SORU: Tercümanlık faaliyeti ile uğraşmaktayım. Ayrıca tercüme edilen katalogların vb.'nin matbaaya hazırlanması ve matbaada hazırlatılıp müşteriye teslim edilmesi işi ile uğraşıyorum. Bu faaliyetlerim

Güncelleme Tarihi:

SORU: Tercümanlık faaliyeti ile uğraşmaktayım. Ayrıca tercüme edilen katalogların vb.nin matbaaya hazırlanması ve matbaada hazırlatılıp müşteriye teslim edilmesi işi ile uğraşıyorum. Bu faaliyetlerim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2001 16:46

CEVAP Tercümanlık faaliyeti serbest meslek faaliyeti olup bu faaliyetten elde edilen kazançta serbest meslek kazancıdır. Bu nedenle fatura değil serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmektedir. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görevle uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

Haberin Devamı

Bu nedenlerden dolayı tercümanlık işiniz nedeniyle fatura değil serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmektedir. Serbest meslek makbuzu yerine fatura düzenlemenizin en önemli farkı serbest meslek makbuzu üzerinden yapılacak gelir vergisi kesintisinde ortaya çıkacaktır.

Söz konusu kesintinin sorumlusu size iş yaptıran ve vergi mükellefi olan kişilerdir. Bu nedenle bu verginin kesilmemesinden bu şahıslar sorumludur. Bu işlemle ilgili olarak ortaya çıkacak vergi kaybı ve ceza hesaplaması ise biraz karışık olup sizin beyanlarınız ve defterleriniz üzerinden yapılacak inceleme sonucu net olarak belirlenebilecektir.

Bu konuda size kesin teyid verecek kurum vergi dairenizdir. Vergi dairenize yazacağınız bir görüş isteme yazısı ile konuya ilişkin vergi dairesinin görüşünü istemeniz gerekecek olup bu konuda yazacağınız dilekçeyi mali müşaviriniz veya muhasebeciniz ile birlikte yazmanızı tavsiye ederiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!