Antepliler kıza gı der mi, Rum aksanıyla nasıl Türkçe konuşulur?

Güncelleme Tarihi:

Antepliler kıza gı der mi, Rum aksanıyla nasıl Türkçe konuşulur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2005 01:17

Gaziantep’in ünlü baklavacısı Kahraman Usta’nın (Erdal Özyağcılar) kızı Nazlı (Nehir Erdoğan) İstanbul’dan Atina’ya göç etmiş Niko (Özgür Çevik) adında bir Yunanlı’ya aşık olursa ne olur? Neler olabileceğini cuma akşamları Kanal D ekranlarında yayınlanan ‘Yabancı Damat’ adlı dizide izliyoruz.

Gaziantepli ve Rum ailelerin evlerine konuk olup onların hayatlarına dair birçok şey öğreniyoruz. Ne yiyip ne içtiklerine, nasıl evlerde oturduklarına şahit oluyoruz. Peki nasıl oluyor da bu dizi birbirinden çok farklı iki ayrı kültürü eksiksiz olarak ekrana yansıtıyor? Çünkü yapımcı, senarist ve yönetmen her konuda işin uzmanına danışıyor. Antep şivesini Eyüp Leblebicioğlu, Rumca’yı Sava Panayotidis öğretiyor. Antep evlerinin dekorasyonu konusunda Yaşar Kartoğlu ve Yavuz Çelenk’e danışılıyor. Sofra düzeni ve çeyiz hakkındaki her türlü detay Antepli bir ev kadını olan Fatoş Özekşi’ye soruluyor. Baklava ustası Kahraman (Erdal Özyağcılar) ve Ökkeş (Zeki Alasya) işin inceliklerini Köşkeroğlu Baklava’nın sahipleri Süleyman Köşkeroğlu ve Cengiz Köşkeroğlu’ndan öğreniyor.

Eyüp Leblebicioğlu (55) Antep Şivesi Danışmanı

Sumru Yavrucuk tıpkı Antep avradı

Asıl mesleği eczacılık. 32 yıldır İstanbul’da yaşıyor ama hálá Gaziantep şivesiyle konuşuyor. Yabancı Damat dizisi yapımcıları onu Antep Eğitim ve Kültür Derneği vasıtasıyla bulmuş. Dernek başkanı Salim Erdem ‘Bu işi yapsa yapsa Eyüp yapar’ demiş. Daha önce dernek bünyesinde amatör tiyatro oyunları oynadığı, bu işlere uzak olmadığı için önerdiklerini düşünüyor. Eyüp Bey Antep şivesi ile konuşmanın hiç kolay olmadığı görüşünde. Onlar a,e,ı gibi harfleri kapalı söylerlermiş. ‘Şivenin bütün inceliklerini öğretmedim. Mesela biz Antep’de maydanoza bahdeniz deriz. Ama dizide bahdeniz diyemeyiz, kimse anlamazdı. Yüklemlere özen gösteriyorum. İşin sırrı bu! Antepliler yapacaksığız, gidicik, gelicik diye konuşur.’ Eyüp Beyi’in en iyi öğrencisi Erdal Özyağcılar’mış. Öve öve bitiremiyor. Bir kere göstermesi yetiyormuş. Şıp diye anlayıp, uyguluyormuş. ‘Erdal Bey, Ömer Asım Aksoy’un Gaziantep dili hakkında yazdığı kitapları okuyor. İşine çok saygılı. Zeki Alasya’nın da Erdal Özyağcılar’dan kalır yanı yok. Babayı oynayan Arif Erkin hakkında bir şey söylemek bize düşmez. O zaten Antepli.’ Antepli izleyiciler Sumru Yavrucuk’u kendilerine çok yakın buluyorlarmış. Aynen Antepli gibi konuşup, Antep’li gibi hareket ediyormuş. Eyüp Bey ‘Yemek yemesi bile bizim avratlara benziyor’ diyor.

