cahilliktir
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 00:00

Tanyeli, sekiz aydır birlikte olduğu Yunanlı işletmeci ve reklamcı Alex Syropolos'la mart ayında evleniyor.

Haberin Devamı

Tanyeli'nin fotoğrafları için tıklayın...

Tek sıkıntılarının nikahla ilgili olduğunu söyleyen Tanyeli, "Alex’in ailesi kilise nikahı istiyor. Ben buna pek sıcak bakmıyorum. Her şey birkaç gün içinde belli olacak" dedi. Tanyeli, sekiz aydır birlikte olduğu Yunanlı işletmeci ve reklamcı Alex Syropolos’la mart ayında evleniyor. Uzun zamandır herkesin peşinde olduğu çift, ilk kez Kelebek için birlikte objektif karşısına geçti ve ilişkilerini anlattı. Tek sıkıntılarının nikáhla ilgili olduğunu söyleyen Tanyeli, "Alex’in ailesi kilise nikáhı istiyor. Ben buna sıcak bakmıyorum. Bu konuda diretseler de evlenmem" dedi.

Aşk için din değiştirmek cahilliktir
  Önce sizi tanıyarak baÅŸlayalım...           Â

- Alex: 39 yaşındayım. Kavala doğumluyum. Atina’da "Tamam" ve "Bebek" adında iki eğlence merkezim vardı, bir süre önce devrettim. Şimdi yine Atina’da bir restorana ortak oldum. Bu arada reklam ajansım var. Ve bu ajansa bağlı bir de dergim...

Haberin Devamı

Tanyeli Hanım, Alex ile nasıl tanıştığınız anlaşıldı...

- Tanyeli: Evet, geçen yıl Alex’in kulüplerinde sahneye çıktım. Bir Yunanlı arkadaşım vasıtasıyla bu teklif gelmişti. Alex’le bu iş görüşmesi sırasında tanıştım. Fakat çok sıkıntılı olduğum bir dönemimdi. 10 yıllık eşimden yeni boşanmıştım. Bu hüzünlü halim onun dikkatini çekmiş.

- A: Bir de çok rahat olmaması ilgimi çekti.  Bundan çok hoşlandım.Tanyeli’yi ilk kez sahnede gördüm ve hayran kaldım. Müthiş dans ediyordu. Ağzım açık izlemiştim. O an duruşuna, fiziğine, sanatına hayran oldum. Tanıdıkça kendisine. Ama bu hayranlığımı belli etmeye de korktum. Tanyeli’nin mesafeli duruşu korkuttu beni. Korkuttu ama dediğim gibi hoşuma da gitti.

Peki, sonraki gelişmeler nasıl?

- T: Önce arkadaş olduk. Her çarşamba Atina’da sahne alıp, ertesi gün İstanbul’a dönüyordum. Ben döndükten birkaç gün sonra Alex ve arkadaşları sürpriz yapıp İstanbul’a geldiler. Ben de onları gece kulüplerine götürdüm, gezdirdim. Derken bir gazetede "Tanyeli’nin yeni aşkı" diye bir haber çıktı. Ben de onun üzerine Alex’i arayıp, "Buraya geldin, başımı yaktın. Bak bizi sevgili yazmışlar" dedim. O da bana "Bir gün gerçek olmayacağını nereden biliyorsun" dedi. Bu cevap dikkatimi çekti. Benden hoşlandığını anladım. O günden sonra da ilişkimiz başladı. Ama ilişkinin başında korkak davrandım, uzak durdum, kaçtım. Çünkü benim 2 oğlum var, çok düşündüm. Ama Alex beni sabırla bekledi. Hem de hiç baskı yapmadan.

Haberin Devamı

- A: Onun kaçışlarını anlayışla karşıladım ve sonuna kadar savaşmayı seçtim. Beni istemese de mücadele edecektim. Çok aşığım çünkü.

/images/100/0x0/55eafbe2f018fbb8f8a36803
İlk defa mı aşık oldunuz?

- A: Aşk yaşadım ama ilk büyük aşkım Tanyeli’dir.

- T: Ben de ona çok aşığım. Alex’in bana olan büyük aşkını, sevgisini kaza geçirdiğimde anladım. Geçen yıl bir trafik kazası geçirdim ve köprücük kemiğim, kaburgalarım kırıldı. Alex bana bebekler gibi baktı. Ben babamdan, kardeşimden bile böyle ilgi görmedim. 30 gün başımdan ayrılmadı. Bu kazadan sonra duygularının gerçek olduğuna inandım. Ve bu kaza beni Alex’e bağladı.

n Gelelim evliliğe... Evlilik teklifi nasıl geldi?

- T: Aylar önce Alex bana bir yüzük almış. Evlenme teklif edebilmek için de uygun zamanı beklemiş. Fakat işlerimin yoğunluğu nedeniyle haftalarca o yüzük cebinde dolaşmış. Neyse bir gün ikimiz de havalimanındayız. Ben iş için Hindistan’a gidiyorum, o da Atina’ya dönüyor. Benim uçağımın kalkmasına 20 dakika kala Alex beni bir banka oturtup, cebinden yüzük çıkardı. Önümde diz çöküp, yüzüğü bana uzatıp "Benimle evlenir misin?" dedi. Etrafta yüzlerce yolcu...

Haberin Devamı

Çok güzel. Ne dediniz?

- T: Bir şey söylemeden uçağa bindim.

- A: Tabii ben sinirden çıldırmak üzereyim.

