Kabak tadı verenler!

Güncelleme Tarihi:

Kabak tadı verenler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1999 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Gazetelerimizin spor sayfalarına bakıldığında, futboldan başka diğer spor dallarını istendiği kadar izlemek olası değil. Zaman zaman rastlanan basketbol haberleri de pek doyurucu olamıyor. Diğer spor branşlarında dünya şampiyonu olunsa dahi, bir futbolcunun sakatlanma haberi kadar medyada değer bulmuyor. Orta Avrupa ülkelerinde çok yaygın olan bisiklet, kayak, İskandinav ülkelerindeki kış sporları, Japonya ve Kore'de uzak doğu sporları, Kuzey Amerika'da baseball, rugby, boks gibi branşlar, kendi basınlarında eni konu ilgi görürken, bizde var mı, yok mu futbol!

Halbuki geçmiş yıllarda ülkemizde güreş başta olmak üzere diğer amatör sporlara ilgi çoktu. Bunları takip edip yazan ünlü spor yazarları vardı, onlar da kramponların altında ezilip kayboldular. Genç nüfusu fazla olan bir ülke olmamıza rağmen, gençlerimizi sadece futbola yönlendirmek zorunda mıyız? Geçtiğimiz yakın günde Hürriyet'te ilginç bir araştırmanın sonuçları vardı. SUPERONLINE'ın İnternet'te yaptığı anket, ‘‘Artık kabak tadı veren koruları ortaya çıkarmış.’’ 13 bine yakın oyla belirlenmiş konular ve yüzdeler bakın nasıl sonuçlanmış: yüzde olarak Galatasaray 37.1, Fenerbahçe 25.1, bazı sanatçıların 05'i bulan değerlendirilmesinin ardından Hakan Şükür 2.18 ile dokuzuncu sırada yerini almıştır.

Futbolun hakimiyeti

Hakan'ın yüzdesi ile birlikte toplam 64.38'lik kabak tadının futbola endeksli olduğu da kabak gibi ortadadır. Bu yoklama şayet bayan ağırlıklı yapılmış olsaydı, çıkacak rakam eminim ki tam 90'a vururdu! Ülkemizde 34 spor federasyonu bulunmakta olup, 32 bini bayan olmak üzere toplam 127 bin lisanslı sporcuya hizmet verilmektedir. Bu gençlerin aile bireyleri ile birlikte kendi branşları ile ilgili haberleri izleyip okumak hakları değil midir? Ama ne hazindir ki, dört büyük kulübe gazetelerde birer sayfa ayrılmış iken amatör spor haberleri aranıp da bulunamayacak kadar azdır. Cumartesi gününden salı gününe kadar ekranlar toplumu adeta futbol izlemeye mahkum etmektedir. Maçın hazırlığı, naklen yayını, sonuç yorumu, hakem eleştirileri ve magazin haberleri neredeyse bütün haftayı kapsamaktadır.

Amatör spor federasyonu başkanları, medya kuruluşlarının yöneticilerinden her gün biraz daha yok olan amatör sporculuk ruhuna destek vermelerini, en azından 15 günde bir kez olsun, görsel ve yazılı yayınlarında ayrı bir sayfada ve programda yer verilmesni arzu ettiklerini iletmem konusunda; Federasyonlardan sorumlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu Üyesi olarak benim aracı olmamı istemişlerdir. 2000 Yılı Olimpiyatları öncesi, Genel Yayın Yönetmenimiz Sn.Ertuğrul Özkök'ün liderliğinde başlatılmasını beklediğimiz MEDYATİK AMATÖR SPOR SEVKATİNDEN, medyamızın hiçbir kaybı olmayacak, sadece gururlanacak. Bu hizmetten ise Türk gençliği moral bulacak ve onurlu çıkacaktır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!