Türk müteahhitler devler liginde ikinci

Güncelleme Tarihi:

Türk müteahhitler devler liginde ikinci
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2023 07:00

Türkiye, ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 40 firma ile yer aldı ve dünya ikinciliğini korudu.

Haberin Devamı

Listede 81 firmayla birinci yine Çin olurken, üçüncü sırada 39 firma ile ABD bulunuyor. Dünya çapında referans alınan inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record), her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı listeye göre, ilk 100 firma arasına 6 Türk firması girmeyi başardı. Geçen yıl olduğu gibi 2 Türk firması ilk 50 firma arasında yer buldu. Türkiye’nin küresel inşaat pazarından aldığı pay ise yüzde 4.4 oldu.

SORUNLARA RAĞMEN İKİNCİLİK KORUNDU

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, “Müteahhitlerimiz, uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen küresel devler liginde ülkemizi ikinci sırada temsil etmeyi sürdürüyor. Üstelik bu başarıyı, yanı başımızda 1.5 yılı aşkın süredir devam eden savaşa ve geleneksel pazarlarımızda süren sorunlara rağmen korumayı başardık. Türk müteahhitler olarak, 2021 yılında Covid-19 salgınından toparlanma sürecinde petrol fiyatlarındaki artışın da desteğiyle yurtdışında üstlendiğimiz proje büyüklüğü 30 milyar doları aşmıştı. Hemen ardından ise Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkışıyla sarsıldık. Savaşın hem küresel hem bölgesel etkileri altındaki sektörün yurtdışında üstlendiği proje büyüklüğü geçen yıl 19.1 milyar dolar oldu” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Türk müteahhitler devler liginde ikinci

M. Erdal Eren

KAYIPLAR KÖRFEZLE TELAFİ EDİLECEK 

“Lider pazarımız Rusya ve son yıllarda sektör için öne çıkan Ukrayna’da oluşan iş kaybımızı, ısınan siyasi ilişkilerimiz kapsamında başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri ile kapatmayı hedefliyoruz” diyen Eren şunları söyledi: “Savaşın yanı sıra maliyet artışları ve finansman temini sıkıntısı da sektörün öne çıkan sorunları oldu. Yurtdışındaki ihaleler için teminat mektubu temini ve kabulü konusunda büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Sorunun çözümü yönünde devlet yetkililerimizden güzel haberler gelmesini ümit ediyoruz. Böylelikle ülkemizin döviz gelirlerinin ve yurtdışında Türk işgücü istihdamının artırılmasında sahip olduğumuz rolü gururla ve artarak sürdürebileceğiz.”

Haberin Devamı

LİSTEDEKİ FİRMALAR

Türk müteahhitler devler liginde ikinci

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!