- T: Benim ağzımdan tam cevabı duyabilmek için üç, dört ay bekledi. "Evet" cevabımı ise yeni yıl haftası verdim.

Aşk için din değiştirmek cahilliktir
Peki, bu arada bir Türk kızıyla evlenmeniz konusunda aileniz ne diyor?

- A: Hiçbir problem olmadı. Ailem, "Sen mutlu olacaksan evlen" dedi. Benim büyükbabamlar İzmir’den Kavala’ya gelmişler. Biz Türkler ile yıllarca akraba gibi yaşadık. Dolayısıyla ailem asla Tanyeli’yle ilişkime karşı çıkmadı.

İlişkinize karşı çıkmamış olabilir ama evlilik başka bir şey. Biliyorsunuz Tuğçe Kazaz evlenirken din değiştirdi ve bu mevzu uzun süre gündemde kaldı. Bu evlilikte de çiftlerden birinin din değiştirmesi söz konusu mu?

- T: Hayır. Ben asla din değiştirmem. Benim kuvvet aldığım tek nokta inancımdır. Kimse benden dinimi değiştirmemi isteyemez. Müslüman doğdum, çocuklarıma bu dini öğretiyorum, müslüman olarak da öleceğim. Zaten aşk için din değiştirmek cahillikten başka bir şey değil. Aklı başında olan hiçkimse bunu yapmaz. Biri İncil’i okumuştur, etkilenmiştir, hıristiyan olmak ister, buna bir şey diyemem. Ama aşk uğruna din değiştirmek, dediğim gibi cahillikten başka bir şey değil.

Haberin Devamı

- A: Benim Tanyeli’yi sevmem ve aşık olmamdaki etken, onun çok fazla dua etmesi ve Allah’a olan inancı. Benim için önemli olan budur. Dolayısıyla evlilik için din değiştirmeye hiç gerek yok. Ama birinin içinden bu geliyorsa ve değiştirmek istiyorsa, ona da saygı duyarım.

Bu da demektir ki, evliliÄŸiniz kilisede olmayacak...

- A: Kilise nikahı için kiliseye başvurursunuz. Size bazı belgeler verirler ve siz doldurursunuz. O belgeleri doldururken "Hıristiyanım" demelisiniz ki kilise sizi nikáh için kabul etsin. Sonuç olara ben tabii ki kilisede evlenmekten hoşlanırdım. Ama bizim için bunun imkansız olduğunu biliyorum.

- T: Alex’cim, ben de bir gün imam nikahımızın olmasını çok isterim...

Haberin Devamı

- A: Sen müslüman ben hıristiyan olduğum için imam bizi kabul etmez.

/images/100/0x0/55eafbe2f018fbb8f8a36807
- T: Ben de müslüman olduğum için sizin kilise beni kabul etmez. Dolayısıyla belediye nikahı ile evleneceğiz!

Aileler sıkıntı yaratıyor mu?

- T: Alex’in ailesinin nikahın kilisede olmasını istiyor. Böyle bir ricaları var.  Bugüne kadar nasılsam, öyle devam edeceğim. Dinlerine saygı duyuyorum, ama kilise nikahı yapmak bambaşka bir şey. Bu konuda diretseler de asla evlenmem.

Belediye nikahı nerede olacak?

- T: Daha karar veremedik. Ben Türkiye’de evlenmeyi tercih ediyorum. Belediye nikahı orada kıyılırsa, ailesi kilise nikahı da ister ve ben bunları yaşamak istemiyorum. Zaten şu an Alex’le anlaşmadığımız ve tartıştığımız tek konu nikáhın nerede olacağı.

Evlendikten sonra nerede yaşayacaksınız?

- T: Nikahın nerede yapılacağından sonra ikinci büyük sorunumuz da bu. Yılın altı ayı burada, altı ayı orada yaşayabiliriz.

- A: Benim işim Yunanistan’da, Tanyeli’nin ise burada. Zamanı gelince bunu çözümleyeceğiz. Asıl önemlisi, Tanyeli’nin 7.5 yaşındaki oğlu... Onun burada eğitimi var. Teoman’ın eğitimi ve huzuru, ikimiz için de çok önemli. O yüzden Teoman’ı düşünerek hareket edeceğiz. Belki ileride ben İstanbul’a yerleşebilirim. Ailemin  yanında olmak isterim.

Ben zaten sünnetliyim

Alex sünnet olacak mı peki?

- T: Alex sünnetli... Umarım herkes rahatlamıştır. Üç aylıkken, hijyen açısından ailesi tarafından sünnet ettirilmiş.

- A: Evet, ben sünnetliyim.

Sünnetli olmasaydınız, şimdi olur muydunuz?

- A: Ben üç aylıkken sünnet olmuşum, bu saatten sonra bunun cevabını nasıl verebilirim ki? Ama ailem sağlık açısından sünnet ettirdiğine göre, ben de bunun bilincinde olurdum. Yani yaptırabilirdim.

Aşk için din değiştirmek cahilliktir

Röportaj: Sema DENKER
Fotoğraflar: Sinan ÖZBALKAN

Hangi dini seçeceğine çocuğumuz karar verir

Önemli olan doğacak çocuğunuzun dini...

- A: Çocuğumuz büyüyene kadar annesi ona Kuran, ben de kendi dinimi öğreteceğim. İki kitabı da okutacağız. Büyüdüğü zaman hangi dini seçeceğine o karar verecek.

- T: Doğrusu bu... Umarım dünya tatlısı bir kızımız olur. Ama şu an hazır değilim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!