Yıldız ‘Arıba’

Güncelleme Tarihi:

Yıldız ‘Arıba’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 01:12

Kendisi de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, İTÜ öğrencilerinin Avustralya’daki uluslararası yarışmaya katılmak için tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayı kullandı. Kendisi de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, İTÜ öğrencilerinin Avustralya’daki uluslararası yarışmaya katılmak için tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayı kullandı.

Haberin Devamı

Yıldız, “Makam aracı olarak tercih eder misiniz?” sorusuna, “Makam aracı olarak da ilerde değerlendirilecektir. Böyle bir durumda ilk değerlendirecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmalı” yanıtını da verdi.

2 LİRAYA ANKARA

Güneş enerjisiyle çalışan Arıba 6 isimli aracı kullanan Yıldız, söz konusu çalışmayı Türkiye’nin geleceğiyle ilgili önemli bir proje olarak gördüklerini söyleyerek, “Güneşin başımızın üzerinde yeri var. Normalde güneş yakar ama inşallah bizim cebimizi serinletecek” dedi. Türkiye’de 2012’de ithal edilen 60 milyar dolarlık enerji kaleminin yarısından fazlasının, 33 milyar dolarlık kısmının ulaşımda kullanıldığına işaret eden Yıldız, “Sizin 2 liraya geldiğiniz mesafeyi aracına göre, motor hacmine göre 800-1000 liraya gelen otomobiller var” diye konuştu.

UZAYLI MUAMELESİ

Öğrencilerin verdikleri bilgilere göre, İTÜ bünyesinde güneş enerjili araba çalışmaları 2004’te başladı. Yıldız’ın İstanbul’dan Ankara’ya gelirken kaç lira masraf yaptıkları sorusuna öğrenciler, aracın saç kurutma makinası kadar enerji harcadığını ve 2 liralık bir masraf yaptıkları yanıtını verdi. Yıldız’ın “Almak istesek kaç lira olur? sorusu üzerine öğrenciler, 75-80 bin liraya güneş enerjili bir araç üretilebileceğini, yarış için tasarladıkları aracın maliyetinin ise 300 bin lirayı bulduğunu söyledi. Yıldız’ın, “Uzaylı muamelesi gördünüz mü” ifadesi üzerine öğrenciler, “Biraz görüyoruz. Tekerleri görünmediği için araba olduğunu biraz geç anlıyor insanlar” dedi. Öğrencilerin kendisine yarışmaya katılma konusunda eksikleri bulunduğunu anlattığını aktaran Yıldız, bir İTÜ mezunu olarak 30 bin lira destekte bulunmaya karar verdiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!