Satıcıların yüzde 97’si esnaf ve KOBİ

Güncelleme Tarihi:

Satıcıların yüzde 97’si esnaf ve KOBİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 07:00

Danışmanlık şirketi SEAL’ın, Trendyol için hazırladığı 2018-2021 dönemini kapsayan Trendyol’un Firma Performansına Etkileri Raporu’na göre, 2018 yılında platform satıcılarının yüzde 83’ü esnaf ve KOBİ’lerden oluşurken, 2021 yılında bu oran yüzde 97’ye çıktı.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan ve Türkiye'deki tüm işletmelerin gelir tablosu ve bilanço verilerini içeren Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) veri tabanı kullanılarak hazırlanan rapora göre platforma katılan şirketler ilk yıldan itibaren ciro, istihdam, işgücü verimliliği, patent-marka tescili ve kadın istihdamı gibi başlıklarda Trendyol’da satış yapmayan firmalara göre büyüme gösteriyor.

İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİ

Satışın gerçekleştiği yıl yüzde 1.62, bir sonraki yıl ise yüzde 5 daha yüksek işgücü verimliliği ile faaliyet gösteren Trendyol satıcıları, benzer yapıdaki firmalarla kıyaslandığında satışın gerçekleştiği yıl ve bir sonraki yıl 2 kat daha fazla patent, marka tescil ve faydalı model başvurusu yapıyor. Projenin çıktılarını değerlendiren Trendyol Grubu İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, “Bu çalışmada, Trendyol’da satış yapmanın, esnaf ve KOBİ’lerin performansına etkileri ölçülmekte. Türkiye’deki tüm işletmelerin bilanço ve gelir tablosu verileri ve uygun ekonometrik yöntemler kullanılarak yapılan bu çalışma, iyi işleyen pazaryerlerinin, bulundukları ülkedeki şirketlerin dönüşümüne yaptıkları katkıyı ortaya koyması açısından bir ilk” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!