İstanbul'dan özür diledi

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldan özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 14:30

İstanbul'un 2020 Olimpiyatları için en güçlü rakibi olan Tokyo'nun valisi Naoki Inose İstanbul'la ilgili sözleri için özür diledi. Inose, İstanbul'un yeterince donanımlı olmadığını ve Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapamayacağını öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Tokyo Olimpiyat Komitesi’nin başkanlığını da yapan Inose, geçtiğimiz hafta New York Times’a verdiği röportajda, İstanbul’un Japon başkenti kadar gelişmiş ve donanımlı olmadığını, dolayısıyla da Olimpiyatlar’a ev sahipliği yapamayacağını belirtmişti.

Tepkilerin üzerine bir açıklama yapan Inose, makalenin bir başka aday şehirle ilgili yorumlarına odaklandığını ancak adaylık konusundaki daha samimi ve geniş ifadelerini dışarıda bıraktığını söyledi.

Bununla birlikte Inose, “Ancak üzülerek kabul etmem gerekiyor ki sözlerimin bir kısmı uygunsuz olarak algılanabilir, dolayısıyla en samimi özürlerimi sunmak istiyorum” diye konuştu.

Inose, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Sporcular için en iyi yer neresi olacak? Eh, iki ülkeyi kıyaslayın. Onlar henüz altyapıyı, gelişmiş tesisleri bile inşa edemedi” demişti.

Haberin Devamı

Tokyo Valisi’nin, “İslam ülkelerinin tek ortak noktası Allah ve birbirleriyle savaşıyorlar ve sınıfları var” sözleri de tepki toplamıştı.

YORUM YAPMASI ETİK KURALLARA AYKIRI
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) koyduğu kurallar doğrultusunda, bir aday ülkenin temsilcilerinin bir başka aday ülke konusunda yorum yapması yasak. Dolayısıyla bu ifadelerin IOC etik komisyonundan bir uyarı ya da kınama alması bekleniyor.

Japon haber ajansı Kyodo’nun aktardığına göre Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda’ya IOC’den haberlerin doğruluğunu teyit etmesi yönünde bir talep geldi. Takeda, Inose’nin IOC kurallarını bildiğini ifade etti.

Takeda açıklamasında, “Samimi görüşleri haberin içeriğinden farklı olsa da, Inose bir başka şehir ve dinle ilgili yorumlarının IOC çerçevesine uymadığının farkında ve bu nedenle özür diledi” dedi.

IOC ev sahibi şehri eylül ayında seçecek.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!