İşte olayların perde arkası

Güncelleme Tarihi:

İşte olayların perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

PİMİ ONLAR ÇEKTI

1

Caddede yürüyenlere ve yoldan geçen araçlara saldırıp laf attılar

2

Taksim’de dolaşan bayanlara elle ve sözle sarkıntılık yapıp taciz ettiler

3

Bir dükkanın vitrininde asılı olan Türk bayrağını zorla indirmek istediler

Futbol kamuoyunu üzüntüye boğan ve iki İngiliz taraftarın ölümü ile sonuçlanan Taksim'deki olayları holiganların başlattığı belirlendi. Beyoğlu'ndaki barlarda içki içerek etraflarındakilere sarkıntılık yapan holiganlardan yaklaşık yüz kişilik grubun, Taksim Meydanı'na çıktığı ve burada rezalet çıkardığı belirtildi.

Holiganların, bazı genç kızlara elle sarkıntılık yaptıkları, bir dükkanda asılı Türk bayrağını indirmeye kalktıkları belirtildi. Önce The Marmara Oteli'nin önünde esnafla ve yoldan geçen bazı kişilerle tartışan holiganların, ellerinde içki şişeleriyle yürüdükleri Taksim otobüs duraklarında, yoldan geçen araçların sürücülerine laf attıkları, kanlı olayların bundan kaynaklandığı ifade edildi.

Holiganların son olarak ‘‘Hey man, you’’ (Hey sen) diye bağırarak sözle sataştıkları kişilerle kavgaya tutuştukları belirtildi. Karşılıklı küfürleşen grupların kavga sırasında birbirlerine bıçak çektikleri anlaşıldı. Olaylar sırasında, fotoğraf çekmeye çalışan Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Uzun'un fotoğraf makinesi kırıldı, bir otomobil ile restoranların önündeki sandalye ve masalarda hasar meydana geldi.

Taksim Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Önder Hasırcıoğlu, Christopher Loffaause'nun hastanelerine ölü olarak geldiğini Kevin Spight'ın ise ameliyat sırasında yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Öte yandan, Leeds United takımıyla İstanbul'a gelen West Yorkshire Bölgesi Polis Şefi Steve Mattuews, maç öncesi taraftarlar arasında küçük gerginlikler beklediklerini ama ölümle sonuçlanacak olay beklemediklerini söyledi.

Bu arada, Leeds Unitedlı yöneticiler Peter Ridsdale ve David Spencer da olaydan sonra Taksim Hastanesi'ne geldi. Olayda hayatını kaybeden İngiliz Christopher Loffaause'un kardeşi Daren Loffaause ile birlikte morga giren yöneticiler, kimlik tespiti yaptılar.

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda polis, holiganların kaldıkları Beyoğlu Mercure, Akgün İstanbul, Eresin ve Merit Antique otelleri önünde geniş güvenlik önlemi aldı. İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri'nin isteği üzerine, İngiliz taraftarların maç saatine kadar kaldıkları otellerden dışarı çıkmaları engellendi.

Bazı İngiliz taraftarların, maç saatine kadar ya otellerin barında içki içtikleri görüldü. Taksim'deki olaylara neden olan grubun Tepebaşı'nda Mercure Otel'de kaldığı belirtildi. Holiganların camlara 'Hello hell. We are Leeds' (Merhaba cehennem. Biz Leeds'iz) yazdıkları görüldü. Holiganlar, fotoğraflarını çeken gazetecileri de el işareti yaparak tahrik etmek istediler.

Dün de içtiler

Taksim'de önceki gece yaşanan olayda yaşamını yitiren İngiliz holiganlar Christopher Loffaouse (Üstteki fotoğraf) ve Kevin Spight için Beyoğlu Cumhuriyet savcısı Osman İkizoğlu tarafından ölü muayene tutanağı hazırlandı. İngiliz holiganlar, dün Tepebaşı'ndaki Mercure Otel'den çıkamazken, barda içip, camlara 'Hello hell. We are Leeds' (Merhaba cehennem. Biz Leeds'iz) yazılı pankartlar astılar.

İŞTE saldırgan

İNGİLİZ holiganları bıçaklayan saldırganın görüntülerini elde eden polis, kimliğini belirlemeye çalışıyor. Üzerinde kırmızı beyaz şeritler olan siyah deri mont ve siyah pantolon giyen saldırganın sol elinde de motorsiklet kaskı bulunduğu belirlendi. Asayiş Şube Cinayet Bürosu dedektifleri televizyon görüntülerinden ve çekilen fotoğraflardan, saldırganın kimliğini belirlemek için çalışmalara başladı. Olaydan sonra gözaltına alınan 13 kişi, iki İngiliz'i aynı kişinin bıçakladığını öne sürdü. Olaylara karışan İngilizler de görüntülerden bıçaklı saldırganı teşhis ettiler. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri saldırganı tanıyanların en yakın güvenlik birimine haber vermesini istediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!