Tobb ev sahipliğinde Türkiye Ekonomi Şûrası toplandı... Harcamaları disipline ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Tobb ev sahipliğinde Türkiye Ekonomi Şûrası toplandı... Harcamaları disipline ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2023 07:00

TOBB ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şûrası’nda ekonomi yönetimi, bürokratlar ve iş dünyası bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında yeni dönemde kamuda harcamalar adına yeni adımlar atılacağını belirtti. Yılmaz, “Bütçemizin yapısını korumaya çalışıyoruz. Gelirlerimizi artırırken harcamalarımız disipline ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin 365 oda ve borsa başkanına seslenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni dönemde kamuda harcama adımları atacaklarını açıkladı. Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz kararlarının da olumlu olduğunu söyledi.

BÜYÜK BİR YÜKLE KARŞI KARŞIYAYIZ

TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası Cevdet Yılmaz başta olmak üzere kabine üyeleri, bürokratlar ve iş dünyasının katılımıyla yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Yılmaz, Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 4’lük büyümeyi başardığına dikkat çekti. Önümüzdeki süreçte Togg ve benzeri yeni fikir ve projelerle Türkiye yüzyılına yakışır projeleri hayata geçireceklerini kaydeden Yılmaz, “Sadece bu yıl bütçeden deprem için harcama 762 milyar liradır. Diğer kaynaklardan yapılan harcamaları dahil ederseniz daha büyük çıkıyor. 104 milyar dolarlık yük ortaya çıktı. Altyapı imar inşası, deprem bölgesinin sosyal ve ekonomik olarak yeniden ihyası inşası için yapılacaklar. Ne kadar büyük bir yükle karşı karşıya olduğumuzu takdir edersiniz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Buna karşın siyasi istikrar ve makro politikalar sayesinde CDS’in 700’den 400 baz puana gerilediğini kaydeden Yılmaz, “Risk priminin ekonominin sağlıklı görünümünü yansıtacak şekilde sağlıklı seviyelere gerilemesi beklenmektedir” diye konuştu.

Tobb ev sahipliğinde Türkiye Ekonomi Şûrası toplandı... Harcamaları disipline ediyoruz

MB’NİN KARARI OLUMLU

Yılmaz şöyle devam etti:

“Para politikası çerçevesinde miktarsal sıkılaştırmada bariz farklı uygulama yapılmaktadır. Merkez Bankası’nın faiz kararı olumlu. Tüketimde dengeli yapı öngörülürken üretimi, ihracatı destekleyici çerçeve oluşturulmaktadır. Deprem afetinin etkisi hariç bütçe açığını AB standartlarında tutmaya, tedbirler almaya başladık. Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar. Bunlar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Her yıl harcama gerektiren kalemler yapısal bozulmaya yol açıyor. Bütçemizin yapısını korumaya çalışıyoruz. Kamuda harcama anlamında da adımlar atmayı planlıyoruz. Gelirlerimizi artırırken harcamalarımız disipline ediyoruz. İsraf dediğimiz şey kaynakları verimsiz kullanmaktır. Tasarruf kaynak kullanmamak değil verimli kullanmaktır.

Haberin Devamı

SABIRLA DOĞRU POLİTİKALARI İZLEMEK

Hiçbir şey bir anda gerçekleşmiyor. Sabırla doğru politikalar izlediğinizde sonuç alıyorsunuz. Israrla ve sabırla doğru politikaları hep birlikte izleyeceğiz. Ortaya çıkan refahı toplum olarak paylaşacağız. İlkelerimiz, şeffaflık, tutarlılık ve uluslararası normlara uyumluluktur. Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını, kendi konumunu da ihmal etmeden yapıyoruz. Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak hedefimizdir. Yatırım ve kalkınmamızı sağlıklı olarak yolumuza devam ediyoruz.”

FİNANSMAN ERİŞİMİ SORUNU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da açılışta yaptığı konuşmada “Ekonomide elbette bazı sıkıntılar yaşıyoruz ama enseyi karartmıyor, mücadeleden vazgeçmiyoruz” dedi. Oda ve borsa başkanlarının 81 ilde reel sektörden en çok gelen konular ve çözüm önerilerini şurada sunacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Anadolu’yu sürekli dolaşan, firma ve sektörleri devamlı dinleyen biri olarak öne çıkan birkaç konuyu paylaşmak istiyorum. Reel sektör firmalarımız finansmana erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Büyümenin bereketi, her kesime yansısın istiyorsak, KOBİ’lerimize destek vermeli, uygun finansman imkânlarına ulaşmalarını sağlamalıyız. İkincisi, OECD katılık endeksinde İskandinav ülkeleri dahil en katı işgücü piyasası bizde. Bundan da herkes muzdarip. Mevzuatımız, daha fazla istihdam sağlayabilecek girişimcileri, adeta bundan caydırır bir halde. Üçüncüsü de, yatırımların önünü açabilmek üzere, yatırım yeri sorununu çözmeliyiz.

Haberin Devamı

Tobb ev sahipliğinde Türkiye Ekonomi Şûrası toplandı... Harcamaları disipline ediyoruz

Yine bu kapsamda İç Anadolu- Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlanmalı. Bu yeni sanayi havzasıyla, bir taraftan Marmara’daki yükü azaltabilir, aynı zamanda da yüksek teknoloji yatırımlar için Marmara’da alan açabiliriz. İş dünyası olarak her şeyden önce öngörülebilirlik istiyor, geleceğe dair yol haritası bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!