Sigortacılar okullarda müfredata girmek istiyor: Sigorta bilinci için eğitim şart

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar okullarda müfredata girmek istiyor: Sigorta bilinci için eğitim şart
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2024 07:00

Deprem bölgesini ziyaret eden sigortacılar, depremde oluşan 100 milyar dolarlık kaybın 5 milyar dolarını karşılayabildiklerini belirterek, “Sigortalılık düşük olduğunda kapasitemizin altında hasar ödedik. Sigortacılığın eğitime girmesi gerekiyor ki, bilinç artsın, biz de kamunun üzerindeki yükü hafifletelim” dediler.

Haberin Devamı

6 Şubat depreminin birinci yıldönümünde sigorta sektörünün temsilcileri deprem bölgesini ziyaret etti. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Necipoğlu, TSB Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Ölken, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı deprem bölgesinden açıklamalar yaptı.

11 ili etkileyen depremde DASK hariç 75 milyar TL’lik sigortalı hasar oluştu, 50 milyar TL’lik kısmı sigorta şirketleri tarafından ödendi.

KAMU İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR

TSB Başkanı Uğur Gülen, sigortalılık oranının artırılması, sonraki olası depremlerde sigorta sektörünün, kamunun üzerindeki yükü alabilmesi için toplu bir çaba gerektiğini, bunun da sadece sigortacıların görevi olmadığını belirterek, “DASK zorunlu bir sigorta ise bunun zorunlu olması ve yüzde 100 sigortalılık oranına ulaşması lazım. Her konutun, her işyerinin DASK’a sahip olması gerekir. Türkiye’de sigortalılık oranını biraz zorlayarak arttırmak, sonra da bunu alışkanlık haline getirecek uygulamalar yapmamız lazım. Bizler bir kere müşteriyi yakaladığımız zaman, o müşteriyi artık sigortadan mahrum bırakmıyoruz. Ama şu ilk içeri girme adımını kamuyla birlikte yapmamızın önemli” dedi.

Haberin Devamı

Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Necipoğlu, depremde, sigorta şirketlerinin kapasitelerin çok altında hasarlar ödediklerini belirterek, “Keşke sigortalık oranı yüksek olsaydı, daha çok katkı sağlasaydık. Türkiye’nin herhangi bir yerindeki depreme biz sigortacılar olarak hazırız yeter ki, sigortalılık oranı artsın, biz kapasite buluruz” şeklinde konuştu.

OLASI DEPREMLERE HAZIRIZ

-TSB Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Gurubu Başkanı Ahmet Yaşar, dünyada geçen sene afetlerden kaynaklı hasarın 380 milyar dolar olduğunu, bunun da 118 milyar dolarının sigortalı hasar olduğunu belirterek, “Türkiye’de 103 milyar dolarlık hasarın sadece 5 milyar doları sigortalıydı. Sigortalılık oranını arttırabilmemiz için farkındalığı hep birlikte arttırmamız lazım” dedi. Yaşar, sigorta sektörünün Kahramanmaraş depreminden çıkarttığı dersle, bundan
sonraki olası depremlere de hazır olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

TSB Yönetim Kurulu Üyesi ve AXA CEO’su Yavuz Ölken, sektörün, sigortanın önemini anlatmaya çalıştığını ancak eğitimin içine sigortanın giremediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Sigortanın üniversite, lise eğitimlerine girmesi gerekiyor. Depremde sigortanın ne olduğunu öğrendik. Hasar ödediğiniz zaman aslında yaraların büyük bir kısmı sarılabiliyor. İkincisi finansal olarak sigorta sektörünün güçlü olması gerektiğini öğrendik. Özellikle sanayi kuruluşlarda riske hazırlanmanın yetersiz olduğunu öğrendik. Türkiye’de, sigorta halen masraf olarak görülüyor, bu algıyı kıramadık. Bunun eğitimle tabana inmesi gerektiğini düşünüyorum.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!