Sit alanı ve tam gün telaşı

Güncelleme Tarihi:

Sit alanı ve tam gün telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2013 01:34

AK Parti, TBMM’nin açılmasıyla birlikte aciliyet içeren Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması ile Tam Gün Düzenlemesi yasa değişiklikleri için olağanüstü toplantı yaptı.

Haberin Devamı

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması Yasa Değişikliği dün acil olarak komisyon gündemine alındı ve görüşüldü. Bu düzenlemenin gecikmesi, sit alanları ve Hazine arazilerinin gasp edilmesi sonucunu doğuracak. Konu, 2 ilginç dava ile hükümetin gündemine geldi. Biri bahçesindeki incir ağaçlarını kesen, diğeri yıllardan beri oturduğu evine kat çıkan 2 vatandaş, mahkeme tarafından ceza aldı.

Vatandaşlara, sit alanına müdahale ve tarihi eseri tahrip etmekten ceza verildi. Ancak bu vatandaşlar, Anayasa Mahkemesi’ne giderek, “Biz buraların SİT alanı olduğunu ve tarihi eser niteliği taşıdığını bilmiyorduk” diyerek itiraz ettiler. Mahkeme, ilgili kurumların gerekli duyuruları yapmadığı gerekçesiyle vatandaşları haklı buldu ve hükümete yasayı yeniden düzenlemesi için 1 yıl süre verdi. Geçen dönem TBMM’ye sevkedilen ancak yasalaştırılmayan bu düzenleme, acil olarak Genel Kurulu da görüşülecek. Yasanın ilgili maddesine, “SİT alanları, kültür ve tabiat varlıklarının yerleri ilgili bakanlık tarafından internet ortamında duyurulur” hükmü konulacak. Bu düzenleme yasalaşmazsa, aradaki boşlukta SİT alanlarını kullanan, tarihi ve kültürel eserler üzerinde uygulama yapan, hazine arazilerini kullanan vatandaşlara “müktesep hak” doğacağı belirtildi.

AK Parti yönetiminin, aynı hafta acil olarak gündeme alacağı bir başka düzenleme ise doktorlar için getirilen tam gün düzenlemesi olacak. Sağlık Bakanlığı’nın 2011’de Kanun Hükmünde Kararname ile uygulamaya koymaya çalıştığı düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından “yasa ile yapın” gerekçesiyle iptal edilmişti. Yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun doktorlar lehine daha esnek düzenlediği yeni tam gün uygulaması da önümüzdeki hafta yasalaştırılacak. Meclis’in bayramdan önceki iki önemli konusunu, bu iki düzenleme oluşturacak.

BAKMADAN GEÇME!