Şehrime boşuna ‘Kahraman’ demediler: ‘Mutlu tezgâh’ yine mutlu olsun

Güncelleme Tarihi:

Şehrime boşuna ‘Kahraman’ demediler: ‘Mutlu tezgâh’ yine mutlu olsun
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 07:00

Kahramanmaraş’ın ilk kadın kooperatifi Mutlu Besin’in kurucusu Cennet Polat, CarrefourSA’nın “Üretime Doğrudan Destek” projesi kapsamında İstanbul’daki açık çarşıda tezgâh kurdu.Ancak üç çocuk annesi Cennet Polat’ın (43) tezgahı boştu. “Biz 15 kadın günlük 100 kg tarhana satıyorduk. Kimse mutsuz olmasın diye kooperatifin adını da ‘mutlu’ koymuştuk. Depremde en neşeli arkadaşımızı kaybettik. Şimdi kimse mutlu değil” diyen Polat, bundan sonra ne olacak sorusunu şöyle yanıtladı: “Net yanıt veremediğim tek soru bu. Bizi ancak üretim ayakta tutar, tek bildiğim bu.Benim şehrime boşuna ‘kahraman’ demediler.” ö

Haberin Devamı

İstanbul İstinye’de tam da 8 Mart’a yakışır bir çarşı kuruldu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın kooperatiflerinin, coğrafi işaretli ürünlerinin satıldığı bu çarşı, CarrefourSA’nın her yıl 8 Mart’ta gerçekleştirdiği “Kadın Üretici Pazarı” etkinliği kapsamında doğal ürünlere meraklı müşterileri ağırladı. 2018’den bu yana gerçekleşen Kadın Üretici Pazarı bu yıl deprem nedeniyle şirketin başlattığı “Üretime Doğrudan Destek” çatısı altında yapıldı. Heybeliada’dan da kooperatif vardı, Trabzon’dan da. Ancak deprem bölgesinden gelen kadın kooperatiflerinin tezgâhlarında derin bir hüzün karşıladı müşterileri. Özellikle Kahramanmaraş’tan gelen Mutlu Tarım Kadın Kooperatifi’nin tezgâhı boştu. Çünkü kooperatifin tüm kadınları onlarca yakınını depremde kaybetmişti. Tezgâhta başı ellerinin arasında duran kurucu Cennet Polat, “Aslında biz cips tarhana, sumak, dolmalık kurular, meyve-sebze satıyoruz ama buraya getiremedik” dedi.

Haberin Devamı

İLK KADIN KOOPERATİFİ

43 yaşında, üç çocuk annesi Cennet Polat, kendi deyimiyle “muhafazakar çevrenin şanslı kız çocuklarından’. “Sekiz kardeşin en küçüğüyüm. Çok medeni altı ağabeyim, onları aratmayacak bir eşim var. Sürekli desteklendim. Özgüvenim oradan geliyor. Liseden sonra evlendim, ‘kadın çalışamaz’ diyorlardı, girişimci oldum. Söz hakkı tanınmamış kadınların topraklarında bir kadın olarak esnaf oldum” sözleriyle anlattı kendini bize. Önce böreklik yufka satmaya başladı, sağlık sorunları çıkınca başka kadınları da ortak etti işine, kadın kooperatifi kurdu.
Polat, “Kahramanmaraş’ın bakanlık kayıtlı ilk kadın kooperatifini kurduk. Kapıdan kimse mutsuz çıkmayacak dedik, adımız ‘Mutlu Besin’ oldu. Çok neşeliydik. Günde 100 kg tarhana satıyorduk. Bugün bu pazara birçok ürünle gelecektim. Tezgahım dolu olacaktı ama depremde çok insan kaybettik. Evlerimiz yıkıldı. Kooperatifin en neşelisini, arkadaşımızı toprağa verdik” diye anlattı yaşadıklarını.

Şehrime boşuna ‘Kahraman’ demediler: ‘Mutlu tezgâh’ yine mutlu olsun

Cennet Polat

Haberin Devamı

KİMSENİN YIKILMAYA HAKKI YOK

Deprem, kurduğu işin Türkiye’nin dört bir yanında kız kardeşi olduğunu göstermiş Cennet Polat’a. Çocuklarını şehir dışındaki bir kadın üreticiye gönderip yardım için kaldığını söyledi. “81 ilden kadınların gönderdiği yardımlarla burada yemek verdik. Şehrimi terk etmeyi hiç düşünmedim. Bu şehre boşuna ‘kahraman’ demediler. 6 Şubat’tan beri sadece nefes alıyorum. Buraya da oradaki insanlar için geldim. Kimsenin yıkılmaya hakkı yok. Burada tezgahımı açtım ki üretmeye, var olmaya devam edecimizi gösterelim” dedi. Bundan sonra ne olacak? Polat “Yanıt veremediğim tek soru bu. Bildiğim tek şey, üretmekten başka çaremiz yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ÜRETMEK İSTEYEN BİZİMLE YOLA DEVAM EDECEK’

Carrefoursa CEO’su Kutay Kartallıoğlu, depremin ilk gününden itibaren 11 ildeki üreticiler ve kooperatiflerin ellerindeki ürünleri satın alarak bölgeye destek verdiklerini söyledi. İstinye Hiper mağazasında kurulan pazar yerine 18 kadın kooperatifinin katıldığını belirten Kartallıoğlu, “Bugün burada 18 üreticimiz bizimle. Bunlar arasında deprem bölgesinde toprağını, üretim alanlarını kaybeden üreticilerimiz de var. Kayıplar olsa da üretime devam etmek isteyen, toprağını terk etmek istemeyen bu üreticilerimiz CarrefourSA ile birlikte yollarına devam edecek. Üretimin durduğu bereketli Anadolu topraklarını yeniden canlandırma vakti. Hep birlikte yaraları sararken CarrefourSA olarak yerel üretimi de birlikte kalkındıracağız” dedi. “Üretime Doğrudan Destek Günleri”nde bu yıl Antre Gourmet, Pales, Efeler Çiftliği, Laz Kızı, Ezgi Gıda, Beta Gıda, Heybeli’nin Heybeleri, Shopsa, Mimi Tarım Ürünleri, Norm Tarım, Dicleli Gıda, Adana Kooperatif Birliği, Mutlu Besin, Songültepe ve Saatli Köyleri Kooperatifi, Beyelması ve Kaşpınar Köyleri Kooperatifi ve Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!