Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

Güncelleme Tarihi:

Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2023 07:00

Milyonların merakla beklediği 2024 yılı asgari ücret rakamı belli oldu. Taraflar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle Beştepe’de bir araya geldi, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı. Toplantının ardından Bakan Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 49 oranında artırılarak 17 bin 2 TL olduğunu açıkladı. Türk-İş Genel Başkanı Atalay ise “Talebimiz 18 bin TL idi” dedi.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğunu açıkladı. Böylece asgari ücrete yüzde 49 zam yapılmış oldu. Her asgari ücretli için de devletin işveren ödediği 500 TL’lik destek 700 TL’ye çıkarıldı. Karara muhalefet şerhi koyduklarını belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Talebimiz 18 bin liraydı” dedi.  TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ise işletmelere ilave adım çağrısı yaparak, ”Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu sebeple belirlenen rakamın üzerine çıkma imkânı olan işletmelerimize ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında bulunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan beraberinde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile Bakanlık’ta yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘ÇALIŞANLARI MEMNUN EDECEK’

“Bildiğiniz üzere esas manada sosyal koruma ücreti olan asgari ücret en alt sınırı temsil etmektedir. Asli görevimiz işçi ve işveren arasında hakem rolü üstlenmektir. Gerek işveren gerekse işçi tarafımız gerçekten de çalışan ve işverenlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun noktada fikir birliğine varmışlardır.  Burada bir asgari ücret alt sınırı belirlemenin yanında toplumsal mutabakata katkı sağlayacak yapıcı tavrın sergilenmesini önemli bulduğumu vurgulamak istiyorum. İşçi ve işveren taraflarının bildirdiği görüşler çerçevesinde belirlenen yeni miktarı asgari ücrete tabi olan çalışan ve ailelerini memnun edeceğini inanıyorum.  Bildiğiniz gibi temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira destekle birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre de yüzde kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. 2022 yılından bu yana reel olarak 3.5 kat artış sağlandı. Yeni ücretle birlikte ‘Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmem’ sözümüzü bir ke daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işvereninin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir.”

Haberin Devamı

ATALAY: TALEBİMİZ 18 BİN LİRAYDI

Muhalefet şerhi koyduklarını belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımızla beraber toplantı yaptık. 27 gündür süren bir süreç. Biz bugüne kadar resmi bir rakam söylemedik. İlk defa 2.5 saat önce ifade ettik. Asgari ücret 9 milyonu ilgilendiriyor. Çoluk çocuğu topladığınızda 30 milyonu ilgilendiren bir ücret. Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesinde pazarlık ücreti. Bazıları olanı söylüyor, bazıları karnından konuşmaya devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza Türk-İş’in talebini ifade ettim. Bizim talebimiz 18 bin lira ve yılda iki kere bu müzakere yapılmasıydı. Pazardaki, marketteki fiyat dursun da asgari ücreti konuşmanın bir anlamı yok ama maalesef fiyat artışları ortada. Onun için 18 bin lira talep ediyoruz ve yılda iki kere olsun. Anlaşılan rakam 17 bin lira. Yani yıllardır bu başlangıç ücreti, bunun üstünde bir ücret verin diyoruz ama maalesef işverenlerin yüzde 90’ı asgari ücret üstünde bir ücret vermiyor. Diyorlar ki, ‘Bu ücretlerle geçinin’ herkes bir-iki dakika düşünsün, bu ücretle geçinilebilinir mi? Bir an önce enflasyon dursun. Yoksa pazarlıkların anlamı yok."

Haberin Devamı

Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

İŞLETMELERE İLAVE ADIM ÇAĞRISI

TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol da taraflara birlik, iş dünyasına hassasiyet çağrısı yaptı. Akkol şunları söyledi:

“Uzun ve zorlu bir süreci geride bırakıyoruz. Tüm tarafların faydası için çaba gösterdi. Devlet, işçi, işveren ayrımına karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. İşçi, işveren ve devlet bir ailedir. Esas olan ailenin birlik ve beraberliğidir. Bu masadan kalkıp çalışma hayatının odak noktaları için başka masalara oturacağız. Asgari ücret bir taban ücrettir, makul olması gerekir. Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu sebeple belirlenen rakamın üzerine çıkma imkânı olan işletmelerimize ilave atılabilecek adımları da atma çağrısında bulunmak istiyorum. Belirlenen asgari ücretin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizim odağında enflasyonu düşürmek var, enflasyonun hem çalışan hem işverenler için ne kadar yıkıcı olduğunu tecrübe ediyoruz. Bunda sonra odağımızı hep birlikte enflasyonla mücadeleye, alım gücünün korunmasına, ardından artırılmasına; vergi, istihdam gibi kolaylıkların çalışma hayatının diğer konularına ayıracağız.”

Haberin Devamı

Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

‘MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretin açıklanmasına ilişkin sosyal medya hesabından yazılı açıklama yayınladı. Erdoğan, “2024 yılında asgari ücret, yüzde 49 artışla net 17.002 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!