Wall Street’te savaş korkusu

Güncelleme Tarihi:

Wall Street’te savaş korkusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2013 01:00

Amerikan borsaları Suriye’de gerçekleşen kimyasal silahlı saldırı ve ardından gündeme gelen müdahale seçeneği ile son 15 ayın en kötü ayını geçirdi.

Haberin Devamı

Ağustos ayında, Dow Jones Sanayi Endeksi ortalama yüzde 4, Standard & Poor’s 500 Endeksi ortalama yüzde 3 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi ortalama yüzde 1 düşüş yaşadı. Bu rakamlarla birlikte Amerikan borsaları Mayıs 2012’den beri en kötü performansını gösterdi. Mayıs 2012’de Amerikan borsaları Amerikan ekonomisinde işgücü verilerinin oldukça zayıf gelmesi üzerine büyük düşüş yaşamıştı. Bu seferki düşüşün aslan payını ise Suriye’ye müdahale oluşturuyor.

DARBE SURİYE’DEN GELDİ

Ağustos ayının son haftasına kadar ABD Merkez Bankası Fed kaynaklı belirsizlikler ve ABD ekonomisinde toparlanmanın gecikmesine işaret eden veriler yüzünden istikrarlı bir şekilde düşen Dow Jones Sanayi ve S&P 500 endekslerine son darbe Suriye ile geldi. Geçtiğimiz pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’deki kimyasal saldırıdan Esad rejimini sorumlu tutması ve müdahale seçeneğini gündeme getirmesiyle Wall Street borsaları tekrar düşüş trendine girdi. Müdahale kapsamının tartışıldığı haftayı dalgalı geçiren Amerikan borsaları haftanın son gününde John Kerry’nin tonu sertleşen konuşmasıyla yönünü yine aşağıya çevirdi. Ayın son işlem gününde Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,21 azalarak 14.810,31 puana düştü. Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0,32 değer kaybederek 1.632,97 puana, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,84 azalarak 3.589,87 puana gerileyerek Wall Street’i 15 ayın en kötü performansını perçinledi.

DİĞERLERİ DE KAYIPTA

Suriye’ye müdahale gerginliği sadece ABD borsalarını etkilemedi. 26 Ağustos’ta John Kerry’nin ilk konuşmasının ardından dünya borsaları istikrarlı bir şekilde düştü. Doların yükselmesinden etkilenen Brezilya ve Türkiye’de borsaların düşüşü Suriye müdahale krizi ile daha da sertleşirken müdahale için adı geçen ülkeler Fransa ve İngiltere borsalarında da düşüşler hızlandı.

Haberin Devamı

Gözler istihdam verisinde

SURİYE’deki gerginliği fiyatlayan Wall Street borsaları gözünü gelecek hafta açıklanacak verilere çevirdi. Pazartesi açıklanacak ISM imalat verileri ile birlikte Çarşamba günü açıklanacak ABD dış ticaret verileri ekonomik toparlanmaya yönelik işaretler verecek. Ancak asıl işaret haftaya cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinde olacak. Temmuz ayında 162 bin kişi gelen tarım dışı istihdam rakamı Fed’in ne yapacağı konusunda kafalarda soru işareti bırakmıştı. Fed’in Eylül ortasındaki kritik toplantısı öncesi tarım dışı istihdam verileri Wall Street borsalarındaki gidişatı da büyük ölçüde etkileyecek.

Haberin Devamı

Wall Street’te savaş korkusu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!