Üretici ile marketin fiyat farkı yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Üretici ile marketin fiyat farkı yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2022 07:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarını yaptığı basın açıklamasında değerlendirdi. Ağustos ayında üretici ile market arasında en fazla fiyat farkının elmada görüldüğünü kaydeden Bayraktar, “Ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 719.5 ile elmada görüldü” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla sırasıyla, elma, marul, kuru üzüm, limon, sivri biber ürünlerinde gerçekleştiğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Elmadaki fiyat farkını yüzde 315.8 ile marul, yüzde 240 ile kuru üzüm, yüzde 230 ile limon, yüzde 208.9 ile sivri biber takip etti. Elma 8.2 kat, marul 4.2 kat, kuru üzüm 3.4 kat, limon 3.3 kat, sivri biber 3.1 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Üreticide 2 lira olan elma 16 lira 39 kuruşa, 2 lira 34 kuruş olan marul 9 lira 73 kuruşa, 14 lira 50 kuruş olan kuru üzüm 49 lira 30 kuruşa, 6 lira 50 kuruş olan limon 21 lira 45 kuruşa, 4 lira 14 kuruş olan sivri biber 12 lira 79 kuruşa markette satıldı. Girdi fiyatlarının yüksekliği tüketicileri yüksek fiyattan ürün tüketmek zorunda bırakıyor. Bu da daha yüksek enflasyon olarak geri dönüyor. Üreticilerimizin maliyetlerini düşürmeden tüketicilerin de ucuz gıdaya ulaşması mümkün değil. Ürünlerdeki fiyat artışlarına rağmen üreticilerimiz zor durumda. Çünkü tarımsal maliyetlerdeki artışlar, tarımsal üretici fiyatlarındaki artışların çok üzerinde artmaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

“Girdi fiyatlarının yüksekliği tarımsal büyümeyi de olumsuz etkiliyor” diyen Bayraktar, “Tarım sektörü 2.çeyrekte yüzde 2.9 küçüldü. Bu çeyrekte hasat edilen tarımsal ürünlerde kullanılan girdilerin fiyatlarındaki önemli artışlardan dolayı ekiliş alanlarındaki azalma ve yetersiz girdi kullanımının getirdiği üretim düşüşü tarımsal büyümede gerilemenin ana faktörü oldu” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!