Türkiye'de organiğin payı düşük

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede organiğin payı düşük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2014 01:23

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada, 1999'da 15,2 milyar dolar olan organik pazar büyüklüğünün, 2011 yılına kadar 4 katından fazla artarak 62,9 milyar dolara çıktığını belirterek, "Organik pazarda ülkemizin yaklaşık 300-350 milyon dolar pay aldığı tahmin ediliyor ki bu rakam Türkiye'nin potansiyeli dikkate alındığında daha da artırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Organik Tarım Araştırma Enstitüsü ile Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) verilerine göre, 162 ülkede Türkiye'nin yarısı kadar bir alanda 1,8 milyon üreticinin organik tarım yaptığını, 37,2 milyon hektar olan organik tarımsal üretim alanlarına, arılık için sertifikalandırılan alanlar, doğadan toplama yapılan tarım dışı 32,5 milyon hektarlık organik alan da dahil edildiğinde, organik tarım alanlarının toplam 69,7 milyon hektara ulaştığını belirtti.

Dünyada, 1999 yılında 15,2 milyar dolar olan organik pazar büyüklüğünün, 2011 yılına kadar 4 katından fazla artarak 62,9 milyar dolara çıktığını ifade eden Bayraktar, organik pazarda Türkiye'nin yaklaşık 300-350 milyon dolar pay aldığının tahmin edildiğini, bu rakamın Türkiye'nin potansiyeli dikkate alındığında daha da artırılabileceğine işaret etti. Bayraktar, Türkiye'nin, organik tarımsal üretim alanından aldığı yüzde 1,2'lik payla dünyada 12. sırada yer aldığını kaydetti.

Bayraktar, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere organik tarımdan çok büyük kazanç elde edebileceğine dikkati çekti.

Türkiye'de 1996'da 6 bin 790 hektar olan organik tarımsal üretim alanlarının, 2012'ye gelindiğinde 103,5 kat artışla 702 bin 909 hektara ulaştığını bildiren Bayraktar, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'de organik tarım alanlarının toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler alanı içindeki payı, 2012 yılında yüzde 2,95 oldu. Başlangıçta 8 ürün çeşidi üretilirken, bugün bu rakam 200'ü aşmıştır. 2004 yılında 10 olan organik hayvancılık yapan çiftçi sayısı, 2012 yılında 1587'ye çıktı. Organik arıcılıkta ise 2005 yılında 370 olan üretici sayısı 2012 yılında 750'ye ulaştı. Bu çiftçiler, 92 bin 142 adet kovandan 517 ton bal ürettiler.

Verilen destekler de üreticileri organik tarıma yönlendirdi, bu üretim dalının benimsenmesini ve organik tarımın gelişmesini sağladı. 2013 yılı için de organik meyve sebze üretimi yapan üreticilere dekar başına 70 lira, tarla bitkileri için dekar başına 10 lira, anaç sığır ve manda için hayvan başına 150 lira, buzağı için 50 lira, anaç koyun ve keçi için hayvan başına 10 lira, arılı kovan için kovan başına 5 lira, alabalık için kilogram başına 0,35 lira, çipura ve levrek için kilogram başına 0,45 lira ödeme yapılacağı kararlaştırıldı."

Bayraktar, "organik tarıma başlamak isteyen üreticilerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl veya İlçe müdürlüğünden güncellenmiş onaylı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı, yapacağı üretime göre ise büyükbaş hayvancılık işletmeleri için Türkvet'den onaylı İşletme Tescil Belgesi, küçükbaş hayvancılık işletmeleri için Koyun Keçi Kayıt Sistemi'nden onaylı belge ve arıcılık işletmeleri için ise Arıcılı Kayıt Sistemi'nden onaylı belgeleri almaları gerektiği" bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!