Ali Kırca: Hatasız kul olmaz

Güncelleme Tarihi:

Ali Kırca: Hatasız kul olmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Günü yakalayan ama görünüşü dahi tarzı ile hep aynı kalmayı başarmış Ali Kırca, televizyon ve gazetecilikte bir mihenk taşı ve bir pusula olduğunu bir kez daha kanıtladı. Altın Kelebek Milenyum En İyi Erkek Spiker Ödülü tutan eller yine onun.

Ali ve Kırca. Tescilli marka adı gibi. Ali Kırca nasıl oldunuz?

Mesleğimi 25 yıldır yapıyorum. Hayata dair çok şeyler yaşadım, gördüm, öğrendim. Herbirinden kendime önemli dersler çıkardım. Televizyonda ayakta durmak için bir değerler silsilesi tespit edip de onu izliyor değilim. İnsan olmak, hayatta kalmak ve insanlarla doğru ilişkiler kurabilmek için benim değerler silsilem var.

Hiç mi yanlışlarınız olmadı?

Çok iddialı konuşmak istemiyorum. Çünkü bütün bu söylediğiniz şeyler ‘‘hatasız kul olmaz’’ sözünü bana hep hatırlatıyor. Oysa insanoğlu hatalarla vardır, hatalardan doğruları bulur. Benim de 25 yıllık meslek yaşımda ve 50 yıllık ömrümde kuşkusuz sayısız yanlışlarım olmuştur. Önemli olan o yanlışların bilincinde olabilmek. Kendinize saygınız, kendinizi yaralamamak önemli.

Şu anda ATV Haber Merkezi'nde olmasaydınız nerede olurdunuz?

Rüzgarların beni süreklediği başka yerlerde olabilirdim. Örneğin amiral olabilirdim. Bunlar bıçak sırtı, hayatın cilveleriydi benim için. Çok iyi bir ceza avukatı olabilirdim. Yarım bıraktım. Kaderin cilvesi veya rüzgarlar sürükledi diyelim. Çok iyi bir doktor olabilirdim. Eğitimine başlamıştım.

Ali Kırca bu meslekte uzun yıllar kalacak mı?

Görevim uzun yıllar bana bu işi götürme olanağını veriyor. Amerika'daki meslektaşlarım 65-70 yaşına kadar bu işi yapıyorlar. Şu anda ABC'nin anchormanı 65'ine yaklaşıyor. CBS'nin anchormanı 67 yaşında. Önümde uzun bir yol olduğunu biliyorum.

Yıllardır tarzınızı (hatta dış görünüşünüzü dahi) nasıl koruyorsunuz?

Çok klasik bir sözdür ama değişmeyen tek şey değişimdir. Farkında olmadan hepimiz değişiyoruz. Ama değerler silsilesi, hiç değişmiyor. Ama etrafında hayatımızın ayrıntılarını belirleyen hem özel hem de mesleki anlamda pekçok şey değişime uğruyor. Görünüşüme gelince teşekkür ederim. Saçlarım her zaman böyle kır değildi söyleyeyim.

Bu yıl da Altın Kelebek 99 en iyi erkek spiker ödülünü aldınız.

Her sene bu ödülle ilgili bir espri yapıyorum. Bu ödül en iyi erkek olduğum için mi, en iyi spiker olduğum için mi yoksa en iyi haberci olduğum için mi verildi bana. Seyirciler ATV Haber Merkezi'ni seçmiş oluyorlar. Onu ekranda simgeleyen kişi olarak gidip her sene ödülü alıyorum.

Ödül törenlerinde çekilen fotoğrafların değişmeyen portresiniz.

1981'den bu yana bu ödülleri alıyorum. 100'e yakın ödülüm var. 20 yıl öncesinden bütün o grup resimlerinde kalmayı başarabilen iki kişi var. Uğur Dündar ve ben.

Bir dönem sonra Levent Kırca'nın da katıldığını görüyoruz.

Onun dışında bir yığın insan kimler geldi geçti biçiminde tecelli etmiş. Ama kimler geldi geçmedi derseniz galiba Uğur Dündar ve Ali Kırca resimlerde değişmeyen portre olarak duruyoruz, biraz saçlarımız ağarmış hepsi o.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!