Yaşar Kartoğlu (38)- Yavuz Çelenk (35) Dekor-Kostüm danışmanları

Antep evi demek gömme dolap sedef kaplamalı mobilya demektir

Siz Yabancı Damat dizisi Gaziantep’te çekiliyor zannediyorsunuz değil mi? Oysa ki dizi İstanbul, Mahmutbey TEM stüdyolarında çekiliyor. Yaşar Kartoğlu ve Yavuz Çelenk Antep’deki evin içini, baklava dükkanını, hatta çarşıyı stüdyoya kurmuşlar. İstedikleri büyüklükte bir ev bulamayınca evi stüdyoya kurdular. O kadar gerçekçi oldu ki herkes diziyi Antep’te çektiklerini zannediyor. Çelenk ve Kartoğlu Gaziantep’te onlarca ev gezip, Antep evi nasıl oluyor diye incelemişler. ‘Her evde gömme dolap olduğunu gördük. Dört duvarlı bir evse bir duvarını mutlaka gömme dolap yapıyorlar. İçine süs eşyalarını ve bardakları koyuyorlar.’ Dizideki dolaplar çalışır vaziyetteymiş. Oyuncu arada sırada açıp içinden bir şeyler çıkartıyormuş. Evdeki mobilyaların çoğu sedef kaplamalı. Yemek yedikleri masa aslan bacaklı. Sehpaların üzerinde danteller kaplı... Kadın oyuncuların kostümleri gösterişli, çünkü Antep kadınları gösterişli giyinmeyi, takıp takıştırmayı seviyor. ‘Kadın oyuncuları üst üste giydiriyoruz. Erkeklerin diğer yöre erkeklerinden pek farkı yok. Kasket takıp sokağa çıkıyorlar.’

Süleyman Köşkeroğlu (48), Cengiz Köşkeroğlu (39) Baklava danışmanları

Baklava hamuru nasıl açılır şerbet nasıl dökülür


Köşkeroğlu Baklava’nın sahibi olan Süleyman ve Cengiz Köşkeroğlu çocukluklarından beri baklavacılık yapıyorlar. Babaları ilk dükkanını 1946’da Gaziantep’te açmış. İki kardeş 86’da İstanbul Karaköy kat otoparkının üstünde ilk şubeyi açmışlar. ‘Hamur nasıl açılır, şerbet nasıl dökülür, fıstık nasıl serpilir hepsini tek tek gösterdik. Bizimle imalathaneye gelip, birebir her şeyi gözlemlediler. Zeki Alasya ve Erdal Özyağcılar bu işi iyice öğrendiler. Artık tek başlarına baklava yapabiliyorlar.

Sava Panayotidis (25) Rumca danışmanı

Rum ile Türk aşkı artık çok normal

Aslında beden öğretmeni. Yabancı Damat dizisine dans öğretmeni olarak başlamış. Rum olduğunu öğrendikten sonra danışmanlık istemişler. ‘Rum aksanı ile Türkçe konuşmayı öğretiyorum. Nerelerde vurgu yapılacağını gösteriyorum. Yunanca’da ş harfi yoktur. C harfleri Ç diye okunur. Dikkat edilmesi gereken nokta bu. Ama tabii çok da basit değil. Telefonumu 24 saat açık tutuyorum. Oyuncular takıldıklarında arayıp şu nasıl söylenir diye soruyorlar.’ Sava Panayotidis, hiç Rumca bilmemesine rağmen Nilgün Belgün’ün çok başarılı olduğunu düşünüyor. ‘Sizin cemaat Rum bir erkekle, Antepli bir kızın aşkına nasıl bakıyor’ diyorum. ‘Günümüzde çok normal böyle şeyler. Bu dizi 10 yıl önce çevrilseydi daha enteresan olurdu’ diyor.

Fatoş Özekşi (35) Antep Yemekleri danışmanı

Sofradan turşu ve pul biber eksik olmaz

İstanbul’da yaşayan, Antep doğumlu bir ev kadını. Dizinin yemek ve çeyiz konuları ona danışılıyor: ‘Yuvalama, şiveydiz, içli köfte, kebap gibi yemekler pişirmeleri gerektiğini söyledim. Şiveydiz pırasa ile yapılan bir yemek. Pişirmesi zor olduğu için ben evde yapıp getiriyorum. Yuvalama et ve pirinç karışımı bir hamuru küçük küçük yuvarlayarak hazırlanıyor. Onun nasıl hazırlandığını gösterdim. Kendileri yuvarlıyorlar.’ Fatoş Hanım, Antep sofralarında turşu ve pul biberin eksik olmadığını söylüyor. Yemek yenilen sahnelerde sofrada ne olup ne olmaması gerektiğini bir bir anlatmış. Gelin bohçası nasıl hazırlanır, onu da öğretmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!