Futbol hakemleri ne kadar kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Futbol hakemleri ne kadar kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 16:46

Almanya'da liglere göre hakemlerin aldığı maç başına ücret arasında büyük farklar var. En yüksek ücreti Bundesliga hakemleri alırken, en düşük paraya ise Kreisliga hakemleri maç yönetiyor. İngiltere ve Ä°spanya'da hakemler Alman meslektaÅŸlarına göre yüksek, Ä°talya'da ise düşük ücret alıyor.  Â

Haberin Devamı

Futbolun bir endüstri olduğu çoktan kabul edildi. Büyük paraların döndüğü futbolda dünya çapında birkaç teknik direktörleri saymazsak en yüksek ücretleri tabi ki futbolcular kazanıyor. Teknik adamların ve futbolcuların ne kadar ücret aldıkları hep konuşulan konu. Futbolun asli unsurlarından hakemlerin ise aldıkları ücretler pek bilinmez. Almanya'da futbol maçlarını yöneten hakemlerin aldığı ücreti araştırdık. Bakın ne sonuçlar çıktı.

190 KAT DAHA FAZLA  

Almanya'da futbol maçı yöneten hakemler, görev yaptıkları lige göre ücret alırlar. Ülkenin en

Futbol hakemleri ne kadar kazanıyor

yüksek ligi Bundesliga. En alttaki lig ise Kreisliga. İki ligdeki karşılaşmaları yöneten hakemlerin aldığı ücret arasında dağlar kadar fark var. Bundesliga'da maç yöneten bir hakem Kreisliga'da düdük çalan meslektaşından tam 190 kat daha fazla ücret alıyor.

Bundesliga'da hakemlere maç başına 3 bin 800 Euro ücret ödenirken, Kreisliga hakemleri maç başına 20 Euro'ya razı. İkinci Bundesliga'da maç başına orta hakeme ödenen ücret ise tam 2 bin Euro. Bir alt lig olan Üçüncü Lig'deki hakem ücreti ise çok düşük. Bu ligde düdük çalan hakeme maç başı 750 Euro ödeniyor. Amatör liglerde görev alan hakemler çok daha düşük ücretler alıyor. Regionalliga olarak bilinen Dördüncü Ligde ise hakem ücretleri sadece 300 Euro. Beşinci lig olan Oberliga'da hakeme 50 Euro ödenirken, Verbandsliga'da ise hakemin alacağı maç başına ücret 34 Euro.

ÜCRETLERİ KULÜPLER ÖDÜYOR

Almanya'da FIFA kokartlı hakem de olsanız üçüncü veya dördüncü ligde görevlendirilebilirsiniz. FIFA kokartlı bir hakem de Regionalliga veya Oberliga'da karşılaşma yönetirse alacağı ücret bu lig maçları için belirlenenden farklı değil. İkametgahının bulunduğu kentin dışında maç yöneten hakemlere ayrıca yaptığı kilometreye göre yol harcırahı da ödeniyor. Alman Futbol Federasyonun'un kurallarına göre birinci, ikinci Bundesliga ile Üçüncü Lig'de görevli hakemler ikametgahlarının bulunduğu eyaletteki takımların maçlarını yönetemiyor. Hakemlerin ücretleri ev sahibi takım tarafından ödeniyor. Üçüncü Lig'den Bundesliga'ya kadar olan liglerde federasyon, kulüplere yapacağı yardımdan hakem paralarını keserken, diğer amatör liglerde ise kulüpler maç bitiminde hakemlere ücretlerini ödemek zorundalar.

ŞAMPİYONLAR LİGİ HAKEMLERİ 

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Liglerin'de hakemlere ödenen ücretler Bundesliga'dakine göre daha yüksek. UEFA hakemlere görev aldığı maça göre değil, hakemlerin ait olduğu klasmana göre ücret ödüyor. Elit klasmanına ait olan hakemlere Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Liglerinde görev yapmaları dahilinde maç başına 4 bin 800 Euro ödüyor. Yarı finalden itibaren maç yöneten hakemlerin aldığı ücret ise karşılaşma başına 5 bin 800 Euro. Ayrıca hakemlere günde 200 Euro da harçlık ödeniyor. Dünya Şampiyonası'na davet edilen hakemler ister bir maç yönetsin isterse daha fazla aldığı ücrette bir değişiklik olmuyor. FIFA, turnuvaya davet edilen hakemler götürü olarak 45 bin Euro para ödüyor. Avrupa Şampiyonası'nda görev yapan hakemlere ise UEFA maç başına 10 bin Euro ödüyor. Günlük ayrıca 200 Euro harcırah da ödüyor.

AVRUPA'NIN TOP LÄ°GLERÄ°

Avrupa'nın en önemli liglerinden biri olan İngiltere Premier Ligi'nde ise hakem ücretleri daha farklı hesaplanıyor. Premierlig'de maç yönetecek hakemlerin yönettiği maç sayısından bağımsız olarak yaklaşık 52 bin 500 Euro yıllık ödeniyor. Ayrıca görev yaptığı her maç için de bin bin 150 Euro ücret alıyor. İspanya La Liga'da hakemler maç başına tam 6 bin Euro alırken, İtalya Seri A'da görev yapan orta hakemlerin aldığı ücret ise maç başına 3 bin 600 Euro.  

BAKMADAN GEÇME!