Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 07:00

Yapay zekâ sistemleri artık o kadar iyi hale geldiler ki; daha önce, o da olmaz denilen alanları şekillendirmeye başladılar. Bu bağlamda geliştirilen yeni sistemler sanat ve görsel yaratıcılık konusunda “elimizde kalan” son kaleyi de yıkmaya başlamış durumdalar.

Haberin Devamı

Yapay zekâ ya da makine öğrenme sistemlerini bir geliştiriyoruz, onları biz eğitiyor, biz besliyoruz. Bu sistemler insan gibi yaratıcı düşünceye sahip değiller ancak artık bu da değişiyor. Çünkü büyük veritabanları sayesinde eğitilen bu sistemler, artık herhangi bir insandan daha fazla bilgiye sahipler ve bu bilgiyi üretmek ya da başka bir deyişle tasarlamak için de kullanabiliyorlar. Uzun süredir görsel sanat ve tasarım konusunda yapay zekâ sistemlerinin insanların yerini alamayacağı iddia ediliyordu. İnsanlardaki yaratıcı düşüncenin bir makine tarafından taklit edilemeyeceği söyleniyordu. Ancak bu dönem gerçek anlamda geride kalıyor. Yeni nesil yapay zekâ sistemleri, milyarlarca görsel ile eğitilmeleri ve erişebildikleri görsel kaynaklar sayesinde tasarım konusunda da bize ihtiyaç bırakmayacak. Bu konuda son dönemde en çok ses getiren yapay zekâ sistemlerinden birisi DALL-E 2 oldu. ABD merkezli OpenAI tarafından geliştirilen DALL-E 2, yazılan cümleleri saniyeler içerisinde bir fotoğrafa ya da tasarıma dönüştürebiliyor.

Haberin Devamı

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

SİSTEM CÜMLEYİ ALGILIYOR

Bu sisteme “Mars üzerinde at binen astronot” gibi garip cümleler dahi girilerek gerçekçi sonuçlar alınabiliyor. Sistem girilen cümleyi algılıyor ve elindeki inanılmaz veritabanı ile cümleyi bir tasarım haline getirerek görselleştirebiliyor. Burada çoğu kişinin bir yapay zekâ tarafından yapıldığını anlamayacağı kalitede çıktılar verebilen sistem, tek bir sonuç da ortaya koymuyor. Sisteme yukarıdaki gibi cümleler girildiği zaman saniyeler içerisinde birden fazla sonuç hazırlanıyor. Bu tarz sistemlerin en güçlü oldukları yanları ise hiçbir zaman yerlerinde saymayacak olmaları. Yapay zekâ sistemleri girilen her cümle ve hazırlanan her tasarım ile daha gelişmiş hale geliyor, öğrenerek kendisini geliştirebiliyor. Yapay zekânın görsel sanatlar dönüşümünde en çok çalışan isimlerden birisi de ekran kartı devi Nvidia. Firmanın DALL-E 2’ye benzer bir GauGAN 2 isimli yapay zeka sistemi bulunuyor. Bu sistem de girilen cümleleri / kelimeleri görsel hale getirebiliyor ve bundan büyük bir başarı gösteriyor.

Haberin Devamı

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

BASİT ŞEKİLDE ÇİZİN

Süreçte yine oldukça şaşırtıcı başka çalışmalar da bulunuyor. Örneğin şu an basit çizimleri inanılmaz gerçekçi fotoğraflar ya da tasarımlar haline getiren yapay zekâ sistemleri bulunuyor. Hatta bunların bazıları tarayıcı temelli olduğundan şu an aktif olarak da denenebiliyor. Burada çok farklı örnekler var. Örneğin Google’ın Imagen ismi yeni gösterimini yaptığı direkt olarak DALL-E 2 benzeri sistemi yanında “Chimera Painter” isimli bir tarayıcı tabanlı aracı da bulunuyor. Bu araç sayesinde basit çizimler “mistik canavarlar” haline getirilebiliyor. Bu konuda en gelişmiş çözümlerden birisinde yine Nvidia’nın imzası bulunuyor. Şirketin beta olarak denenebilen ücretsiz sistemi “Canvas”, inanılmaz basit çizimleri dahi saniyeler içerisinde harika sanat eserleri, tablo olabilecek manzaralar haline getirebiliyor. Her çizimde daha iyi hale gelen sistem, sonuçlarını tek tuşla farklı tarzlara dönüştürebiliyor olmasıyla da çok dikkat çekiyor. Bu daha çok manzara çizimlerine odaklanan sistem, yapay zekâya denizi, gökyüzünü, bulutları ya da kara kısımları gösterdiğiniz basit çizgileri dahi inanılmaz etkileyici sonuçlar olarak karşınıza getirebiliyor.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKÂDAN YARATICI ÇALIŞMA

Yapay zekâ ve makine öğrenme sistemleri birçok alanda hayatımızı inanılmaz kolay hale getirdi ve buna devam ediyorlar. Artık sanat alanına da adım atan bu teknolojiler, gelecek için hem heyecanlandırıyor hem de korkutuyor. Makineleşme ile beraber insanoğlunun elinde sadece yaratıcı düşünebilme ve bunu somut hale getirebilme yetisi kaldı. Ancak yakında bunu da kaybedebiliriz. Yaratıcı çalışmalar yakın gelecekte sadece yapay zekâ sistemlerine söylenerek saniyeler içerisinde halledilebilir hale gelebilir.

ÇİN, UZAYDAN İNTERNET SUNAN STARLİNK İÇİN ‘SAVUNMA SİSTEMLERİ’ İSTİYOR

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

Haberin Devamı

Elon Musk’ın şirketi SpaceX tarafından geliştirilen ve uzaydan internet sunan Starlink sistemi büyüyor. 2023 yılında Türkiye’de de açılacak sistemden Çin endişe ediyor. Starlink sistemi ulusal güvenliklerini tehdit ederse diye bazı savunma mekanizmaları geliştirmek isteyen ülke, burada gerekirse Starlink uydularını vurmayı dahi hedefliyor.

INSTAGRAM UYGULAMASINA ‘KAYIP ÇOCUK BİLDİRİMLERİ’

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

Instagram, ilk olarak ABD merkezli olarak kayıp ya da kaçırılan çocuklar için bildirim geçmeye başladı. Konum üzerinden yapılan bildirimlerde, kaybolan çocuğun fotoğrafları ve çocuğu gördüyseniz bildirmeniz için gerekli iletişim bilgileri yer alıyor. Bu özelliğin daha sonra diğer ülkelere açılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

WHATSAPP’TAN ‘MESAJ DÜZENLEME’ İMKÂNI

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

WhatsAppın en son beta sürümlerinde görüldüğü kadarıyla yakında uygulamada atılan bir mesaj, atıldıktan sonra düzenlenebilecek. 2017 yılından bu yana gündemde olan bu özellik sayesinde yazım hataları düzeltilebilecek, hatayı düzeltmek adına tekrar mesaj atılmasına gerek kalmayacak.

EPİC GAMES VE VOLVO ‘UNREAL ENGİNE’ ORTAKLIĞI KURDU

Yapay zekâ sanatı ele geçiriyor

Oyun firması Epic Games ve otomobil firması Volvo, Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine özelinde bir ortaklık kurduklarını duyurdu. Bu ortaklık kapsamında Volvo’nun yeni nesil elektrikli araçlarındaki ekranlar için Unreal Engine ile yapılmış gerçekçi animasyonlar ve grafikler üretilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!