İstanbul'u bir de kaktüs dikeninde görün

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu bir de kaktüs dikeninde görün
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2013 09:55

Resim ve minyatür sanatçısı Hasan Kale, bugüne kadar yengeç bacağı, levrek pulu ve böcek kanadı gibi nesnelerin üzerine resmettiği İstanbul'u bu kez kaktüs dikenine çizdi.

Hasan Kale, yaptığı açıklamada, 1959'da Bursa'da doğduğunu ve çocukluk yıllarından itibaren resimle ilgilendiğini belirterek, kariyerine İstanbul'da minyatür çizerek başladığını, ardından birçok sanat projesinde çalıştığını söyledi.

Mücevher tasarımında birçok ünlü firmaya özel koleksiyonlar hazırladığını anlatan Kale, özellikle son yıllarda minyatür sanatına ağırlık verdiğini ifade etti. Minyatür sanatını farklı bir gözle yorumladığını dile getiren Kale, çivi, vida, ipek kozası, pirinç, arı kanadı, toplu iğne başı gibi objelere minyatür resimler çizdiğini, bu mikro çalışmaları, kariyerinin dönüm noktası olarak gördüğünü kaydetti.

Şu ana kadar 200'ün üzerinde yakın mikro çalışmasının bulunduğunu vurgulayan Kale, şöyle devam etti: “Genellikle küçük, minik objeler üzerine İstanbul'u, tarihi yerlerini, güzel mekanlarını resmediyorum. Tavus kuşu tüyüne bir cami ve kuş, divit ucuna cami ve kayıklar, yengeç bacağına İstanbul panoraması, büyük bir böceğin sol kanadına Galata Kulesi, sağ kanadına Süleymaniye Camisi'ni çizdim. Çivi üzerine İstanbul manzarası ve kayık, eski bir paraya da Ayasofya'yı resmettim. Fırçada saltanat kayığı ve İstanbul görüntüsü, keçede Galata Kulesi, levrek pulunda Ayasofya Camisi gibi eserlerim de var.”

Son çalışması kaktüs dikeninde İstanbul

Kale, ay çekirdeği üzerinde kadın heykeli, böcek üzerinde cami, armut çekirdeğinde Osmanlı Padişahı, kabak çekirdeğinde İznik çinisi, mercimekte nar ve vazo resmi, kibrit üzerinde İstanbul panoramasını, kum tanesine farklı bir resim işlediğini belirterek, “Bu kez İstanbul'un Haliç görüntüsü ile eski yelkenliler ve martılarını kaktüs dikenine resmettim. Bu eserimin de ilgi göreceğine inanıyorum” dedi.

Kaktüs dikeninde, kelebek kanadında İstanbul ile kırık pirinç tanesindeki Atatürk resimlerinin de aralarında bulunduğu eserlerinin yer alacağı sergisini Ankara'da açacağını ifade eden Kale, şunları kaydetti: “Bu benim mesleğim, 20 yıldır yapıyorum. Türkiye'de ya da dünyada bunu hobi olarak yapanlar belki vardır ancak benim gibi meslek edinip 200'ün üzerinde esere ulaşan olduğunu sanmıyorum. Bu eserleri ortaya koymak kolay olmuyor. Gerçekten büyük çaba isteyen eserler. Her birini 3 gün ile 3 ay arasında değişen sürelerde yapabildim. Zaten süre önemli değil, neyi nasıl yansıtabildiğim. Yeter ki, istediğimi belirlediğim objeye en iyi şekilde aktarabileyim. Eserlerim, bugüne kadar açtığım onlarca sergide, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Ankara'da açacağımız 'Geçmişten Yansımalar' sergimiz, 15-30 Mart arasında bir alışveriş merkezinde sanatseverlerle buluşacak. Bu sergide de bazı sürpriz eserlerimiz yer alacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!