Yapı denetimin kapsamı genişliyor

Güncelleme Tarihi:

Yapı denetimin kapsamı genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2017 10:45

ÇANAKKALE’DE üst üste depremler yaşanırken Türkiye’de 6,5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşümde, yapı denetim zorunluluğunun kapsamı genişletiliyor. Düzenlemeyle camiler için de yapı denetimi zorunlu hale geliyor. Yeni yapılacak cami, Kuran kursu gibi yerlerde yapı denetim kuruluşları aktif rol alacak. İbadet yerlerinin yapı denetim ücretinde, yüzde 75 oranında indirime gidilecek.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı Meclis’e gönderilecek. İbadet yerlerine yönelik yapılan düzenlemeyi değerlendiren Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, camilerinde deprem riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 

DEPREM RANDEVUYLA GELMEZ
Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Şahin, “Deprem randevu ile gelmez. Hangi gün hangi saatte depremle nerede karşılaşacağımızı bilemeyiz. Bunun için konutların yanı sıra cami ve Kuran kursu gibi yerlerin de yapı denetimine tabi olması olumlu bir gelişme. Bu uygulama ile yeni yapılan camiler depreme karşı daha dayanıklı olacak. Eski camilerin esaslı tadilatları sürecinde de yapı denetim kuruluşlarına görev düşecek” dedi.

Haberin Devamı

İBADETHANEYE TEŞVİK
Meclis’e gönderilecek düzenlemeye ilişkin gerekçede, bakanlığın yaşanabilir ve sürdürülebilir kentsel ve kırsal çevrelerin oluşturulmasına nitelikli ve güvenli yapılaşmasının sağlanmasına, uluslar arası ortamlarda rekabet edebilir bir meslek ortamının oluşturulmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere teşkilatlandırıldığına dikkat çekildi. Gerekçede şu ifadeler yer alıyor:

“Yapı denetim sisteminin etkin bir şekilde ifa edilebilmesini teminen eylem-yaptırım dengesi gözetilerek idari müeyyide sürelerinde değişikliğe gidilmiş. Teminat alınması ve idari müeyyide uygulanması sırasında uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi için de Kanunun 8’inci maddesinde yer alan diğer hükümlerde yeniden düzenlemeye gidilmiştir. Toplum hayatında önemli bir yeri olan dini yapıların inşa edildiği taşınmazların sahiplerine bakılmaksızın yapı denetim kuruşluları tarafından denetlenmesine imkan sağlanmış ve teşvik içinde hizmet bedelinde indirime gidilmiştir.”

 

BAKMADAN GEÇME!