Aksesuvar üstü sanat

Güncelleme Tarihi:

Aksesuvar üstü sanat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

%100 İstanbul yeni bir marka. Amacı sanatı hayata katarak yaygınlaştırmak. Bu amaçla ressamların tablolarını aksesuvarlara basıyorlar. Anlaştıkları ilk isim Burhan Doğançay’ini eserlerini babet, iPhone, iPad ve laptop kılıflarına bastılar. Yüzük, kolye ve bilezikler de geliyor. Markanın kurucusu İpek Sabuncu anlatıyor

Haberin Devamı

Bugüne kadar event planning, marketing, haber televizyonculuğu, proje yönetimi ve marka danışmanlığı yaptım. Hepsinde de kıstasım yeni bir şeyler yaratabilmekti. Kendimi tekrarlamaya başlarsam ya da heyecanım biterse hiç çekinmeden sıfırdan yeni bir işe başlayabilirim. Modayı annemden, sanatı amcamın ben 5-6 yaşlarındayken verdiği resim ve sanat derslerinden öğrenmeye başladım. Form, renk ve sembolizm... Bunları farklı yorumlayabilen bir bakış açısı hep ilgimi çekmiştir.
%100 İstanbul fikri Kapalıçarşı’da Şark Kahvesi’nde oturup, turistlere bakarken çıktı. Kapalıçarşı’nın danışmanlığını yaptığım için 5-6 saatimi orada geçirip, gözlem yapıyordum. İstanbul’a gelen turistlerin dönerken götürebilecekleri ve günlük yaşamlarında sürekli kullanabilecekleri objeler tasarlamak geçti aklımdan. Bunlar İstanbul’dan farklı ülkelere dağılacak ve sokakta, evde, işte, okulda, kullanıldıkları her yerde İstanbul’a referans vererek birer reklam panosu işlevini de görebilecekti. Markanın adı o nedenle %100 İstanbul. Kendi İstanbul’umu yansıtıyorum. Aynı İstanbul gibi, her şeyden biraz var ama aslında hiçbiri değil. İçinde İstanbul geçiyor diye çintemani ve hilal gibi sembolleri kimse beklemesin. Bugüne kadar içinden İstanbul geçen markalarda hep gelenekselin modernle buluşması ele alındı. Bense, risk alarak her şeyden biraz tadılan bir mozaik içinde oluşturdum markamı.

Haberin Devamı

USTA NASIL İKNA OLDU

İddialı sanat fuarı Contemporary İstanbul’a katıldık. Rengârenk bir ürün skalamız vardı. 70 yaşın üzerinde müşterilerimiz de oldu, 6-7 yaşında da. Ürünler şu anda İKSV Tasarım Mağazası ve Burhan Doğançay Müzesi’nde satılıyor. Ocaktan itibaren Bilstore ve Beymen Blender’a gireceğiz. Ayrıca gerilla mağazacılık yapmayı düşünüyorum. 15 gün ya da 1-2 ay açık kalacak mağazalar.
Amacımız hareketli sanat yapmak. Farklı dönem ve disiplinlerden sanatçıların eserlerini kullanmak istiyorum. İlk kapısını çaldığım Burhan Doğançay’dı. Eserlerinden birkaçını şemsiye ve çanta gibi aksesuvarların üzerine uyarlayarak  gittim. Beğendi ve kabul etti. Beni Doğançay ile tanıştıran Oktay Duran, Burhan Bey’in eşi Angela ve müze direktörü Bergin Azer’in desteği çok önemli. Alışveriş çantasından clutch’lara kadar farklı modeller var.

Haberin Devamı

Takılarım benim gibi bazen feminen bazen maskülen

/images/100/0x0/55ea0ae3f018fbb8f8666987

Evren Kayar seksi ve hayat enerjisi yüksek kadınlardan. Ve bunları takılara yansıtmayı beceriyor. Son koleksiyonu kendi isminden ilham alarak yarattığı Kozmos. “Takılarım ruhumdan izler taşıyor. Sadece seksi değiller. Benim gibi bazen feminen, bazen maskülen” diyor

Adı Evren olan biri olarak, astroloji ve astronomiye her zaman ilgi duymuşumdur. Hayatı sorgulayan, gözlemlemeyi seven biriydim. Ve tabii ki derinliği olan şeylerden her zaman ilham alıyorum. Evrenin yaratılış sürecinde her şeyin mucize ve sürprizler üzerine kurulu olması beni her defasında şaşırtıyor.
Son koleksiyonum Kozmos Yunancada ‘evren’ demek. Gece-gündüz, sevgi-nefret, soğuk-sıcak gibi kavramların karşılığını bulduğu mucize.... Bu mucizeyi takılarıma bilinmezliğini kullanarak yansıttım. Siyah-beyaz taşlar kullandım. Onyx, kristal kuvars ve pırlanta ön planda. Aslında sevdiğim taşlar değişkenlik gösteriyor ama zümrüdün yeri her zaman farklı. Tartışmasız en zarif! Taşlarımın büyük bir bölünmünü Kapalıçarşı’da uzman kişilerden alıyorum. Ama bazen Hindistan’da taş kestirdiğim oluyor. 

Haberin Devamı

GALATASARAY’DAKİ DÜKKÂN RUHUM

Galatasaray’da küçük bir dükkanım var. Günün önemli saatlerini geçirdiğim huzur mekânım. Bire bir ruhumu yansıtıyor. Ekay markasının karakteri bu semtin dokusuyla bütünleşiyor. Stili olan, takı takmayı seven, takıda farklılık arayan kadınların markası. İstanbul’un da son günlerde bu kadar popüler olmasıyla, turistler de bizden çok takı alıyor. Her geldiğinde benim dükkânıma uğrayan müşterilerim var. Bazı turist müşterilerimle hâlâ mail’leşiyorum, onların arkadaşlarına takı gönderdiğimiz oluyor. Ayrıca uluslararası bazı fuarlara katılıyorum; Almanya, İspanya ve Kanada’ya ürünler gönderiyorum. Türkiye’de; Beymen Blender Nişantaşı ve İstinye Park’ta da satılıyorum.

Haberin Devamı

“Takıların ve taşların enerjisine çok inanıyorum. Takılarımın da kadına ışık ve cazibe kattığına inanıyorum. Günün her saatinde rahatlıkla kullanılabiliyorlar”

NEDEN FADİK SEVİN ATASOY

/images/100/0x0/55ea0ae3f018fbb8f8666989

Kozmos koleksiyonuma modellik yaptı, arkadaşımdı. Uzun zamandır iş için ülke dışındaydı, döndüğünde koleksiyonumun heyecanını paylaştık. Paylaşımımız çok olduğu için bunu işte de birleştirmek istedik. Hikâyelere, sinemaya düşkün bir tasarımcıyım. Fadik, uluslararası platformda yeri olan bir oyuncu, bu koleksiyonun ruhunu çok iyi aktarabildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!