Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

Güncelleme Tarihi:

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2023 07:00

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısından 2023’ün ikinci yarısından geçerli olmak üzere yüzde 34’lük artış oranı çıktı. Bu artışla asgari ücret net 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlere yönelik asgari ücret desteğinin kalan altı aylık süreçte 500 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

YILIN ikinci yarısında uygulanacak olan net asgari ücret, yüzde 34 oranında artışla 8 bin 506 TL’den 11 bin 402 TL’ye çıkarıldı. Karar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu oluşturan işçi, işveren ve kamunun ortak mutabakatıyla alındı. Kalan altı aylık süreçte asgari ücret desteği de aylık 500 TL olacak.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDA KARAR ÇIKTI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üçüncü toplantısını yaptı. Toplantı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, komisyonun kararını birlikte açıkladı. Taraflara teşekkür eden Çalışma Bakanı Işıkhan şunları söyledi:

“Bu süreçte TİSK Başkanımız işverenleri temsilen başta çalışma hayatı olmak üzere özellikle son dönemde ortaya koyduğu fayda odaklı yaklaşımıyla birçok icraata imza atmıştır. Sosyal diyaloğa olan inancıyla işçi-işveren ayrımı yapmadan ortak akıl ve anlayış birliği içinde her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu hissettirmiştir. Özellikle teşvik konusundaki katkıları için teşekkür etmek isterim. Aynı zamanda kendisine samimi yaklaşım, işçi kardeşlerimizin taleplerini dile getirirken sergilediği yapıcı tutum ve sendikacılıktaki deneyimleriyle sürece yaptığı katkılardan dolayı şükranlarımı arz ederim.”

Haberin Devamı

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL
Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL
YÜZDE 34’LÜK ARTIŞ

Işıkhan, şöyle devam etti:

“Şunu sevinerek açıklamak isterim ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız, işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Şimdi yeni asgari ücret tutarını açıklıyorum. 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında artırmış olduk. Asgari ücreti 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat artırdık. Reel olarak yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi, refah artışından ciddi bir pay vermiş de bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum; geçtiğimiz altı ayda 400 lira olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki aylık süreçte 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

TÜM PAYDAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Asgari ücret temmuzdan itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINSIN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay toplantıda enflasyonun kontrol altına alınması çağrısında bulundu. Atalay, “İnşallah, enflasyon belli bir noktaya gelir de alım gücümüzü koruruz. Enflasyon belirli bir noktaya gelmezse artışın bir anlamı kalmıyor. Belirlenen rakam şu anda 486 dolara karşılık geliyor. Bu, dolar üzerinden baktığınızda asgari ücrette ulaşılan en yüksek düzey. Bu mükemmel bir şey mi, değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

TEŞVİK İÇİN YOĞUN MESAİ HARCADIK

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise, mutabakatın başlı başına bir özveri olduğunu söyledi. Bütün imkânlarını sonuna kadar zorlayarak çalışanları, işletmeleri ve istihdamı gözeten bu rakama “evet” dediklerini ifade eden Akkol şunları söyledi: “Teşvik için TİSK’in yoğun mesai harcadığını teşkilatım adına ifade etmek istiyorum. Şimdi odağımıza sosyal refah ortamının gelişmesini, ülke rekabetçiliğinin üst seviyelere taşınmasını ve çalışma hayatının diğer konularını alacağız. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya talibiz ve hazırız.”

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

Haberin Devamı

İŞ DÜNYASININ LİDERLERİNDEN ALIM GÜCÜ VURGUSU

‘BÜYÜME AÇISINDAN DEĞERLİ BİR SONUÇ’

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Büyümede en çok önem verdiğimiz iki husustan biri kapsayıcılık diğeri sürdürülebilirliktir. Asgari ücrette yapılan yüzde 34 oranında zam ile emeğin milli gelirden aldığı payın hak ettiği seviyelere gelecek olmasını, büyümenin kapsayıcılığını artırması bakımından değerli buluyoruz” dedi. 

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

‘ARTIŞ ZAMLARLA ERİMEMELİ’

ANADOLU Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, yeni asgari ücret artışını işverenler olarak bekledikleri bir oran olarak gördüklerini, bu artışın zamlar karşısında eritilmemesi gerektiğini belirtti. Aydın,  “Çalışanların refah seviyesinin artırılmasının temel koşulu enflasyonla mücadeleden geçiyor. Asgari ücreti ne kadar artırırsak artıralım enflasyonu tek hanelere çekmediğimiz sürece insanlarımızın refah seviyesi de artmıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

 

‘PAKETTE ÜÇ KONU DAHA YER ALMALI’

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç  asgari ücret paketinde üç konunun daha yer almasının yararlı olacağı kanaatinde olduklarını belirterek, bu konuları şöyle sıraladı: “Bunların birincisi, ‘Gelir Vergisi dilimlerinin’ asgari ücret artışı ve son beş yılda yaşanan kayıplar dikkate alınarak güncellenmesi, ikincisi ‘kıdem tazminatı tavanının’ enflasyon kadar yükseltilmesi, üçüncüsü ise ‘SGK üst limit çarpanının’ evvelki oranlara çekilmesidir.”

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

‘BÖLGESEL ÜCRET FİKRİ DEĞERLENDİRİLMELİ’

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, işçilerin alın teri ve emeklerinin enflasyonun altında ezdirilmemesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Asmalı, “Mevcut destek ve teşviklerin artırılması elzemdir. Ulusal asgari ücret uygulamasına alternatif olarak bölgesel asgari ücret uygulaması fikrinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini yineliyoruz” diye konuştu.

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

‘KONUT FİYATLARINA YANSIR’

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “Asgari ücret artışının işletmelerdeki tüm çalışanların ücretlerini etkilemesi yönüyle önemli bir üretim maliyeti artışı oluşturduğu bir gerçektir.  TÜİK’in 12 Haziran günü açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksi’ne göre inşaat malzemesi fiyatları yıllık bazda yüzde 40 yükselirken, işçilik maliyet endeksinde bu oran yüzde 103’e ulaştı. Bu artışların konut satış fiyatlarına yansıması da kaçınılmaz olacaktır” dedi. 

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

‘ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

İSTANBUL Tekstil ve Ham maddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de yayınladığı mesajında, “1.2 milyon kişiye istihdam sağlayan tekstil sektörü olarak, asgari ücret artışının ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Çalışanlarımızın refah seviyesinin artırılması için yapılan artış önemli. İstihdamın işverene maliyeti 700 doların üzerine çıktı. Destekler artırılmalı” ifadelerini kullandı.

Yeni asgari ücret 11 bin 402 TL

BAKMADAN GEÇME!