Sanayide sigorta riski var

Güncelleme Tarihi:

Sanayide sigorta riski var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2024 07:00

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de Sanayinin Sigortalanması-Çözüm Önerileri’ etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Reel sektörde sigorta araçları yeteri kadar benimsenmiyor. Sigortanın sosyal ve ekonomik hayattaki kıymetini daha fazla yaymalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz 2023 yılında TOBB tarafından sigorta teminatı bulmayan sanayi kuruluşlarına yönelik yapılan bir anket çalışmasına atıfta bulunarak, “Ankete katılan sanayi kuruluşlarının yüzde 51’i son 5 yıl içerisinde hiçbir hasar yaşamamalarına rağmen sigorta poliçelerinin yenilenmediğini ve diğer sigorta şirketlerinden de poliçe yaptıramadıklarını beyan etmiş. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketi sonrasında, büyük yatırımlara sahip bölgedeki sanayicilerimizin sigorta yaptırmamaları ya da yeteri kadar sigorta teminatı almamaları nedeniyle ağır maliyetlere katlandıkları da ortadadır. Burada hem sigorta aracılarının sanayicilerimizi doğru bilgilendirmekte daha proaktif olmaları hem de sanayicilerimizin risk değerlendirme konusunda daha hassas olmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ZORLUK ÇEKİYORLAR

Geçen yıl dünya genelinde iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal afet kaynaklı hasarların reasürans piyasasında daralmaya ve maliyet artışı yarattığına dikkat çeken Yılmaz, “Sigorta şirketlerinin karşı karşıya kaldığı bu maliyet artışlarının sanayicilerimize prim artışı olarak yansıdığını ve sanayicilerimizin sigorta teminatı bulmakta zorluk çektiğini biliyoruz. Bu sorunları aşma yönünde sanayicimizin ve sigortacılık sektörünün ortak akıl ve işbirliği içinde çalışacağına olan inancımız tamdır. Reel sektörün sigortalanabilir risklerinin önceden belirleyip, gerekli tedbirleri almaya bizler de hazırız. Marmara bölgesindeki sanayi tesisleri başta olmak üzere kritik altyapıların afet risk analizlerini kalkınma ajansları koordinasyonunda tamamlayacağız” dedi.

BAHÇIVAN: TESİSLERDEN KAÇINIYORLAR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, son günlerde sigorta alanında sanayicilerin zorlandığını anlattı. Bahçıvan, şöyle dedi: “Başta kimya, boya, plastik, kâğıt gibi sektörlerde olmak üzere sigorta şirketlerinin sanayi tesislerini sigortalamaktan kaçınmaları, çok yüksek primler talep etmeleri veya teminat vermek istememeleri gibi durumlarla sıklıkla karşılaşıyorduk. Bunun bir nedeni yüksek enflasyon ortamı. Nitekim sanayicilerimiz kimi sigorta şirketlerinin enflasyon oranlarının çok üzerinde, ölçüsüz düzeylerde fiyatlar belirleme konusunda şikayetlerini iletiyorlar.”

BAKMADAN GEÇME!